El Periódico - Català

Els salaris han de guanyar pes

- AGUSTÍ Sala

L’any passat, la proporció que els salaris van significar respecte al producte interior brut (PIB) va descendir fins al 47,29%, mentre que els beneficis empresaria­ls i les rendes del capital no han deixat de guanyar terreny en els últims temps. Des del 1989, les remuneraci­ons rebudes pels treballado­rs no arribaven a un nivell tan baix o, dit d’una altra manera, no obtenien una porció tan petita del pastís econòmic. En contrapart­ida, els beneficis obtinguts per les companyies i els rendiments del capital marquen rècords.

S’ha arribat al límit en la dieta i cal guanyar pes. L’evolució des de començamen­ts d’any, de fet, marca tendència moderada a l’alça. Fins a l’octubre passat, l’increment mitjà pactat en conveni es va situar en

Augmentar la retribució del treball és una manera d’allunyar-se de l’economia ‘low cost’

l’1,69%. La mitjana l’any passat va ser de l’1,46%. Però el cost de la vida continua pujant més. Al novembre, l’índex de preus de consum (IPC) va assolir una taxa anual de l’1,7%, després de sis mesos consecutiu­s de situar-se per sobre del 2%. En resum, les rendes dels treballado­rs augmenten menys que els rebuts de la llum, l’aigua o el gas. La decisió del Govern de Pedro Sánchez d’augmentar el salari mínim interprofe­ssional (SMI) fins als 900 euros era una mesura necessària, un senyal al sector privat, que ja va firmar a l’estiu una retribució mínima de 1.000 euros mensuals bruts en 14 pagues, tot i que donant-se de termini fins al 2020.

Malgrat les crítiques dels liberals més recalcitra­nts, hi ha marge perquè els salaris rebin part dels guanys de productivi­tat obtinguts amb la moderació, que ha afectat més els de sota que els de dalt. Si no, els beneficis de la recuperaci­ó es queden en unes quantes mans.

Aquest és un mal camí per allunyar-se de ser una economia low cost i evitar que els salaris mitjans dels nous contractes, en general en precari, siguin inferiors que les pensions mitjanes dels nous jubilats, com passa des del 2012, amb l’erosió que això suposa per a les arques de la Seguretat Social.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain