El Periódico - Català

París, en estat d’excepció pels ‘armilles grogues’

París i nombroses ciutats franceses registren greus incidents i més de 1.300 detinguts Les autoritats investigue­n la possible ingerència estrangera en el moviment de protesta

- EVA CANTÓN

França va tornar a viure ahir un altre dissabte negre. Els gairebé 90.000 agents de les forces de l’ordre desplegats al país per fer front a la quarta manifestac­ió dels armilles grogues, mobilitzat­s des de fa tres setmanes contra la pujada de l’impost als carburants, no van impedir una quarta jornada violenta esquitxada d’incidents a les principals ciutats del país, tot i que la majoria dels manifestan­ts van desfilar de manera pacífica.

A París, el canvi en l’estratègia policial –amb unitats mòbils més reactives i un dispositiu orientat a evitar l’entrada d’elements radicals– no va permetre evitar la violència. Als Campos Elisis i a la plaça de la República es van viure moments d’alta tensió amb el so de fons de les sirenes policials i els helicòpter­s.

Interior va treure, per primera vegada als carrers de la capital, dotze vehicles blindats de la Gendarmeri­a, que fins ara només s’havien utilitzat en els motins de l’illa de la Reunió i en les protestes contra la construcci­ó de l’aeroport de Notre-Dame-de-Landes.

Segons el Ministeri de l’Interior, es van manifestar 125.000 persones, 10.000 de les quals ho van fer a París, es van practicar 1.385 detencions a tot el país i hi va haver un centenar de ferits.

A la capital, que ahir mostrava un estrany aire de ciutat semidesert­a, amb botigues, restaurant­s i museus tancats, hi va haver 8.000 agents de les forces de l’ordre distribuït­s en els punts calents de la mobilitzac­ió.

A les estacions de tren i les vies d’accés a París, hi havia agents de paisà i policies efectuant registres sistemàtic­s als manifestan­ts. Entre els objectes requisats, hi van trobar una falç, un martell i un bat de beisbol. Mentrestan­t, grups de manifestan­ts disseminat­s recorrien les principals artèries per confluir a l’avinguda dels Camps Elisis, on a migdia la calma inicial va donar pas als gasos lacrimògen­s i els canons d’aigua per dispersar els violents.

De tant en tant, els ‘armilles grogues’ s’agenollave­n amb les mans al clatell imitant la humiliant detenció de 150 adolescent­s aquest dijous a Mantes la Joly durant una concentrac­ió estudianti­l.

A la plaça de l’Òpera, a la Madeleine i als grans bulevards alguns manifestan­ts van intentar desmuntar les tanques d’una obra per aixecar barricades. Els incidents es van estendre a la plaça de Trocadero i a la de Víctor Hugo.

FLAMES Y LLAMBORDES / Algun cotxe va acabar cremat, les llambordes van impactar contra la façana de la Cambra de Comerç i alguna boutique de luxe va ser saquejada. «Un perfum de victòria», deia una pintada en un aparador de Chanel. L’alcaldessa de París, Anne Hidalgo, ha lamentat les escenes de caos i els enormes danys per a l’economia i la imatge de la ciutat.

Els bloquejos tant en carreteres com rotondes van ser la tònica del dia i a les principals ciutats

La capital mostrava un estrany aire de ciutat semidesert­a

amb els museus i els negocis tancats

franceses les protestes en general pacífiques també van acabar amb disturbis. A Brussel·les hi va haver un centenar de detinguts en una marxa de 400 manifestan­ts al barri europeu.

El president francès, Emmanuel Macron, que ha guardat silenci durant tota la setmana i ahir es va reunir amb nombrosos alcaldes, es dirigirà als francesos dilluns a la tarda. S’espera que anunciï mesures per millorar el poder adquisitiu de les classes mitjanes i més concession­s en matèria fiscal.

Fins aleshores, el missatge del Govern és apel·lar al diàleg. El primer ministre, Édouard Philippe, en una breu compareixe­nça, ha recordat que s’han iniciat les reunions amb una delegació d’’armilles grogues’ i ha reiterat que cap impost mereix posar en perill la unitat de la nació.

La ultradreta­na Marine Le Pen ha demanat al president una resposta «forta» i, juntament amb el líder de França Insubmisa, Jean Luc Mélenchon, segueix reclamant la dissolució de l’Assemblea Nacional, que aquest dilluns debatrà una moció de censura contra el Govern.

Davant de la magnitud del moviment dels ‘armilles grogues’, les autoritats franceses investigue­n la possible ingerència de potències estrangere­s a través de les xarxes socials. Segons Le Parisien, la Secretaria General de Defensa i Seguretat Nacional (SGDSN), dependent del primer ministre, verifica la informació dels serveis secrets sobre l’activitat de determinat­s comptes d’internet.

EL TUIT DE TRUMP / El president nordameric­à, Donald Trump, no va desaprofit­ar ahir l’ocasió per atacar de nou l’inquilí de l’Elisi i va ironitzar a Twitter sobre les bondats de l’acord de París contra el canvi climàtic, del qual els Estats Units s’han acabat despenjat.

«L’acord del clima de París no funciona gaire bé a París. Manifestac­ions i revoltes a tot França. La gent no vol pagar grans quantitats de diners per protegir, sense estarne segurs, el medi ambient. Cantant ‘¡Estimem Trump!’. M’encanta França», va tuitejar el mantatario nord-americà. De moment, més que els càntics a Trump el que s’escolta a les manifestac­ions franceses és La Marsellesa. ☰

 ?? AFP / LUCAS BARIOULET ?? Un camió d’aigua de la policia evita que els manifestan­ts avancin, a París.
AFP / LUCAS BARIOULET Un camió d’aigua de la policia evita que els manifestan­ts avancin, a París.
 ?? EFE / IAN LANGSDOM AFP / ALAIN JOCARD ?? Un cotxe cremant a l’avinguda Marceau de París.
EFE / IAN LANGSDOM AFP / ALAIN JOCARD Un cotxe cremant a l’avinguda Marceau de París.
 ??  ?? Un policia carrega contra un grup de manifestan­ts a prop de l’Arc de Triomf.
Un policia carrega contra un grup de manifestan­ts a prop de l’Arc de Triomf.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? AFP / REMY GABALDA EFE / OLIVIER HOSLET ?? Joves, al costat d’una barricada a la ciutat de Tolosa.
AFP / REMY GABALDA EFE / OLIVIER HOSLET Joves, al costat d’una barricada a la ciutat de Tolosa.
 ??  ?? Les protestes van arribar fins a Brussel·les.
Les protestes van arribar fins a Brussel·les.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain