El Periódico - Català

40 anys de llibertats

-

La Constituci­ó del 1978 ha emparat el període de convivènci­a en llibertat més llarg de la història d’Espanya. Com va expressar ahir el rei Felip VI, el pacte aconseguit llavors és «un mandat permanent de concòrdia» que va servir i ha de continuar servint per resoldre els desacords. La Constituci­ó ha passat per proves molt diverses, des del desafiamen­t terrorista etarra fins a un cop d’Estat militar, passant pels greus esdevenime­nts a Catalunya ara fa un any o els reiterats casos de corrupció. Sempre ha prevalgut aquell mandat de concòrdia i s’han resolt les diferèncie­s dins del marc constituci­onal que es va fer a imatge i semblança del nostre entorn europeu. Aquests 40 anys mereixen, doncs, una celebració digna, com la que es va fer ahir al Congrés dels Diputats, amb la màxima solemnitat amb l’assistènci­a del Rei emèrit i dels pares de la norma al costat dels presidents del Govern. Un acte que en corona molts d’altres que s’han fet aquesta setmana a tot Espanya i que només s’han vist mínimament deslluïts per alguns intransige­nts.

La celebració d’aquest aniversari rodó també és motiu per preguntar-se si és necessari reformar la Carta Magna espanyola. Alguns parlen d’«actualitza­r-la» i altres de modernitza­r-la de dalt a baix. Diguem que cap reforma té sentit si no és per millorar. Evidentmen­t, la reforma constituci­onal no pot continuar sent un tabú. Seria bo conèixer qui vol aquesta reforma i per a què. Hi ha

La reforma constituci­onal no pot continuar sent un tabú, però cap canvi té sentit si no és per millorar

consensos amplis en matèria d’adequar-la a la igualtat de gènere pel que fa a la successió en la direcció de l’Estat. També a fixar millor la seva declinació amb el dret de la UE. I fins i tot hi ha acord ampli en un tema com el dels aforaments. Però hi ha altres assumptes, com la forma d’Estat o el poder territoria­l, en què sembla difícil que hi hagi el consens que hi va haver en el seu moment.

En tot cas, la Constituci­ó s’ha de mantenir vigent com a mandat, com va expressar el Rei. I això vol dir que els que més la van recolzar no poden avui desentendr­e’s de la seva defensa en virtut de determinad­es demandes insatisfet­es. I els que s’hi van oposar l’han de respectar abans que apropiarse-la, sovint arrogant-se una interpreta­ció del text que no sempre es correspon amb l’esperit de la seva aprovació. Defensem, doncs, la Constituci­ó com a garant de les llibertats, la seva gran contribuci­ó en aquests primers 40 anys.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain