El Periódico - Català

SOS DELS MOSSOS

Sense pressupost­os no hi haurà nous agents ni els 800 milions que devia Rajoy La plataforma MosS.O.S. protesta per tercera vegada per les condicions perdudes

- GUILLEM SÀNCHEZ

Centenars d’agents dels Mossos d’Esquadra es van manifestar ahir davant la Conselleri­a d’Interior per mostrar el seu rebuig a la direcció política del cos. L’acusen de retallar-los drets laborals i de posar en risc la seguretat dels ciutadans i dels mateixos policies.

Uns 400 mossos es van manifestar ahir davant la Conselleri­a d’Interior en una altra protesta contra els seus caps polítics, a qui responsabi­litzen d’una falta d’efectius apressant, que posa en risc la seva seguretat i la del ciutadà a qui protegeixe­n, i d’arrabassar-los condicions laborals que volen recuperar. A l’interior del departamen­t, amb el soroll dels petards de la concentrac­ió de fons, se celebrava el Consell de la Policia, l’òrgan que reuneix la cúpula dels Mossos i d’Interior amb els sindicats.

Aquesta última acció es va prolongar durant gairebé un dia sencer. Ja diumenge, diversos agents van tallar el carrer de Diputació a les 20.00 hores i la van mantenir tancada durant la nit dormint al ras davant la conselleri­a. De nou, ha sigut promoguda per MosS.O.S., la plataforma interna que va sorgir espontània­ment a l’estiu i que en pocs mesos ha sigut capaç de coordinar protestes internes com la negativa a realitzar hores extres –que han compromès seriosamen­t el model antiterror­ista dels Mossos–, una primera concentrac­ió davant la conselleri­a (17 de setembre), la manifestac­ió més multitudin­ària dels últims anys (6 d’octubre) i aquesta tercera mobilitzac­ió davant de la seu del conseller Miquel Buch, de seguiment sensibleme­nt inferior a les dues anteriors.

ASSUMPTES PERSONALS I HORES EXTRA El portaveu de MosS.O.S., des del carrer ja que cap representa­nt d’aquest col·lectiu va rebre permís per assistir al Consell, va pregar que s’aturi almenys el que la conselleri­a sí que pot solucionar pel seu compte. Com reajustar «els canvis d’horari imprevisto­s», recuperar «dos dies d’assumptes personals» o pagar l’hora extra «a un preu superior al de l’hora ordinària».

A la taula de reunió del Consell, el director general Andreu Martínez va provar de convèncer els sindicats que precisamen­t aquesta petició de MosS.O.S. és el que els estava entregant. «S’ha ofert augmentar el preu de l’hora extra el 21% –una xifra que suposaria pagar-la a un preu semblant al de l’ordinària–, culminar l’última fase d’equiparaci­ó amb els Bombers de la Generalita­t i concretar com es reajusten els horaris i es tornen els dies d’assumptes personals», va enumerar. També es va arxivar el detonador que va propiciar el naixement de MosS.O.S., l’impagament de les hores extres realitzade­s durant el dispositiu Àgora, activat durant el referèndum unilateral de l’1-O. Segons Martínez, rebran finalment aquests diners en la nòmina del novembre, uns 750 euros per funcionari. Per a la conselleri­a, els deures que els correspone­n a ells estan fets. O gairebé fets. Però els sindicats no ho veuen igual. I tampoc la plataforma de MosS.O.S. que, amb independèn­cia d’on comença i acaba la jurisdicci­ó de cada departamen­t o govern –català i espanyol–, exigeix respostes als problemes quotidians dels agents.

Andreu Martínez, director general, manté que han atès «el 100% de les peticions»

EL FANGAR POLÍTIC La realitat dels policies és que l’absència d’efectius deixa el cos a punt del col·lapse. També que falten molts recursos materials, per a vehicles, armes o vestuari. Però la convocatòr­ia de 750 agents prevista per al juny del 2019 –i que permetria incorporar aquests efectius a mitjans del 2020– depèn que s’aprovin els Pressupost­os de la Generalita­t. Una fet impossible sense el suport de Catalunya en Comú o del PSC. I alhora, la liquiditat de la Conselleri­a es veuria notablemen­t alleujada si el govern de Sánchez saldés el deute de 800 milions d’euros contret pel president Mariano Rajoy. Però sense pressupost­os estatals, una cosa també impossible sense el suport, aquesta vegada, d’ERC o el PDECat, això tampoc no passarà.

És a dir, tret de miracle d’última hora, l’emmetzinam­ent polític continuarà deixant els Mossos sense convocatòr­ia de nous agents i sense més recursos materials.

Els agents avisen que el cos de seguretat està al límit del col·lapse per la falta de policies

 ?? DANNY CAMINAL ??
DANNY CAMINAL
 ?? DANNY CAMINAL ?? Agents dels Mossos es manifesten, ahir, davant la Conselleri­a d’Interior.
DANNY CAMINAL Agents dels Mossos es manifesten, ahir, davant la Conselleri­a d’Interior.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain