El Periódico - Català

L’Ajuntament de BCN vol esquivar desnonamen­ts

Laia Ortiz reclama a Justícia i al TJSC canviar el protocol dels desallotja­ments «L’objectiu dels serveis socials ha de ser preventiu», diu la regidora

- ALBA JAUMANDREU NECROLÒGIQ­UES

L’Ajuntament de Barcelona es nega que els treballado­rs dels seus serveis socials formin part de les comitives judicials que executen els desnonamen­ts i pretén que el seu paper sigui prevenir que es facin realitat o atendre les necessitat­s a posteriori dels afectats. Per aquest motiu, la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, ha enviat recentment una carta al Departamen­t de Justícia, el Col·legi de l’Advocacia, el Col·legi de Procurador­s i al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per canviar el protocol d’actuació dels desnonamen­ts aprovat el 2013.

El protocol d’actuació obliga els serveis socials a estar presents en els desnonamen­ts, però dins de la comitiva judicial que ordena i rea- SANCHO DE ÁVILA

Martínez Hernández, Andrés Matonte,

Fores Baños, Berrio Vazquez, Soria González, Solé i Pirla, Sainza González, Contreras Giménez, Marín Sánchez, Torrejon Garijo, Gibergans Guixà, Castro, Casanova litza el desnonamen­t, en comptes de treballar al costat dels afectats. «Poden semblar còmplices», justifica Laia Ortiz, que també és directora de l’Àrea de Drets Socials. Els mateixos treballado­rs socials al·leguen que el protocol desvirtua la seva funció real.

SENSE AVÍS PREVI A la missiva, Ortiz recorda que l’actuació dels serveis socials «s’ha d’orientar de manera estricta a l’assistènci­a, acompanyam­ent i suport a les famílies i persones vulnerable­s», però sobretot el «veritable objectiu» ha de ser «preventiu, per evitar arribar a situacions d’execució».

A més d’aquesta funció preventiva, Ortiz explica que el protocol preveu que no s’executi cap desnonamen­t a la ciutat de Barcelona de persones vulnerable­s o en situació de risc. No obstant, denuncia que LES CORTS

Tasias Fanés, Roca Girbau, Andreas Giménez, Olivares Caballero, Arbiol Muntané,

López López, Prieto,

Hernández Espejo García, Ramos Carrasco, Suarez Sobrino, Fernández Morondo,

Elias Martínez, aquesta tasca es fa cada vegada més difícil: «Des de l’ajuntament observem un increment de processos de desnonamen­t sense prèvia constància de la comunicaci­ó del dia i l’hora. Sense avís o només amb avís de 24 hores. Això produeix que l’ajuntament no pugui actuar, i qui queda desprotegi­t són les famílies».

PRECEDENT EL 2016 No és la primera vegada. El 2016 ja es va instar aquests càrrecs a modificar i estudiar una solució per a aquest protocol, firmat el 2013. Es va fer una reunió tècnica l’any 2017 en què es va instar a revisar el protocol, però no es va arribar a cap punt comú, ja que segons Ortiz des dels jutjats no van posar cap facilitat al·legant i emparant-se amb la protecció de dades.

Ara des de l’Ajuntament de Barcelona s’ha demanat una reunió a la consellera de Justícia, Esther Capella, per poder-li plantejar que la Generalita­t també s’afegeixi a la iniciativa i plantejar aquestes reclamacio­ns des de les dues administra­cions al TSJC.

☰ COLLSEROLA

Iranzo García,

SANT GERVASI

Vaqués Solsona, Ferrer,

MOLINS DE REI

Montagut Jurado, CORNELLÀ

Esteve Puche,

Llista facilitada per Serveis Funeraris de Barcelona. Més informació, al 900.231.132.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain