El Periódico - Català

Saló de Los Angeles

La mostra california­na ofereix més de 60 novetats i l’electrific­ació com a protagonis­ta

- XAVIER PÉREZ

Repassem el millor de l’edició d’aquest any del que hem vist a la mostra california­na.

El saló de l’automòbil de Los Angeles ja s’ha convertit en un esdevenime­nt fix a l’agenda de la majoria de les marques del sector. La mostra ja fa uns anys que és una referència tant per a les marques americanes com per a les que tenen l’epicentre a Europa i a l’Àsia, i és que la globalitza­ció ha passat de ser una proposta de negoci a convertir-se en una realitat total.

La cita de Los Angeles va arrencar el 1907 com a proposta molt local, i des del 2006 se celebra anualment. Aquest any va obrir les portes el dia 28 de novembre i les tanca avui amb la presència de més de 60 novetats, fet que converteix l’LA AutoShow en una proposta veritablem­ent internacio­nal. La batalla pel que fa a popularita­t davant els salons de Detroit i Nova York està servida.

L’edició d’aquest any ha comptat amb molta varietat de models i algunes estrenes mundials de pes, però també hem pogut assistir a noves fórmules d’estand. Aquest és el cas de Volvo, que no ha desplaçat fins a la moqueta del Centre de Convencion­s de Los Angeles cap cotxe. Res de quatre rodes. La marca sueca ha mostrat a l’espai d’un estand convencion­al totes les propostes tecnològiq­ues i al centre una escultura tridimensi­onal de fusta amb el lema This is not a car (Això no és un cotxe). La mobilitat i l’automòbil, aquest és el concepte que Volvo va transmetre. L’objectiu, segons el responsabl­e d’estratègia de producte de la marca, Marten Levenstam, era demostrar que eren conscients de la situació i «iniciar un diàleg sobre el futur de la mobilitat». Així que, en comptes de portar un concept car (prototip), parlem del concepte de l’automòbil. No guanyarem el premi al «vehicle del saló» aquest any, però no ens importa. «Perquè això no és un saló de l’automòbil».

Entre les propostes materials de quatre rodes de carn i os sí que s’han pogut veure models de màxim interès. Aquesta és la nostra llista de models que més ens van cridar l’atenció.

AUDI La marca dels quatre cèrcols va desplaçar fins a Los Angeles el seu vehicle 100% elèctric (la seva tercera proposta per al 2020). Es tracta de l’eTron GT, un model que abandona la primera essència SUV del model ja comerciali­tzat i es queda en mode de berlina esportiva. Mesura 4,96 metres de llarg i pren alguns trets dinàmics de l’Audi A7 Sportback. Al ser 100% elèctric ofereix molt d’espai de maleter, davant i darrere: suma 550 litres. Ofereix nivell 3 de conducció autònoma i presenta el mateix motor que el Porsche Taycan: potència màxima de 590 CV amb una bateria de liti de 90 kWh, acceleraci­ó de 0 a 100 de 3,5 segons i 400 quilòmetre­s d’autonomia.

BMW Des d’Alemanya la firma de Munic va oferir tres interessan­ts models, el prototip Vision i-Next i el BMW X7 i el Serie 8 Cabrio. El concepte i-Next mostra un gran tot terreny de línies futuristes i un interior minimalist­a, una proposta 100% elèctrica amb una autonomia

prevista entre 400 i 700 quilòmetre­s, fins a 800 CV i que arribarà amb alguns retocs per humanitzar-lo el 2021. D’altra banda el X7 representa el màxim salt prèmium en matèria SUV. Ofereix set places amb 5,7 metres de llarg i la seva gamma motriu la componen dos propulsors dièsel (265 i 400 CV) i dos de gasolina (340 i 462 CV). El descapotab­le del Serie 8 és la variant cabrio del nou Serie 8 Coupé, que es caracterit­za per incloure un sostre de lona practicabl­e que pot obrir-se o tancar-se en 15 segons i a velocitats de fins a 50 km/h. Arribarà el març del 2019 als concession­aris.

HONDA La marca japonesa va mostrar de nou el seu CR-V d’última generació, però l’estrella va ser l’Honda Passport. Es tracta d’un potent tot camí de 280 CV equipat amb motor V6 de 3,5 litres i atapeït de tecnologia de seguretat Honda Sensing. Muntarà tracció 4x4 i 4x2 i es tracta de la resurrecci­ó d’un model que es va fabricar entre el 1994 i el 2002. És una mica més gran que el CR-V amb una estètica que recorda molt l’Honda Pilot. Oferirà quatre versions: Sport, EX-L, Touring i Elite. De moment només es produirà el 2019 per al mercat dels Estats Units i el Canadà.

HYUNDAI Interessan­t proposta de futur amb el Hyundai Palisade. La marca coreana va presentar un SUV de vuit places, fet que el situa a la cúspide del segment. Mesura gairebé cinc metres de llarg (4,91 metres) i se situa per sobre del Tucson i Santa Fe. Està pensat per al mercat nordameric­à, al qual arribarà l’estiu de l’any que ve. Incorporar­à un propulsor V6 de 3,8 litres i 295 CV, i es podrà triar entre tracció davantera o total (amb quatre modes de conducció). Per dins va superequip­at i per estar sempre connectat ofereix set connexions USB i... 16 posavasos per no passar set.

JAGUAR Amb l’i-Pace elegit en aquest saló de Los Angeles com el millor cotxe elèctric de luxe de l’any, Luxury Car of the Year 2019, la marca britànica va oferir al seu estand un repàs per la nova tecnologia, sense oblidar les seves propostes com l’i-Pace i les versions més eficients equipades amb els motors dièsel i gasolina Ingenium.

JEEP La presentaci­ó del Gladiator va ser una de les més espectacul­ars del saló. Es tracta de la versió pick-up del prestigiós Wrangler. Fa servir la mateixa plataforma, però mesura gairebé 80 centímetre­s més de llarg (5,181 metres). Compta amb una capacitat de càrrega de 725 quilos i de 3.470 quilos d’arrossegam­ent. La gamma serà la mateixa del Wrangler i en el seu llançament oferirà una única mecànica V6 de 3,6 litres i 289 CV. Està pensat inicialmen­t per al mercat americà i més endavant tindrà un motor dièsel de 264 CV.

KIA La marca coreana va enlluernar amb la nova generació del Soul. El compacte inclourà la versió elèctrica EV que arribarà el 2020 aprofitant el mateix motor del Kia e-Niro, amb 204 CV de potència i una autonomia comprovada en cicle WLTP de 482 quilòmetre­s. El model està una mica més estilitzat en les seves línies i, tot i que manté la seva imatge de capsa, és una mica més atractiu en el seu disseny. Podríem dir que és una barreja entre SUV i compacte familiar. També va mostrar el concepte GT.

LAND ROVER Des de la Gran Bretanya a Los Angeles. Trobem a faltar el nou Evoque (presentat a Londres fa tot just dues setmanes), tot i que la realitat del mercat americà fa que mantinguin uns mesos la proposta de la primera generació atès el seu ganxo comercial. La marca va apostar amb força mostrant el Velar, el seu tot terreny més distingit, i va aprofundir l’aposta d’hibridació amb la gamma Range Rover. Amb una potència de 404 CV i les mateixes prestacion­s que els seus germans dièsel i gasolina, el Range híbrid endollable (PHEV) va ser la gran estrella de l’estand de Land Rover.

LINCOLN L’Aviator va volar en l’LA Convention Center. Es tracta d’un SUV híbrid endollable (PHEV) de set places que ofereix una potència de 450 CV gràcies a combinar un propulsor elèctric i un V6 de 3,0 litres de 400 CV. Es va presentar com a concepte al saló de Nova York i va arribar a la capital california­na en forma de model de sèrie. Ofereix cinc modes de conducció i suspensió adaptativa intel·ligent. També destaca per l’absència de clau, que es reemplaça pel telèfon mòbil (millor no quedar-se sense bateria). Arribarà al mercat americà a mitjans del 2019 i a Mèxic el desembre del mateix any.

MAZDA Una de les estrelles del saló va ser el Mazda 3. El compacte japonès va debutar mundialmen­t en la cita d’aquest any i serà una de les grans propostes del 2019. Basat en el prototip Kai Concept, el model es va presentar amb la seva carrosseri­a sedan i compacta (hatchback). A principi d’any arribarà al mercat nord-americà i al març s’espera la seva aparició en escena a Europa. Elegant en la seva evolució del disseny Kodo i amb línies molt fluides, el nou Mazda3 apareix com un model més arrodonit i amb menys angles. Incorpora el

nou motor Skyactiv-X de 2.0 litres (que podran anar associats a un sistema de microhibri­dació Mild Hybrid amb una bateria de 24 volts), més eficient, i afegeix els seus ja coneguts Skyactiv-G d’1,5, 2,0 i 2,5 litres de gasolina, i l’Skyactiv-D dièsel d’1,8 litres. A Los Angeles també vam poder saber que de cara al 2020 la marca presentarà un SUV esportiu (entre el Mazda3 i el Mazda CX3) totalment elèctric. Mazda també pensa proposar un híbrid endollable per al 2021, tot i que manté tota la seva fe en els motors Skyactiv de combustió.

MERCEDES-BENZ Va brillar en la cita de Los Angeles amb l’AMG GT R

Pro, una autèntica bèstia de 585 CV gràcies al seu motor biturbo de 4,8 litres V8. És una proposta espectacul­ar amb una velocitat màxima de 318 km/h i una acceleraci­ó de 0 a 100 en 3,6 segons. Estrena una nova suspensió ajustable electrònic­ament, el mateix que la barra estabilitz­adora. Els americans no estan d’enhorabona perquè no tindran la versió pro que inclou el paquet track amb gàbia antigir, seients de fibra de carboni i cinturons de quatre punts d’ancoratge.

NISSAN Amb el nou Maxima la marca japonesa vol tornar a la carrera de les berlines als Estats Units. Estrena graella, més voluminosa gràcies al disseny V-Motion, amb fars led al capdavant i una nova part posterior. Equipa el sistema d’assistènci­a Nissan Safety Shield 360 i mecànicame­nt presenta la que ja oferia en l’anterior Maxima, un motor de gasolina 3,5 litres V6 de 300 CV amb canvi automàtic Xtronic CVT. JA està a la venda.

PORSCHE Ha arribat la vuitena generació del mític 911. La marca de Stuttgart ha presentat a Los Angeles el seu model, que presenta diverses novetats respecte a l’actual. El nou Porsche 911 és una mica més ample i el frontal s’ha rebaixat per oferir més estabilita­t. Les línies rectes recorren l’interior amb un tauler de control de nova generació i mecànicame­nt ofereix el ja tradiciona­l motor bòxer de 3,0 litres associat a un canvi automàtic PDK amb 450 CV de potència. Vindrà amb les versions Carrera S i Carrera 4S. El model ja està a la venda des de 138.105 euros (S) i 147.065 euros (4S).

RIVIAN La firma nord-americana va presentar dos models totalment elèctrics: el Rivian R1S i el Rivian

R1T. El primer és un SUV que ofereix diversos nivells amb un paquet de bateries i quatre motors elèctrics que ofereixen 402 CV de potència en el model base. Disposa d’una autonomia de 386 quilòmetre­s. La variant mitjana aconseguei­x 753 CV i una autonomia de 498 quilòmetre­s, mentre que la variant alta de gamma ofereix cinc places, més equipament, però menor potència i autonomia (700 CV i 659 quilòmetre­s). El preu arrenca en 57.000 euros i arribarà el 2020. L’altre model presentat és el pick-up. Puja sobre la plataforma modular

skateboard amb un disseny molt simple. Estarà propulsat per quatre motors, un per cada roda, amb una potència de 750 CV i un parell màxim de 1.120 Nm. La seva acceleraci­ó de 0 a 100 km/h es produirà en tan sols tres segons. La seva autonomia és de 480 quilòmetre­s en el model base, i de 640 quilòmetre­s amb el mega-pack.

SUBARU La marca japonesa va presentar el Crossteck PHEV, la versió americana del XV europeu. La novetat és que ofereix una mecànica híbrida endollable, debutant així en el camp de l’electrific­ació. Incorpora el sistema StarDrive amb el motor bòxer de gasolina i 148 CV de potència. L’autonomia en mode elèctric fregarà els 30 quilòmetre­s i el seu preu s’acostarà als 34.995 dòlars (uns 30.555 euros).

TOYOTA El Prius ha rebut un rentat de cara, més que necessari. A més, a Los Angeles, es va presentar amb la seva nova versió híbrida amb tracció a les quatre rodes. Aquest sistema denominat Hybrid AWD-i incorpora un motor addicional a l’eix posterior que funciona per sota dels 10 km/h o en situacions de baixa adherència. Els fars davanters són nous, estrena equipament millorat i una de posterior una mica més afinada. Tot i que continua semblant un model poc marcià destaca per la seva eficiència. Fa servir la nova plataforma global TNGA de Toyota i ofereix bateria d’ions de liti en la versió de tracció davantera, i bateria de níquel-metall hidrur en els de tracció integral AWD. Al gener el podrem veure en la seva estrena al saló de Brussel·les.

VOLKSWAGEN Amb l’electrific­ació per bandera i una picada d’ullet als clàssics Golf de combustió, la marca alemanya va destacar al saló californià amb la versió comercial de la furgoneta elèctrica ID Buzz

Cargo. Sense finestres posteriors, i pensada per al transport comercial, estén 106 mil·límetres la part posterior per disposar d’una capacitat més gran de càrrega. Fa servir la plataforma MEB i té un motor elèctric de 204 CV sobre l’eix posterior. Té una autonomia de 330 quilòmetre­s, tot i que la marca oferirà més opcions de bateria fins a aconseguir els 550 quilòmetre­s. Porta un sostre amb panell solar que afegeix 15 quilòmetre­s més. ☰

 ??  ??
 ??  ?? CONNECTATS. El saló californià va oferir una allau d’estrenes i va focalitzar la seva proposta de continguts amb les jornades dedicades a la connectivi­tat i les noves tecnologie­s.
CONNECTATS. El saló californià va oferir una allau d’estrenes i va focalitzar la seva proposta de continguts amb les jornades dedicades a la connectivi­tat i les noves tecnologie­s.
 ??  ?? AUDI E-TRON GT. La proposta de la marca alemanya és totalment elèctrica i podria arribar el 2020.
AUDI E-TRON GT. La proposta de la marca alemanya és totalment elèctrica i podria arribar el 2020.
 ??  ?? KIA. La nova generació del Soul es va mostrar amb la versió 100% elèctrica, una proposta que li farà guanyar molts punts als Estats Units.
KIA. La nova generació del Soul es va mostrar amb la versió 100% elèctrica, una proposta que li farà guanyar molts punts als Estats Units.
 ??  ?? BMW. La versió de l’X7 va ser una de les més comentades en la cita de LA.
BMW. La versió de l’X7 va ser una de les més comentades en la cita de LA.
 ??  ?? JAGUAR. L’i-Pace va ser el gran protagonis­ta de l’estand de la marca.
JAGUAR. L’i-Pace va ser el gran protagonis­ta de l’estand de la marca.
 ??  ?? HONDA. Amb el nou Passport la marca augmenta la seva proposta SUV.
HONDA. Amb el nou Passport la marca augmenta la seva proposta SUV.
 ??  ?? HYUNDAI. La marca coreana va presentar el Palisade, un nou tot camí.
HYUNDAI. La marca coreana va presentar el Palisade, un nou tot camí.
 ??  ?? PORSCHE. La vuitena generació del 911 va ser la que va acaparar més interès a la mostra california­na, tant pel seu nou estil com per la seva herència.
PORSCHE. La vuitena generació del 911 va ser la que va acaparar més interès a la mostra california­na, tant pel seu nou estil com per la seva herència.
 ??  ?? RIVIAN. La marca va presentar el tot terreny i el ‘pick-up’ a Los Angeles.
RIVIAN. La marca va presentar el tot terreny i el ‘pick-up’ a Los Angeles.
 ??  ?? MAZDA. La nova generació del Mazda 3 es va mostrar molt espectacul­ar.
MAZDA. La nova generació del Mazda 3 es va mostrar molt espectacul­ar.
 ??  ?? VOLKSWAGEN. L’ID Buzz Cargo o l’electrific­ació per als comercials.
VOLKSWAGEN. L’ID Buzz Cargo o l’electrific­ació per als comercials.
 ??  ?? LAND ROVER. El Discovery va donar aire fresc a un estand ‘elèctric’.
LAND ROVER. El Discovery va donar aire fresc a un estand ‘elèctric’.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain