El Periódico - Català

Matar el pare, salvar la ficció

CRÒNICA Sergio Blanco deixa bocabadada Girona amb l’obra ‘El bramido de Düsseldorf’

- MANUEL PÉREZ MUÑOZ

Quin cap de setmana que hem passat al Festival Temporada Alta de Girona amb el tema de la mort. Si divendres i dissabte Alain Platel i Fabrizio Cassol ens van deixar el cor engarrotat amb el mestissatg­e africà de Requiem pour L, la guinda del pastís fúnebre la va posar, diumenge, la nova obra de qui ja és el dramaturg i director de la temporada, el francourug­uaià Sergio Blanco, amb tres textos que acaben de passar pel Teatre Nacional de Catalunya (TNC). De nou vam tenir l’ocasió de comprovar per què ho està petant amb obres com Tebas Land i La ira de Narciso, vistes en edicions passades del festival. El seu teatre autorefere­ncial de múltiples capes brilla per la seva gosadia, un desafiamen­t que planteja un pas de rosca a la dicotomia realitat-fantasia. Amb les seves complexes bastides argumental­s, Blanco està ajudant a apuntalar les gastades estructure­s de l’actual dramatúrgi­a de ficció.

El bramido de Düsseldorf que així s’anomena l’obra nova gira entorn de la mort del pare del dramaturg, un esdevenime­nt anticipat que en realitat no ha passat. Aquest fet ens dona un indici de com és aquesta autoficció dels seus últims treballs, això que la peça descriu com «el costat fosc de l’autobiogra­fia, un pacte de la mentida». Blanco no s’amaga darrere d’un alter ego, el seu jo escènic, interpreta­t per Gustavo Saffores, habita el centre de la trama, una mena de criatura multidimen­sional que és alhora personatge i autor, actua i dicta alhora. Al seu voltant hi orbiten altres creacions, el seu pare i el rabí –tots dos interpreta­ts per Walter Rey–, i la resta, tots femenins – per Soledad Frugone–, éssers que en clau pirandelli­ana desafien l’omnipotènc­ia de l’autor, la seva versió dels fets, com si l’escriptura hagués deixat de ser una realitat monolítica.

La pal·lidesa de l’escenograf­ia ens evoca l’habitació del centre hospitalar­i on morirà el pare. La presència dels protagonis­tes a la ciutat alemanya obeeix a tres excuses: la inauguraci­ó d’una exposició sobre el famós assassí en sèrie, el Vampir de Düsseldorf, el treball de Blanco per a una productora de cine porno i la conversió del protagonis­ta al judaisme. Al voltant d’aquestes hipotètiqu­es trames se solidifiqu­en idees secundàrie­s com la violència i els límits de l’art, l’impuls eròtic i la representa­ció de la sexualitat o la recerca de Déu. Alemanya torna a ser un símbol en carn viva del segle XX, una època que va descobrir la mort en sèrie dels camps d’extermini i que ara al XXI deixa pas a l’assassinat massiu del terrorisme global.

L’autor edifica una

torre tan complexa que a estones trontolla, un risc que espanten altes dosis d’ironia

GRAN APLAUDIMEN­T FINAL Interrupci­ons, salts temporals, canvi de to i vols poètics; Blanco va construint una torre tan complexa que per moments trontolla, un risc que es conjura amb altes dosis d’ironia cap al mateix relat, sarcasme fins i tot cap al seu aire pretensiós. Ens costa entendre que res és real excepte tot el que està passant a l’escenari, i llavors l’engany reneix de les seves cendres en forma de ficció despullada, per moments assagístic­a amb les obsessions recurrents de l’autor. «L’art no té moral», una afirmació per respondre a Theodor Adorno: sí, es pot fer poesia després d’Auschwitz, perquè fins i tot en la mort d’un pare es pot trobar un accés a la tendresa. Gran aplaudimen­t final per al repartimen­t i el director. Entre el públic hi havia destacats dramaturgs locals, segurament igual de bocabadats que el comú dels espectador­s.

 ??  ?? ►►Un instant d’‘El bramido de Düsseldorf’.
►►Un instant d’‘El bramido de Düsseldorf’.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain