El Periódico - Català

Encara que la banca es vesteixi de seda

- JULI Capella

Diuen que durant la Transició, quan van comunicar alarmats al banquer Botín que es legalitzar­ia el Partit Comunista, va contestar sense immutar-se: «No passa res, que jo sàpiga aquesta gent necessitar­à un préstec». La banca és aquesta bestiola enorme que necessitem i alhora ens esprem. Ens ha estafat amb les preferents i les hipoteques, i a sobre hem pagat el seu rescat bancari. Però tots continuem treballant amb ella, no hi ha alternativ­a. Ara està vivint una frenètica transforma­ció cap al món online. El 2008 hi havia 46.000 sucursals; avui dia, la meitat, i continuen disminuint. ¿Qui vol perdre el temps i fer cua si pot operar des de casa? Jo ni sé com és la sucursal del meu banc, mai l’he trepitjat.

PER COMPENSAR

la desafecció del ciutadà i reconcilia­r-se amb els escaldats clients, les entitats bancàries, com a estratègia seductora, estan renovant el disseny interior dels seus centres –ja no utilitzen la paraula sucursal ni oficina–. El client entra en el que sembla un saló domèstic, un bar o un chill out; allà el reben i l’acomoden al voltant de confortabl­es taules o sofàs. Els ofereixen aigua o cafè, i fins i tot disposen de la premsa del dia. Els atenen en acollidors despatxos informals amb un tracte afable, estan com a casa. Per descomptat han desaparegu­t totes les barreres físiques. Ja no hi ha un taulell de granit, ni les cabines de vidre blindat del caixer. Tot és modern sense passar-se, ni minimal ni recarregat, amb una il·luminació on càlides pantalles han desbancat els freds focus i fluorescen­ts. CaixaBank fins i tot ha inaugurat l’Imagin Cafè, un espai qualificat de cool i trendy per captar mil·lennistes.

Les diferents entitats esperen així tornar-nos a entabanar. Ja no volen imposar-nos respecte com abans, passant per un arc de seguretat amb doble porta, sinó entabanar-nos. I sempre se’n surten: nosaltres paguem aquests canvis, cafè inclòs, i a sobre ells s’estalvien la feina que fem des de casa. Rien ne va plus, una vegada més, ¡guanya la banca!

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain