El Periódico - Català

La biblioteca dels segells independen­ts

- Jordi Puntí

Males Herbes i Raig Verd, entre d’altres, s’han instal·lat amb bon peu a les llibreries. En el seu redol, però, també n’hi ha una pila que són menys conegudes, ja sigui per la seva difusió més limitada, un catàleg breu o una voluntat marginal. Podrien ser les editorials off-off.

Penso, per exemple, en AdiA Edicions, que publica poesia i narrativa des de Mallorca. També Incorpore, d’inspiració francesa i que publica en tres idiomes. A Lapislàtzu­li busquen la qualitat literària amb voluntat d’editors artesanals. A Orciny Press es declaren interessat­s en la ficció especulati­va del gènere fantàstic.

El centre El Clot-Josep Benet celebra els seus cinc anys de vida amb l’editorial 66 rpm

Godall se centra en la narrativa curta i la poesia... Podríem ampliar més la llista amb Sidillà, Fragmenta, La Ela Geminada, Días Contados, El Llop Ferotge... I segur que me’n deixo.

La millor manera de conèixer aquestes propostes off-off és en fires com Liberislib­er, que se celebra a Besalú, o Literal, a Barcelona. Després hi ha aquesta meravella que és el fons exhaustiu de la biblioteca El Clot-Josep Benet, a Barcelona, que dedica el seu centre d’interès a les editorials independen­ts, en català i castellà. Des de la seva obertura els reserven un lloc especial. Cada dos mesos trien una «editorial resident», n’exposen els llibres, els presenten i preparen una guia de lectura. Aquest dijous celebren els cinc anys de vida i han convidat a la seva festa d’aniversari l’editorial 66 rpm, dedicada a la literatura musical. «Llibres que s’escolten i música que es llegeix a la biblioteca», diu la invitació, i s’intueix que serà una festassa.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain