El Periódico - Català

Annegret Kramp

Presidenta de la CDU

- CARLES PLANAS BOU

★★★★

La successora de Merkel al capdavant de la CDU té davant seu la tasca de recompondr­e el partit. Els delegats van elegir ahir el conservado­r Paul Zemiak com a secretari general, un gest de renovació per llimar asprors internes.

La Unió Demòcrata Cristiana (CDU) mira al futur. Amb Angela Merkel de sortida i després d’elegir divendres Annegret Kramp-Karrenbaue­r com la seva successora, el partit conservado­r va fer ahir un altre pas per a l’anhelada renovació. Reunit en el congrés federal d’Hamburg, els delegats de la formació han optat perquè sigui un rostre jove qui ocupi la secretaria general. Paul Ziemiak, de 33 anys i fins ara líder de les seves joventuts, es converteix així en un dels càrrecs més influents del país.

No obstant, el seu resultat no és una alegria rotunda. Únic candidat per al lloc, Ziemiak va ser elegit amb un sorprenent 62,8% dels vots, i es va convertir en l’únic secretari general de la història del partit que rep menys de dos terços dels recolzamen­ts. «Us agraeixo aquest honest resultat», va acceptar aquest jove, nascut a Szczecin, Polònia.

Ziemiak ha sigut president de les joventuts de la CDU des del 2014, un càrrec que ara haurà de deixar per assumir un important pas endavant. Malgrat la seva joventut, se’l considera un membre destacat de l’ala més conservado­ra del partit. A més, com els seus rivals Friedrich Merz i Jens Spahn, forma part de l’associació de Renània del Nord-Westfàlia. No és una coincidènc­ia. Avalat per KrampKarre­nbauer, la seva elecció és un clar gest de renovació per llimar asprors dins del conservado­risme alemany.

Aquesta fràgil victòria torna a evidenciar la fractura interna que s’amaga darrere dels grans discursos d’unitat. «El partit no està dividit», va insistir ahir la nova presidenta. Però sí que ho està, una cosa que també va quedar plasmada ahir en la seva victòria per la mínima. AKK – sigles per les quals se la coneix– es va imposar per tan sols 35 vots de diferència a l’ala més conservado­ra del partit, representa­da per l’advocat milionari Merz.

L’elecció de la delfina de Merkel com a successora pot ser vista com un signe positiu per al continuism­e de la cancellera. Més moderada i pròxima a la líder que els seus oponents, una presidènci­a en mans de Kramp-Karrenbaue­r serà previsible­ment més còmoda per a Merkel i li permetrà seguir al capdavant d’Alemanya fins que acabi el seu mandat, el 2021. La seva victòria pot també allunyar el fantasma d’unes eleccions anticipade­s.

No obstant, tot això pot torçar-se. La nova presidenta de la CDU tindrà la difícil missió de cosir les ferides internes i satisfer, alhora, els qui demanen un gir a la dreta per contrarest­ar la sagnia de vots a la populista Alternativ­a per a Alemanya (AfD) i als qui demanen seguir l’estratègia merkeliana i mantenir-se al centre. Aquesta via li ha permès a la CDU governar des del 2005, però a costa d’un profund desgast. Molts han optat per passar-se a la ultradreta o als Verds, un partit més centrista que d’esquerres.

CANSAMENT PALPABLE / Malgrat que divendres passat va obtenir una nova victòria, el cansament amb Merkel és palpable. Dins de la CDU fins i tot un 48% demana polítiques més conservado­res, una tendència que AKK no podrà obviar. Tot i que els paral·lelismes amb Merkel són inevitable­s, KrampKarre­nbauer és més conservado­ra del que ho és la seva predecesso­ra.

«Una alemanya protestant de l’Est ha sigut reemplaçad­a per una alemanya catòlica de l’oest», recordava

Der Spiegel. AKK s’ha oposat amb vehemència al matrimoni homosexual i ha marcat un perfil propi més dur en matèria migratòria, parlant fins i tot de deportar a Síria migrants que hagin comès crims.

Presumible­ment, la nova presidenta de la CDU marcarà distàncies amb la cancellera sense donar-li l’esquena per recuperar el vot perdut a AfD. Les eleccions europees del maig seran el primer test electoral del final de l’era Merkel. Però serà en els comicis de Brandenbur­g, Saxònia i Turíngia de la pròxima tardor on es veurà si AKK obre un nou rumb d’èxit per al conservado­risme alemany. És allà, a l’Est, on la ultradreta és més forta. ☰

 ??  ??
 ?? AFP / ODD ANDERSEN ?? ►► Merkel felicita Kramp-Karrenbaue­r, nova líder del CDU.
AFP / ODD ANDERSEN ►► Merkel felicita Kramp-Karrenbaue­r, nova líder del CDU.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain