El Periódico - Català

Els CDR imposen la seva llei

Reclamen la dimissió del conseller Buch, que es reunirà avui amb el president Els Mossos, per les càrregues polèmiques de dijous, no desallotge­n per força

- ROGER PASCUAL

El ressò de les càrregues dels Mossos dijous passat a Girona i Terrassa en protestes contràries a actes de Vox segueix creixent dia a dia, cada vegada més amplificat. En ple compte enrere de l’ultimàtum de Quim Torra a Miquel Buch per purgar els Mossos, els Comitès de Defensa de la República (CDR) van decidir afegir més gasolina tornant a sortir al carrer o, més ben dit, a la carretera, per reclamar la dimissió del conseller d’Interior. Van tallar l’AP-7 durant 15 hores llançant un pols al president hores abans de la reunió que aquest mantindrà avui amb Buch.

«Paralitzem el país com paralitzad­a tenim la democràcia», clamava el compte oficial dels comitès a les xarxes socials, cridant a la mobilitzac­ió. Un centenar d’activistes dels CDR es van concentrat a les set del matí a la calçada de l’AP-7 al seu pas per l’Ampolla, i van amuntegar pneumàtics, barrils, pedres i fragments de barana per impedir el pas en els dos carrils de la circulació. Els Mossos, acusats d’haver-se excedit en l’ús de la força dijous, aquesta vegada no van intervenir per desallotja­r els convocats. D’aquesta manera, els CDR van deixar bloquejats durant tot el dia camions i autocars i van provocar diversos quilòmetre­s de retencions, així com moments de tensió entre conductors i independen­tistes.

Els activistes van corejar crits de suport als presos polítics i d’implementa­ció de la República i també consignes per exigir la dimissió de Buch.

QUILÒMETRE­S DE RETENCIONS / Efectius dels Mossos es van desplaçar al lloc i van seguir des de certa distància el desenvolup­ament de la mobilitzac­ió, sense recórrer aquesta vegada per força. Els automòbils es van desviar per la carretera N-340, que va acumular retencions de fins a tres quilòmetre­s en direcció a Barcelona i d’un quilòmetre en sentit sud. Els turismes van ser els primers vehicles en ser desviats, mentre que alguns camions i autocars van romandre aturats durant hores a l’espera que se’ls donés pas per poder accedir a la desviació habilitada per la carretera N-340.

Miguel, un dels camioners afectats per la mobilitzac­ió dels CDR, va explicar a l’agència Efe que va romandre parat a Tortosa prop de cinc hores i que, per poder accedir a l’N-340, s’estava obligant els conductors a circular marxa enrere fins a la desviació, una maniobra que considera «molt perillosa» per als vehicles grans, especialme­nt per als tràilers articulats.

CÀRREGUES POLÍTIQUES / Albert Rivera i Pablo Casado es van afanyar a carregar contra Torra. El líder de Ciutadans va considerar «una vergonya» que Torra recolzi els que «tallen carreteres i assetgen els ciutadans» mentre el president «pretén purgar els Mossos que fan complir la llei». Per la seva part, el president del PP va denunciar que «els CDR prenen el comandamen­t d’una Catalunya batasunitz­ada que se li ha escapat de les mans al Govern i a Torra, que no defensa ni els Mossos». I va instar Pedro Sánchez a aplicar un altre 155 per acabar amb la kale borroka, recalcant que aquesta comunitat «se li ha escapat de les mans al Govern» i que ja ni tan sols la Generalita­t «controla» els CDR. «Els deien que pressionés­sim i han pressionat massa», va assenyalar recordant la famosa frase de Torra encoratjan­t els comitès i que fins i tot Artur Mas li ha recriminat.

TALL A LA DIAGONAL / La protesta dels CDR va arribar també a Barcelona, on a la nit unes 300 persones van tallar l’avinguda Diagonal i el passeig de Gràcia. Després de tornar al punt d’inici de la manifestac­ió, la delegació del Govern, van dissoldre la protesta. Al contrari del que ha passat a la carretera, on els concentrat­s han expressat la intenció de passar-hi la nit. «Els CDR portem unes quantes hores tallant l’AP-7 a l’Ampolla. ¡No pararem fins a tenir la República Catalana! El 27-S, l’1-O i el 21-D l’independen­tisme va guanyar i volem la implementa­ció de la República guanyada en referèndum». Els activistes van reforçar les barricades amb més barreres. Els serveis d’interlocuc­ió dels Mossos els van demanar que desconvoqu­essin la mobilitzac­ió abans de mitjanit, una cosa que van fer passades les deu.

CESSAMENT DEMANAT DES DEL SETEMBRE /

Amb aquest clima polític es veurà avui Torra amb Buch, conseller que els CDR tenen enfilat i reclamen el seu cessament des del mes de setembre, quan els Mossos van carregar contra independen­tistes que volien boicotejar la marxa de policies convocada per Jusapol per retre homenatge als que van participar en l’operació Copèrnic, l’operatiu ideat amb l’objectiu de frenar el referèndum de l’1-O. ☰

Albert Rivera

LÍDER DE CIUTADANS

«És una vergonya que els comandos separatist­es que tallen carreteres i assetgen tinguin el suport de Torra»

Pablo Casado

PRESIDENT DEL PP

«Els CDR prenen el control d’una Catalunya ‘batasunitz­ada’ que se li ha escapat de les mans al Govern»

 ?? EFE / JAUME SELLART ??
EFE / JAUME SELLART
 ??  ?? Agents dels Mossos parlen amb membres dels CDR, a l’Ampolla.
Agents dels Mossos parlen amb membres dels CDR, a l’Ampolla.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain