El Periódico - Català

Espanya exigeix garanties sobre Gibraltar per donar el ‘sí’ a l’acord del ‘brexit’

Madrid no està satisfet amb la relació futura amb el Penyal que preveu l’acord Borrell adverteix que no està tot fet i suggereix «sorpreses d’última hora»

- SILVIA MARTINEZ

Les negociacio­ns del divorci entre la Unió Europea (UE) i el Regne Unit han entrat aquesta setmana en la seva recta final amb un escull d’última hora anomenat Gibraltar. Espanya no està satisfeta de com ha quedat reflectit en l’acord la relació futura amb el Penyal i ha exigit aclariment­s i canvis al negociador cap de la UE, Michel Barnier. O es retoquen els textos –tant l’acord de retirada pactat entre Brussel·les i Londres com la declaració política sobre la relació futura– o no donarà el seu vistiplau.

¿Està Espanya disposada a vetar un acord? «No utilitzari­a la paraula veto», va respondre ahir el ministre d’Exteriors, Josep Borrell. «Però fins que no coneguem el que diu la declaració política sobre la relació futura no podem donar l’acord al pacte de retirada», va afegir després de la reunió celebrada pels Vint-i-set per preparar la cimera extraordin­ària de líders de diumenge que ve, la cita que hauria de servir per beneir el pacte i a la qual assistirà també la primera ministra britànica, Theresa May, segons ha confirmat el Consell.

EL TEXT EN DISCÒRDIA La primera advertènci­a va tenir lloc divendres passat a nivell tècnic durant el comitè de representa­nts permanents davant de la UE (Coreper), que va examinar per primera vegada el text de la declaració política sobre la futura relació. L’ambaixador espanyol va aixecar la mà per mostrar la sorpresa i el descontent­ament de Madrid per Gibraltar i ahir va ser el cap de la diplomàcia espanyola l’encarregat d’elevar-lo al més alt nivell polític. El problema gira al voltant de l’article 184 del Tractat de sortida, que parla de les negociacio­ns de la futura relació i que no garanteix el poder de veto d’Espanya sobre l’estatus del Penyal.

L’article assenyala que «la Unió i el Regne Unit realitzara­n els seus millors esforços, de bona fe, i en el ple respecte dels seus respectius ordres legals per portar a terme els passos necessaris per negociar de manera expedita els acords que en regiran la futura relació» i que seguiran «els procedimen­ts pertinents per a la ratificaci­ó o conclusió d’aquests acords amb vista a garantir que aquests acords s’apliquin, en la mesura possible, des del final del període de transició».

Segons Borrell, aquest text «ha aparegut de la nit al dia» per iniciativa britànica, «desperta dubtes» i «volem que se n’aclareixi la interpreta­ció» de manera que quedi clar «que les negociacio­ns entre el Regne Unit i la UE no s’apliquen a Gibraltar, que el que es negociï entre el Regne Unit i la UE té un àmbit territoria­l que no inclou Gibraltar, que les negociacio­ns futures sobre Gi- braltar són negociacio­ns a part» i que una eventual pròrroga del període transitori (més enllà de l’1 de gener de 2021) no s’aplicarà automàtica­ment al Penyal i que s’haurà d’autoritzar de nou.

PODER DE VETO ESPANYOL Un avís que res ha canviat i que qualsevol acord sobre l’estatus d’aquest territori ha d’estar sotmès a un pacte polític previ amb Madrid. «Aquest article inclou una certa ambigüitat i volem que s’aclareixi», va concloure Borrell després d’una trobada bilateral posterior amb Barnier que no va servir per llimar asprors i sí va posar de manifest la resistènci­a del negociador europeu a retocar l’acord provisiona­l. «Es continuen mantenint», va admetre el ministre sobre els dubtes que els genera l’acord. «No queda gaire temps. Hauria d’estar resolt abans de diumenge o que no tingués lloc la reunió de diumenge», va avisar.

L’aparició d’aquest escull d’última hora està directamen­t relacionat amb la forma en què han negociat Londres i Brussel·les aquestes últimes setmanes, amb els negociador­s dins d’un «túnel» sense informar pràcticame­nt als governs dels Vint-i-set per evitar que possibles filtracion­s poguessin portar a nous bloquejos. «L’article 184 va aparèixer dimecres a la nit després que el veiés exclusivam­ent la senyora May i només ella», es queixen fonts del govern, molestes que fins al ministre president de Gibraltar, Fabián Picardo, va veure el text abans que ells.

El cap del servei jurídic del Consell els ha donat «totes les garanties que no hi ha problemes ni riscos» però l’advocacia de l’estat discrepa i Espanya prefereix evitar que puguin sorgir contradicc­ions futures. Espanya no ha sigut l’única delegació que ha plantejat problemes. Diversos estats han demanat aclariment­s i fins i tot la inclusió de declaracio­ns annexes per evitar la reobertura de l’acord de retirada.

 ??  ?? Michel Barnier (esquerra) i Josep Borrell, ahir.
Michel Barnier (esquerra) i Josep Borrell, ahir.
 ?? AP / VIRGINIA MAYO ??
AP / VIRGINIA MAYO

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain