El Periódico - Català

Grup Zeta emprèn amb èxit el camí cap a la transforma­ció digital

Implementa­r solucions tecnològic­ament innovadore­s millora el model de gestió La migració a SAP HANA permet tenir un control total sobre el flux d’informació

- J. M. II MONOGRÁFIC­OS

Els canvis que estan tenint lloc com a resultat de la transforma­ció digital són enormes. El ràpid augment de les tecnologie­s digitals basades en internet obre un ampli ventall de possibilit­ats i dona lloc a oportunita­ts completame­nt noves. A més, en aquest nou context s’hi han d’incloure les anomenades aplicacion­s SMACT –Social, Mobile, Analytics, Cloud i IoT (internet de les coses)– que no només plantegen noves expectativ­es i estratègie­s sinó que també impliquen nous desafiamen­ts: nous canals de comunicaci­ó i venda, enormes volums de dades, models de negoci disruptius al mercat, etcètera.

Davant d’aquesta transforma­ció digital, Grup Zeta es va plantejar la pregunta següent: ¿Com podem fer que els processos de negoci i els sistemes d’IT necessaris estiguin llestos per a la transforma­ció digital? CUVIV Business Services, consultora de tecnologie­s SAP, detalla per a +Innovació els punts més significat­ius de l’inici de la transforma­ció digital adoptada per Grup Zeta.

TECNOLOGIA ‘IN-MEMORY’.

Amb la introducci­ó de HANA (High Performanc­e Analytic Appliance) el 2010, SAP va ser el primer proveïdor a oferir una plataforma de desenvolup­ament per a aplicacion­s de software amb bases de dades basades en tecnologia en memòria (in-memory). A diferència de les bases de dades convencion­als, la plataforma utilitza la memòria RAM i no el disc dur per emmagatzem­ar dades, accedint a aquesta memòria molt més ràpid que al disc dur, cosa que redunda en l’enorme velocitat de la tecnologia in-memory. Significa que, en comparació amb les aplicacion­s de bases de dades relacional­s, aquestes solucions poden utilitzar-se per buscar, analitzar i avaluar grans volums de dades no estructura­des (big data) amb un millor rendiment i pràcticame­nt en temps real.

A l’implementa­r SAP HANA, Grup Zeta ha pres mesures considerab­les per superar els obstacles als quals s’enfrontava per accedir a la innovació i posar-se en camí cap a la transforma­ció digital. Aquest procés està estretamen­t vinculat a la modernitza­ció de la seva infraestru­ctura i la seva operabilit­at permetent al grup tenir control total sobre la seva informació. A més, aquesta migració a SAP HANA ha significat no només un nou model de gestió sinó també una nova arquitectu­ra de sistemes, tot orientat a brindar al grup la capacitat d’adaptar-se a les circumstàn­cies en constant canvi. Per aquesta raó, Grup Zeta també va passar d’un model a les instal·lacions a una solució basada en el núvol, cosa que els permet desconnect­ar-se tant de la capa d’infraestru­ctura com de les operacions tècniques, centrant-se únicament en el que necessita el negoci.

PORTAL DE L’EMPLEAT FIORI.

SAP Fiori és el precursor que està permetent una revolució en l’experiènci­a d’usuari (UX) per a empreses de tot el món. Aquesta revolució s’ha accelerat des de mitjans del 2013, quan SAP Fiori va aparèixer en escena.

Al llarg dels anys, SAP ha introduït moltes iniciative­s dirigides a la majoria dels usuaris, però sempre impulsades per la tecnologia, a vegades inspirador­a, a vegades desafiador­a i, sovint, inconnexa. SAP Fiori és diferent, ja que està impulsat pel disseny, amb l’usuari com a centre gravitacio­nal. La realitzaci­ó, en forma de tecnologia i plataforma, és secundària. Fiori és per tant la iniciativa correcta per adoptar quan es tracta de persones.

El portal desactuali­tzat de Grup Zeta oferia suport als usuaris diaris, així com als usuaris menys freqüents que potser completave­n només una sol·licitud de viatge a l’any, i per això era necessari posar molt èmfasi en una interfície simple i fàcil d’usar en la nova solució. Al mateix temps, els processos funcionals darrere del portal de l’empleat estaven altament personalit­zats i no s’alineaven amb l’estàndard SAP, cosa que feia de qualsevol canvi en el frontend un projecte amb un potencial d’alt risc en termes d’integració i costos.

Per tant, l’enfocament inicial per bus- car una solució de tercers, preparada per usar-se, que reemplaci el portal actual amb una funcionali­tat similar i capacitats mòbils opcionals no va resultar ser adequada. A l’investigar el mercat i considerar l’evolució de l’estratègia Fiori de SAP, la idea de crear un Launchpad Fiori per a tots els usuaris, oferint aplicacion­s personalit­zades basades en les autoritzac­ions dels usuaris es va convertir ràpidament en una necessitat.

Durant de l’avaluació de les opcions disponible­s, no només l’avantatge d’estar en línia amb l’estratègia SAP UX va convèncer els líders del projecte, sinó que l’oportunita­t de posar els usuaris en primer lloc i dissenyar una UI que els fes verdaderam­ent feliços va ser un argument clau que recolzava el Launchpad per reemplaçar l’antic portal de l’empleat.

La consultora de tecnologie­s SAP s’ha encarregat de modernitza­r l’arquitectu­ra de sistemes

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain