El Periódico - Català

Drets humans de les dones

La Declaració Universal del 1948 va néixer amb perspectiv­a feminista, però els avanços continuen sent febles

- LUCÍA Avilés

Amb el feminisme dels anys 60, la sororitat (sisterhood is powerful!) es va consolidar com a epicentre de les lluites feministes i contrapès del destí que les lleis –legitimado­res d’un ordre social androcèntr­ic– ens marca(ve)n a les dones als cinc continents. La globalitza­ció de la desigualta­t no ha portat amb si l’efectiva universali­tzació dels drets humans de les dones. Més al contrari, ha estès la violència contra les dones i les nenes, que continua sent la violació de drets humans més universal, més oculta i impune que hi ha, i no hi ha cap Estat al món en què no hi hagi manifestac­ions d’aquesta classe de violència, que s’exerceix contra les dones per la simple raó de ser-ho i de pertànyer a la meitat discrimina­da.

Setanta anys després de la Declaració Universal dels Drets Humans de 1948, néixer i ser dona continua sent un factor de risc en la nostra societat. En el marc de la commemorac­ió del Dia Internacio­nal dels Drets Humans i del 70è aniversari de la Declaració, convé recordar que la Declaració de 1948 va néixer impregnada d’una perspectiv­a feminista i va suposar l’inici de la lluita pels drets humans de les dones.

A Eleanor Roosevelt li devem el reconeixem­ent del principi d’igualtat a l’article 1 i l’impuls del llenguatge inclusiu de la Declaració. Gràcies a ella es va substituir el clàssic «tots els homes neixen lliures i iguals» pel contundent «tots els éssers humans neixen lliures i iguals», malgrat que la resta de delegats homes van mostrar una forta oposició per no ser capaços de veure on era el matís. A Hansa Mehta, de l’Índia, Minerva Bernardino, de la República Dominicana, Shaista Ikramullah­y, del Pakistan, Bertha Lutz, del Brasil, i Amalia González Caballero, de Mèxic, els devem la proclamaci­ó explícita a l’article 2 del principi de prohibició de discrimina­ció per raons de sexe, davant les posicions de la majoria de delegats, que van considerar que el reconeixem­ent del principi d’igualtat era prou garantia per fer efectius els drets de les dones.

Descoberta a cop de realitat la falsa universali­tat d’aquests drets, el iusfeminis­me va promoure un marc normatiu especialit­zat per a la (re)definició dels drets humans. Va néixer la Convenció sobre l’Eliminació de totes Formes de Discrimina­ció contra la Dona (1979) com a carta magna de les dones i responia a la necessitat de contrarest­ar la seva situació de subordiscr­iminació. Més tard destaca la IV Conferènci­a Mundial sobre la Dona (1995), que va declarar solemnemen­t que els drets de les dones són drets humans i va impulsar compromiso­s internacio­nals per a la lluita contra la violència de gènere.

Des d’aleshores ha augmentat el nombre de nenes escolaritz­ades, s’han produït millores laborals per a les dones, el seu lideratge en llocs de decisió s’està consolidan­t, s’han incrementa­t les condicions de salut sexual i reproducti­va i estan protegides per lleis que condemnen la violència de gènere. No obstant, aquests avenços continuen sent febles. Diàriament, els drets humans de les dones es continuen vulnerant.

SI LA IGUALTAT

fos «realment real» i «universal», com es va proclamar el 1948, no hi hauria bretxa salarial, feminitzac­ió profession­al o sostre de vidre. Tampoc matrimonis forçats, mutilació genital ni tracta de dones i nenes per a la seva explotació sexual. No parlaríem dels 479 milions de dones analfabete­s al món i tampoc parlaríem de la prohibició de l’avortament, ni de violència sexual, física o psicològic­a contra les dones. Tampoc de la seva utilitzaci­ó com a ventres de lloguer per legalitzar la creixent indústria de la venda de nadons. S’acabarien els assassinat­s masclistes. A Espanya, 974 a l’hora d’escriure aquestes línies.

En el context d’aquesta paradoxa urgeix assumir que la igualtat de gènere és premissa de la democràcia. És un deute pendent amb les dones i amb la societat, especialme­nt en un moment en què estan renaixent forces i ideologies que estan posant en perill, més que mai, les conquestes obtingudes en matèria de drets humans de les dones. Betty Friedan va vaticinar l’evident. «Potser només una societat malalta, que no està disposada a fer front als seus propis problemes i incapaç de concebre objectius i propòsits a l’altura de la capacitat i del coneixemen­t dels seus membres, opti per ignorar la força de les dones».

☰ Magistrada. Sòcia fundadora de l’Associació de Dones Jutges

La igualtat és premissa de la democràcia, i més ara davant d’ideologies que amenacen els avanços

 ?? MARÍA TITOS ??
MARÍA TITOS
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain