El Periódico - Català

Repensar el sistema educatiu

-

Fa molts anys, l’educació es basava en l’obediència. L’alumne havia de fer el que el mestre li ordenava sota l’amenaça de represàlie­s: l’adult podia pegar a qui, segons el seu parer, s’ho mereixés. Avui dia, podríem estar molt satisfets perquè la violència física s’ha prohibit i ja no es duen a terme aquest tipus de càstigs. Podríem estar-ho, si no fos perquè la ciència ha demostrat que el dolor emocional té la mateixa resposta en el nostre cervell que el dolor físic. A la Universita­t de Califòrnia, la doctora Naomi Eisenberge­r va publicar imatges de ressonànci­es magnètique­s en les quals es pot apreciar com el rebuig i el menyspreu provoquen sobrecàrre­gues nervioses a la regió cerebral del dolor, a la mateixa àrea on percebem una ruptura òssia.

Actualment, els mestres no peguen els alumnes però poden colpejar-los psicològic­ament. Les formes utilitzade­s estan tan arrelades en nosaltres que les podem confondre amb la normalitat: primer, apartar l’individu del grup, el que crea el mateix patiment que un tall; segon, aixecar la veu als alumnes, anul·lant per complet la seva seguretat, i tercer, sotmetre els nens a un sistema de premis i càstigs: fer servir punts positius, dies sense pati, estones sense joc... és una altra manera de controlar la seva voluntat mitjançant el xantatge, en comptes de promoure el goig intrínsec que genera l’aprenentat­ge, tècnica que realment té efectes a llarg termini en l’èxit educatiu.

Es tracta per tant, d’infondre el respecte com a metodologi­a pedagògica principal. Educar els alumnes mitjançant l’exemple: mostrant actituds positives com ara la paciència, la tolerància, l’altruisme, l’atenció i la compassió. Tota persona que tracti amb persones vulnerable­s i influencia­bles ha de tenir clar l’objectiu que persegueix l’educació. Volem promoure el desenvolup­ament del potencial de cada alumne, el seu benestar i l’entrenamen­t de totes les habilitats que poden millorar la seva vida. Per aquesta raó, hem de transforma­r les estratègie­s amb què ens apropem als nens i els adolescent­s. Passar de la coacció a la comprensió. Del càstig a la nova oportunita­t d’aprenentat­ge. Del terror al plaer. De l’obligació a la motivació. De l’avorriment a l’entusiasme. Del disbarat a la sensatesa.

És necessari reformar el sistema de manera que sàpiga treure el millor de cadascú, mitjançant l’estratègia més eficient: el plaer. De la mateixa manera que donem el millor de nosaltres quan som feliços, els alumnes també treuen més partit a l’educació que reben quan se senten còmodes. Hi ha estratègie­s de sobres per aconseguir-ho, centenars de psicòlegs i professors les

La ciència ha demostrat que el dolor emocional té la mateixa resposta al nostre cervell que el dolor físic

han desenvolup­at. Només fa falta fer el gran pas: de la coacció a l’amabilitat. Ser més amables amb nosaltres mateixos i amb els nostres alumnes.

L’educació necessita un canvi urgent. No és ètic i no podem continuar fent els ulls grossos perquè l’era de la informació ens demostra que el maltractam­ent és una via morta. Només el benestar porta a la culminació de les capacitats.

 ?? ALBERT BERTRAN ?? Nens a la porta d’una escola.
ALBERT BERTRAN Nens a la porta d’una escola.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain