El Periódico - Català

La UE alimenta l’embrió d’una aliança militar aliena a l’OTAN

Acorda reforçar el seu quarter general i aprova plans en què participa Espanya Planificar­à abans del 2021 operacions de combat de fins a 2.500 soldats

-

Els ministres d’Exteriors i de Defensa de la Unió Europea van aprovar ahir reforçar l’embrió de quarter general europeu per autoritzar-lo a planificar i dirigir una operació militar executiva de fins a 2.500 efectius. També van acordar 17 projectes més de cooperació, que es desenvolup­aran en el marc de la Cooperació Estructura­da Permanent en defensa (PESCO), i d’aquests, 6 amb la col·laboració d’Espanya.

Es tracta de dues de les principals decisions que van aprovar els Vint-i-vuit al fer balanç dels treballs per avançar en la integració europea en el terreny militar. També van donar noves directrius de cara a continuar avançant en el futur, inclosa la participac­ió de tercers països a la PESCO, i pretenen acordar les condicions d’ingrés abans de finals d’any.

Pel que fa al reforç de la denominada Capacitat Militar de Planificac­ió i Conducció (CMPC) es tracta d’un pas significat­iu, ja que fins ara només tenia mandat per planificar i dirigir les missions no executives, que no impliquen l’ús de la força, que són ara per ara les tres missions d’instrucció militar a Mali, la República Centreafri­cana i Somàlia.

L’embrió de quarter general va ser establert el juny del 2017 a l’Estat Major de la UE després de vèncer les reticèncie­s del Regne Unit, que durant anys ha vetat la idea d’una caserna permanent europea per no soscavar l’OTAN, tot i que Espanya, França, Itàlia i Alemanya sempre van demanar que pogués assumir el pes de les operacions executives en una fase ulterior.

Els governs europeus han aprovat ara que la CMPC pugui assumir com a molt tard a finals del 2020 la planificac­ió i l’execució de les missions no executives i una operació militar executiva «limitada a la dimensió d’un grup de combat de la UE», és a dir, de fins a 2.500 soldats, i per a això els seus efectius s’hauran «d’augmentar gradualmen­t, de manera suficient i quan toqui», segons el text de conclusion­s aprovat ahir.

MISSIONS El quarter general es reforçarà amb fins a 60 soldats de forma permanent, davant els 24 actuals, tot i que quan el Consell Europeu li encomani «una operació executiva notable» es podrà reforçar encara més, i no s’exclou que en un futur pugui assumir el pes de diverses operacions executives simultània­ment. Els governs europeus revisaran de nou la CMPC a finals del 2020.

En el cas de les missions civils, els Vint-i-vuit també es van comprometr­e a poder desplegar en un termini de 30 dies 200 experts en terrorisme i falsificac­ió de documents –entre policies, gendarmes, jutges i agents de duanes– per a una missió civil en suport de la reforma del sector de seguretat en països tercers, un objectiu el compliment del qual hauran de detallar en els seus plans anuals de defensa i hauran de complir com a molt tard a començamen­ts de l’estiu del 2023.

Els Vint-i-vuit també van acordar les línies vermelles per començar a negociar amb l’Eurocambra el Fons Europeu de Defensa, de 13.000 milions d’euros a partir del 2021.

 ?? AFP / JOHN THYS ?? Les ministres de Defensa Von der Leyen (Alemanya) i Parly (França).
AFP / JOHN THYS Les ministres de Defensa Von der Leyen (Alemanya) i Parly (França).

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain