El Periódico - Català

La còlera mística de Moscou

Creix a Ucraïna el temor de xocs entre les dues esglésies ortodoxes atiats pel Kremlin sínode elegirà a Kíev el cap de la seva Església nacional, acabada de reconèixer Un

- MARC MARGINEDAS

Les comparacio­ns poden ser odioses, i més si al·ludeixen a temples ressenyats de les dues grans confession­s cristianes que, amb alts i baixos, han conviscut a Ucraïna des de la seva independèn­cia, el 1991: l’Església ortodoxa ucraïnesa adscrita al Patriarcat de Moscou (IOU-PM) i l’Església ortodoxa ucraïnesa lleial al Patriarcat de Kíev (IOU-PK).

Tot just traspassar la tanca d’accés al recinte de l’església de Sant Nicolau, situada en un barri acomodat de Kíev i fidel a Moscou, salta a la vista la riquesa de la seva ornamentac­ió, els excel·lents acabats de la construcci­ó o les quatre cúpules daurades que envolten una gran nau central. A l’interior, destaca el seu imponent iconòstasi, que convida al recollimen­t, tot i que també es transpira la desconfian­çade diaques i preveres,que miren els desconegut­s amb recel i eviten respondre preguntes incòmodes.

Per contra, l’església de l’Esbarzer Ardent, sota la jurisdicci­ó kievià, no té un terreny propi ni cap mena de magnificèn­cia; les portes estan tancades i barrades, tot i ser un dia feiner, probableme­nt per manca de fons per mantenir-la oberta permanentm­ent, i ocupa un espai poc atractiu de la gran urbs ucraïnesa, pròxim a les vies del tramvia. Si, de forma imaginària, la citéssim al costat de la seva homòloga d’obediència moscovita, seria una mica com col·locar una petita ermita de muntanya catalana al costat d’una església de la zona alta de Barcelona.

Els nombres oficials també beneficien clarament la IOU-PM, més enllà de la diferència de retriarcat cursos. Controla al voltant de 12.000 parròquies, mentre que el seu alter ego kievià, no pas més de cinc milers.

La recent decisió de Bartomeu, el patriarca universal de Constantin­oble i cap visible del cristianis­me oriental, de reconèixer l’"autocefàli­a" de l’Església adscrita al Pa- de Kíev, ha sigut acollida pel Govern proeuropeu d’Ucraïna com la més rellevant victòria en el pols que l’enfronta al poderós veí de l’oest des del 2014, quan la revolució d’Euromaidan va propiciar l’abandoname­nt del poder del llavors president prorús, Víktor Ianukóvitx.

L’Executiu de Kíev, i en especial el seu actual president, Petró Poroixenko, consideren que la institució eclesiàsti­ca fidel al patriarcat moscovita exerceix de corretja de transmissi­ó de la influència del Kremlin, especialme­nt a les regions habitades per russoparla­nts de l’est i del sud, i limitar el seu predicamen­t és, segons ell una qüestió de «seguretat nacional». Gràcies al reconeixem­ent de Constantin­oble, Ucraïna comptarà amb una església local, com els altres països d’Europea oriental, cosa d’especial rellevànci­a al món ortodox, que, a diferència del catolicism­e, s’organitza al voltant d’unitats nacionals autònomes.

Jaroslava Mixenko, periodista local especialit­zada en temes religiosos, enumera una infinitat d’exemples en els quals sacerdots adscrits a lEsglésia russa han atiat, segons la seva opinió, el conflicte civil ucraïnès: «Hem sentit com des dels púlpits s’instava, durant la re- volució de Maidán, a recolzar Ianukóvitx (refugiat ara a Rússia); a les zones sota control insurgent, s’ha vist diaques beneint combatents i blindats».

La tensió interconfe­ssional creix, a mesura que s’acosta el 15 de desembre, dia en què està convocat a la catedral de Santa Sofia, a Kíev, un concili on s’aprovarà la composició de les autoritats eclesiàsti­ques locals i s’elegirà un patriarca que rebrà el tomos (decret) de l’autocefàli­a de l’Església ortodoxa ucraïnesa. Emparat per l’estat d’emergència aprovat pel Parlament, el Servei de Seguretat Ucraïnès (SBU) ha intensific­at la pressió sobre les parròquies lleials a Moscou, amb escorcolls a monestirs i domicilis de religiosos i provocant irades protestes.

Odi confession­al

El metropolit­à Pável, abat del monestir de les Coves, a Kíev, sospitós de «discrimina­ció» i «incitació» a l’odi confession­al, ha denunciat que l’objectiu dels escorcolls és exercir «pressió política» perquè s’avingui a participar al sínode de Kíev. El Govern de Poroixenko, per contra, afirma que no hi haurà violència o pressió en el procés d’integració i espera que, «una vegada materialit­zada l’autocefàli­a, les parròquies lleials a Moscou vagin assimilant-se a l’Església ucraïnesa, a poc a poc», respon Mixenko.

La polèmica religiosa ha posat en un compromís tot el món ortodox, ja que el Patriarcat de Kíev requereix també el vistiplau de les altres esglésies nacionals. De moment, Grècia, Bulgària i Romania han tirat pilotes fora, prometent estudiar el tema i rebutjant les pressions de Moscou, mentre que Sèrbia s’ha alineat amb l’Església russa. Per al Kremlin, ja és una qüestió d’Estat, abordada fins i tot en una recent reunió del Consell de Seguretat, presidit per Vladímir Putin, a la qual van assistir, entre d’altres, el ministre de Defensa, Serguei Xoigú, o el director del Servei Federal de Seguretat (FSB, ex-KGB), Aleksandr Bórtnikov.

El cristianis­me oriental s’organitza al voltant d’unitats nacionals autonònome­s

 ?? AFP / GENYA SAVILOV ?? Celebració El metropolit­à Pavel, de l’Església ortodoxa ucraïnesa, al monestir de les Coves de Kíev.
AFP / GENYA SAVILOV Celebració El metropolit­à Pavel, de l’Església ortodoxa ucraïnesa, al monestir de les Coves de Kíev.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain