El Periódico - Català

Les bicis de lloguer ocupen les voreres de l’Hospitalet

Els ciutadans denuncien el «caos» que han generat els vehicles de Mobike L’ajuntament replica que ha rebut poques queixes per aparcament incorrecte

- AITANA GLASSER

L’Hospitalet es va sumar el mes de setembre passat a la moda de la mobilitat compartida. No obstant, el desembarca­ment de 500 bicicletes intel·ligents de la companyia xinesa Mobike, que es preveu que arribin al miler, ha suscitat queixes entre els veïns de la localitat, que han vist com aquests vehicles han envaït voreres, places i altres espais per als vianants. A diferència d’altres serveis de bicisharin­g, Mobike no disposa de punts fixos d’estacionam­ent ni d’un mecanisme que permeti lligar les bicicletes als punts d’aparcament autoritzat­s, sinó que el sistema de tancament –amb un cadenat que bloqueja la roda posterior del vehicle mitjançant l’aplicació mòbil quan s’acaba el viatge– permet estacionar a qualsevol lloc.

Això, en un dels municipis amb més densitat de població d’Espanya, pot comportar riscos, especialme­nt si s’afegeix a l’incivisme dels usuaris. És just el que ha provocat malestar entre els ciutadans que es queixen dels perills que suposa, sobretot per a persones amb mobilitat reduïda, més grans i invidents. «La situació era de preveure, perquè en altres ciutats ja ha passat», comenta Óscar Martínez, un dels veïns més actius en la denúncia del sistema de Mobike.

Barcelona ja va rebutjar l’arribada d’aquest model a la ciutat, de moment instal·lat a Madrid i Saragossa. Óscar Martínez, que viu al barri del Centre, on més s’utilitza aquest servei al costat de Santa Eulàlia i Bellvitge, denuncia que s’ha posat «un model de negoci per sobre de l’accessibil­itat i l’ordre de la ciutat» i que les reiterades queixes tant a l’Administra­ció com a la companyia no han servit de res. «La resposta de l’empresa és que passaran a recollir-la i no passen; la de la Guàrdia Urbana, que és una empresa privada i només poden avisar, i per a l’Ajuntament són casos puntuals».

Així ho defensa José M. García Mompel, tinent d’alcalde de Seguretat, Convivènci­a i Civisme de l’Ajuntament de l’Hospitalet, que qualifica d’exitós el servei i explica que el consistori «pràcticame­nt no ha rebut queixes», cosa que xoca amb el que comenten els veïns, que han inundat les xarxes amb fotografie­s de vehicles mal estacionat­s i asseguren haver-ne presentat un centenar davant de la Síndica de Greuges. «Des del consistori diuen que tenen consciènci­a de cinc queixes per bicicletes mal aparcades i és sorprenent, perquè només amb les que he fet jo a la Guàrdia Urbana ja n’hi ha moltes més», ratifica Martínez.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain