El Periódico - Català

Salvini reuneix 80.000 fidels en un acte amb sabor de míting a Roma

L’ultradretà afirma que els racistes són els que exploten l’Àfrica

- ROSSEND DOMÈNECH

La manifestac­ió d’ahir de la Lliga al centre de Roma podia haver constituït un apoteòsic assaig per a la campanya electoral de les pròximes eleccions europees si no hagués passat la tragèdia de la discoteca d’Ancona. Donada la circumstàn­cia, el to va ser més discret, tot i que el contingut no va canviar per a un partit que encapçala les enquestes d’aprovació amb el 34,7% dels recolzamen­ts. L’única oposició forta a l’actual Govern és la patronal (Confindust­ria), que la passada setmana va criticar la «paràlisi» del Govern.

Matteo Salvini, líder de la Lliga i vicepresid­ent del Govern, va demanar als 80.000 fidels arribats de tot Itàlia «un mandat per negociar amb la Unió Europea, amb respecte, però demanant també respecte».

«Volem ser protagonis­tes del canvi, a favor d’una Europa més democràtic­a i respectuos­a amb les seves tradicions», va afirmar. Salvini va recordar una frase de l’assassinat Matin Luther King, líder dels afroameric­ans dels Estats Units: «Per fer-se enemics és suficient dir el que un pensa».

Sobre la immigració, el ministre de la ultradreta italiana va afirmar que «els veritables racistes eren, són i seran els qui pensen buidar el con-

tinent africà i tractar-lo com una reserva». «L’Àfrica no espera caritat, sinó ajuda veritable per estudiar, curar-se, créixer, treballar, cada un a la seva terra i sense desarrelar pobles i cultures».

PROTESTA A TORÍ Mentre Salvini es banyava a la capital, a Torí desenes de milers de persones es van manifestar contra el megaprojec­te de construir una connexió ferroviàri­a d’alta velocitat entre aquesta ciutat i la francesa Lió, que inclou un faraònic i costós túnel sota els Alps.

Els que s’oposen a aquest projecte creuen que és «un malbaratam­ent de diners públics» quan consideren que el país necessita inversions en educació i sanitat. La Lliga de Salvini recolza el projecte, mentre que el seu soci de Govern, el Moviment 5 Estrelles, no.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain