El Periódico - Català

El Govern rellança el contracte de relleu

Indústria aprova avui una sèrie de mesures per millorar la competitiv­itat El paquet inclou crear la figura de les xarxes de distribuci­ó elèctrique­s tancades

- SARA LEDO

La indústria espanyola no passa pel seu millor moment en els últims mesos, amb alguns tancaments i retallades de plantilla en plantes com Vestas, Alcoa o Cemex, i l’enrenou per la decisió d’eliminar les matriculac­ions de vehicles fòssils més enllà del 2040. Per la qual cosa, des de la seva arribada al Ministeri d’Indústria, quan Reyes Maroto es disposa a apagar un foc n’hi sorgeix un altre al costat. No obstant, sense massa soroll i en paral·lel, la ministra ha anat treballant, juntament amb la seva col·lega de Transició Ecològica, en la redacció d’una bateria de mesures per «oxigenar» la indústria, que avui prendran forma a través d’un reial decret llei de mesures urgents per a l’impuls de la competitiv­itat econòmica en la indústria.

Entre d’altres, en aquest pla es preveu la modificaci­ó del contracte de relleu en exclusiva per a la indústria manufactur­era a partir del pròxim 1 de gener del 2019, quan acabava el període de transició de l’anterior contracte, i fins a l’1 de gener del 2023, segons han confirmat a EL PERIÓDICO fonts properes al ministeri. El contracte de relleu és una fórmula que permet als treballado­rs jubilar-se de forma parcial abans d’arribar a l’edat de jubilació i a l’empresa li dona l’oportunita­t de contractar personal més jove i amb menors sous.

Aquest tipus de contracte va ser molt utilitzat en els anys de la crisi econòmica. Tanmateix, després d’una reforma feta l’any 2013, que va incloure un període de transició que acaba el 31 de desembre del 2018, es tornava molt restrictiu, per la qual cosa si no es reformava la seva fórmula «quedaria pràcticame­nt extingit en menys d’un mes», reconeixia la ministra fa uns dies.

Per poder utilitzar aquesta fórmula de jubilació parcial, les empreses hauran de comptar amb un 70% de treballado­rs amb contracte indefinit i els treballado­rs podran veure reduïda la seva jornada entre el 25% i el 67%. No obstant, aquest canvi només afecta el sector industrial ma-

 ?? JOAN CORTADELLA­S ?? Cadena de muntatge a la fàbrica de Seat a Martorell.
JOAN CORTADELLA­S Cadena de muntatge a la fàbrica de Seat a Martorell.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain