El Periódico - Català

La meitat dels jutges i fiscals paren contra el pacte PSOE-PP

Els convocants exigeixen una «independèn­cia real» del Poder Judicial

- J. G. ALBALAT BARCELONA

Jutges i fiscals van parar ahir per exigir la «independèn­cia real» del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), la nova composició del qual van pactar fa uns dies el PSOE i el PP. Els dos partits van acordar, fins i tot, qui serà el seu president: Manuel Marchena. Segons el CGPJ, en el cas dels jutges i els magistrats, el 46,88% dels profession­als (2.559) van secundar la vaga. Pel que fa als fiscals, les dades oficials van apuntar a un seguiment del 40,59% (1.004) dels membres del ministeri públic.

A la una del migdia, a ciutats com Barcelona, Girona, Madrid i Saragossa, els profession­als es van concentrar davant de les portes dels edificis judicials per protestar pel que van considerar una «situació inadmissib­le» de la justícia. En l’anterior vaga, el maig passat, 2.916 jutges i magistrats, segons el Poder Judicial, s’hi van afegir; és a dir, el 53%, un percentatg­e superior al registrat ahir. Aquesta última aturada va suposar la suspensió de 3.500 actuacions judicials. Segons el CGPJ, només a la Comunitat de Madrid van quedar en suspens 743 actuacions, mentre que a Catalunya van ser prop de 550.

Per la seva banda, les associacio­ns judicials que van convocar l’aturada calculaven a les cinc de la tarda que el 60,9% dels jutges i el 38,88% dels fiscals s’havien adherit a la vaga.

Set associacio­ns de jutges i fiscals, fins i tot les de caràcter progressis­ta, van impulsar la convocatòr­ia. Al davant tenen la titular de Justícia, Dolores Delgado, que fins que va ser nomenada per a aquest càrrec era fiscal i està afiliada a la Unió Progressis­ta de Fiscals, una de les entitats que recolzaven l’aturada de 24 hores. La ministra va participar activament en l’última vaga, fa sis mesos. Ahir, Delgado era al Fòrum Mundial de la Democràcia a Estrasburg (França).

A CATALUNYA A la porta de la Ciutat de la Justícia de Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat es van congregar uns 70 jutges i fiscals. La jutge degana, Mercedes Caso, va llegir un manifest en què els juristes reclamen «independèn­cia judicial», més mitjans materials, «càrregues de treball saludables», la derogació dels terminis d’investigac­ió i la recuperaci­ó dels nivells salarials. La vaga té com a objectiu, al seu entendre, la defensa «de l’Estat de dret i la separació de poders», així com una «justícia de qualitat» que sigui un eficient servei públic.

Molts dels despatxos de jutges i fiscals es van quedar buits al matí, malgrat que a la concentrac­ió n’hi van assistir pocs. El seguiment de la vaga va ser desigual, però va provocar la suspensió de declaracio­ns i judicis. En la jurisdicci­ó civil és on va tenir més repercussi­ó. Segons dades del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) van secundar l’aturada 307 de 700 jutges i magistrats, xifra que representa el 43,8%, inferior al 62% del maig. Es van suspendre 550 actuacions judicials. La fiscalia catalana no va facilitar cap informació.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain