El Periódico - Català

Un arrest en massa d’estudiants sacseja els francesos

- RICARDO MIR DE FRANCIA

El president dels Estats Units ha mogut fitxa per suplir les sortides anunciades en la seva Administra­ció i preparar el seu nou gabinet per als dos últims anys del seu mandat. Donald Trump ha nominat com a pròxima ambaixador­a a les Nacions Unides Heather Nauert, una periodista formada a la cadena conservado­ra Fox News que exercia des de l’any passat com a portaveu del Departamen­t d’Estat. Més important encara per al seu futur polític serà l’acomplimen­t del nou fiscal general de l’Estat, una posició per a la qual ha elegit William Barr, un veterà advocat amb pedigrí republicà que ja va ocupar aquest mateix càrrec sota la presidènci­a de Bush pare. En els propers dies està previst que s’anunciï també la sortida del general John Kelly, fins ara cap de gabinet de la Casa Blanca.

Aquestes últimes nominacion­s confirmen la intenció de Trump d’envoltar-se de lleials acèrrims al tram final del seu mandat. Nauert no té més experiènci­a en política exterior que l’any i mig que ha passat com a

Ben aviat es preveu la sortida del general Kelly, actual cap de gabinet

portaveu de la diplomàcia nordameric­ana, un període en què ha deixat entreveure algunes llacunes importants, com quan va reconèixer que no estava familiarit­zada amb el procés independen­tista català a Espanya. Fins a la seva arribada al Govern havia treballat com a periodista a diversos mitjans. Els últims anys ho va fer com a copresenta­dora de Fox & Friends, el programa de televisió favorit del president, on l’aplaudimen­t i l’exaltació de la seva figura són el pa de cada dia.

REEMPLAÇAM­ENT Nauert haurà de ser confirmada pel Senat –l’única cambra que segueix sota control republicà– per reemplaçar Nikki Haley en el càrrec. L’exgovernad­ora de Carolina del Sud va presentar la seva dimissió a l’octubre. Amb la designació de Nauert s’espera que el secretari d’Estat, Mike Pompeo, i l’assessor de Seguretat Nacional, John Bolton, recuperin la veu cantant en la diplomàcia nord-americana.

També haurà de ser confirmat pel Senat el pròxim fiscal general, que passarà a supervisar la investigac­ió sobre la trama russa que sotja el president.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain