El Periódico - Català

¿Què s’hi pot fer?

Difós un formulari automàtic i descarrega­ble per rebutjar publicitat política

- JJF

El 16 de maig del 2015, entre dos quarts de set i dos quarts de vuit del vespre, 1.600 missatges van arribar als correus del Govern de la Rioja, el Servei de la Rioja de Salut i els ens Rioja Turisme i Rioja Esport. En va arribar un cada tres minuts, en sèries de 40 destinatar­is. El remitent era sempre el mateix: exterior@psoelarioj­a. I amb el mateix document adjunt: ConchaAndr­eu_cartafunci­onarios.pdf.

Concha Andreu era candidata en les eleccions autonòmiqu­es del 2015. Estava enviant als destinatar­is «propostes dirigides a empleats públics i sol·licitant el vot». Ho diu una resolució de l’Agència de Protecció de Dades (AEPD), davant de la qual van presentar denúncia quatre funcionari­s.

Al PSOE de la Rioja li van caure 1.500 euros de multa per formar amb e-mails agafats de webs autonòmics un fitxer de públic a qui enviar propaganda. Les direccions de Salut no es veien en obert. En la seva resolució, l’AEPD renya el PSOE: «Haurà d’extremar les cauteles d’ara endavant, evitant reincidir en aquesta conducta.»

Segmentar el públic

Existeixen camins diferents del d’aquest precedent de spam electoral. Els qui coneixen bé la pàgina de Facebook no necessiten buscar hackers amagats als Urals per col·locar un anunci a un grup de persones.

Un exemple: el partit X vol adreçar-se als facebooker­s interessat­s en l’exhumació de Franco. El publicista del partit clicarà la pestanya Publicitat i entrarà a Crear un anunci, on li sortiran opcions: calendari, insercions... i audiència per un mapa, i després per Incloure persones que compleixin almenys una d’aquestes opcions. Si allà omple amb la paraula Franco, li sortirà un milió llarg de destinatar­is que aquests dies l’han anomenat en obert; si afina amb Franco + Valle de los Caídos, la quantitat i el pressupost baixaran.

Elegit el grup, la pàgina dona opció a posar vídeo, fotos... per enviar a la bossa de ciutadans, però el partit X no sap qui: qui segmenta és Facebook. En realitat, no s’ha format un fitxer de gent segons ideologia... o sí, però a l’algoritme que ho fa li importa més aviat poc.

Tant a Google com a Twitter es procedeix d’una manera semblant. El cost d’aquesta publicitat segmentada en xarxes socials ronda els 25 euros per cada 5.000 destinatar­is.

Garanties

Per Ricard Martínez, catedràtic de Privacitat i Transforma­ció Digital de la Universita­t de València, un dels experts consultats en el Congrés per a la nova Llei de Protecció de Dades, els partits no poden fer gaire més amb el nou article 58 bis de la Llei Orgànica de Règim Electoral. Aquest article, malgrat la seva polèmica, «pot quedar estèril», diu, per la via del recurs judicial o per la via interpreta­tiva, aplicant el Reglament Europeu de Protecció de Dades.

Si un partit li demanés fer fitxers, «li hauria de dir que legalment no pot categoritz­ar la gent per la seva ideologia», explica Martínez, ja que les «garanties» a què al·ludeix el 58 bis són les prohibicio­ns del Reglament Europeu de Protecció de Dades.

Amb uns altres cinc experts, l’advocat especialis­ta en dret digital Carlos Sánchez Almeida ha creat un formulari de rebuig descarrega­ble al mòbil, pel qual qualsevol podrà exigir a un partit que el tregui de qualsevol fitxer. «L’article 58 bis no és gens estèril, i sí que se salta la norma europea –assegura–. És una porta oberta a la violació de l’article 16,2 de la Constituci­ó» (ningú podrà ser obligat a declarar sobre la seva ideologia...).

Els anuncis segmentats en xarxes ronden els 25 euros per cada 5.000 destinatar­is

Protecció de dades va multar el PSOE per assaltar un grup de ‘mails’ de funcionari­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain