El Periódico - Català

«Aquí l’única verge soc jo»

-

Trobada de Jordi Évole (Salvados, La Sexta) amb vuit criatures que acaben de complir els 18. Tema de conversa: el sexe i la mala educació que han rebut sobre això. ¿Què van sentir el dia que van fer l’acte sexual per primera vegada? Ells: plaer. Elles: dolor. ¿Parleu amb els vostres pares del tema? Res- posta de consens: molt poc, sense aprofundir, i a més per les du- es parts hi ha vergonya. ¿Avorta- ment?: sí, amb tota naturalita­t. ¿Pornografi­a? Elles prenen la pa- raula: és masclista, agressiva, no és sana, està feta perquè disfrutin els homes, i van afegir que fomen- ta els maltractam­ents, les agressi- ons. Una d’elles va advertir que, en una relació, ell practicava sexe agredint-la, estrenyent-li el coll, ofegant-la, pegant-li cops. «Et fan sentir com una merda. Et sot- meten. Sembla que és el seu paper».

La virginitat: arribar als 18 anys i no haver-la perdut és com un crim; hi ha pressió, molta pressió. I de sobte una d’elles, una noia molt bonica, va aixe- car la mà, va agafar la paraula i va dir: «Aquí l’única verge que hi ha soc jo. De vegades penso si no dec ser guapa, o si soc pitjor persona, o si no agrado a la gent. ¿Per què jo no i tothom sí?»

Interessan­t trobada. Les que van portar la veu cantant van ser elles. Les més reflexives, les més explícites, les més argumentat­i- ves, elles. Ells semblaven patir una estranya amnèsia, o potser una falta de discurs, o simplement una gran immaduresa. Balanç final, preocupant. Han arribat als 18 i en general el sexe és una assigna- tura que, sense tenir-la pendent, els provoca com a mínim una es- tranya angoixa. En alguns casos mal rotllo. En altres fins i tot vexa- ció ratllant la violència. No he sen- tit que ningú pronunciés ni una vegada les paraules felicitat, satisfacci­ó, alegria, il·lusió. Trobada que fa pensar.

EL «¡VISCA FRANCO!» D’UNA NOIA DE 20.– La vigília del 20-N, a Viva la vida (T-5) han entrevista­t una noia de 20 anys a Casa Eladio, acreditat bar fatxa de la zona d’Àvila. Embolicada en una bandera preconstit­ucional (la de l’aguiló sinistre) deia: «Jo vinc així cada dia. El meu avi m’ha explicat la història, i m’ha dit que Franco era molt bona persona. Franco hauria de ser viu. ¡Visca Franco!» ¡Ah! Aquí també tenim un evident problema d’educació.

 ??  ?? Évole, amb un grup de joves de 18.
Évole, amb un grup de joves de 18.
 ?? FERRAN Monegal ??
FERRAN Monegal

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain