El Periódico - Català

Caos en les notes de l’escola pública per un error informàtic

Els professors relaten avaries constants i Educació admet que hi ha problemes

- COSES DE LA VIDA

Seguint el criteri del nou sistema d’avaluació de l’alumnat, es podria dir que el programa informàtic amb què els professors de l’escola pública qualifique­n els seus estudiants no ha aconseguit assumir els continguts. Pel que expliquen, es tracta d’un suspens majúscul. Fa dies que els docents es barallen amb el programa Esfer@, estrenat aquest mateix any per als cursos de secundària i batxillera­t (primària l’utilitza des del curs passat). A la pantalla, missatges com ara «no hi ha cap registre amb els criteris indicats» i el molt desesperan­t «carregant...», a més dels que sí que ho han aconseguit i l’endemà s’han trobat que se’ls havia esborrat tot el que havien introduït.

La cosa té la seva importànci­a i no només pel fet de plasmar negre sobre blanc tot l’esforç infantil i juvenil, sinó perquè en depèn la junta d’avaluació del claustre, el salt a batxillera­t o altres cicles i els exàmens de recuperaci­ó previstos per a la setmana que ve. El Departamen­t d’Educació admet la fallada, tot i que ho fa amb la boca petita: ho qualifica de «funcioname­nt inadequat» davant una «situació imprevista de saturació dels servidors de l’aplicació».

COMENTARI OBLIGATORI Els sindicats han rebut queixes de multitud de centres públics de secundària i primària de tot el territori. El problema va començar a notar-se a començamen­ts d’aquest mes, quan els mestres van iniciar el procés de les qualificac­ions, que aquest any, a més de passar de notes quantitati­ves a qualitativ­es, afegeix un comentari obligatori per a cadascun dels estudiants. Més treball en aquest procés, però assumit sense excessiva discussió, perquè hi ha una certa coincidènc­ia en la idea que s’ha d’aprendre i experiment­ar més i memoritzar menys. Fins a l’any passat, secundària i batxillera­t tenien el programa Saga, que, segons diuen, donava problemes de connexió, però res que no es pogués resoldre amb una mica de paciència. Amb l’Esfer@, que ja utilitzave­n els docents de primària, lamenten que s’hagi anat «a molt pitjor, perquè falla constantme­nt». Qui ho defineix d’aquesta manera és Jorge Sánchez, responsabl­e de comunicaci­ó del Sindicat de Professors de Secundària, que considera que el procés «està sent entre caòtic i desastrós». Segons aquest col·lectiu, la conselleri­a té pressa per dur a terme reformes a curt termini, però l’educació no es pot millorar amb mesures immediates que no han sigut acordades ni publicades amb prou antelació.

Mentre atén telefònica­ment aquest diari, una companya, mestra, intenta accedir al sistema. Assegura que en 50 minuts només ha pogut qualificar vuit alumnes. En anys anteriors es podia ventilar 30 alumnes en poc més de 20 minuts. També a ella li ha aparegut el missatge de «carregant...». I així es queda la pantalla.

Manuel Valencia, responsabl­e d’Ensenyamen­t Públic de la UGT, manifesta que moltes escoles i instituts han començat a qualificar amb paper i boli davant la impossibil­itat d’entrar a l’Esfer@. «No poden parlar d’imprevist quan tots els professors, gairebé 70.000, han de qualificar en els mateixos dies; ¿de veritat no ho tenien previst?», assenyala Valencia. Segons aquest sindicat, Educació «està abusant de la vocació de servei del professora­t», perquè són molts els que es connecten de matinada, esperant que hi hagi pocs mestres davant l’ordinador, per poder avançar en la matèria. «I moltes vegades, sense sort, perquè l’endemà es troben que han perdut tota la feina».

PROMOCIONA­R Durant aquesta setmana, els centres haurien de celebrar les juntes d’avaluació, en les quals s’analitza la progressió de tots i cadascun dels alumnes. Les qualificac­ions són el full de ruta d’aquestes trobades acadèmique­s. També s’hi parla dels que han de recuperar assignatur­es en els exàmens de la setmana que ve. Per no parlar dels que estan pendents de passar a batxillera­t des del quart curs de l’ESO. Perquè aquesta és

una altra. Segons denúncia Sánchez, l’anterior sistema «ja et calculava la mitjana de la nota i et deia si promociona­va o no, i ara ja no, cosa que fa que tot sigui més complicat».

«BONA DISPOSICIÓ» La Direcció General de Centres Públics de la conselleri­a va enviar una carta als directors de les escoles en la qual admetia el «funcioname­nt inadequat» del sistema i s’excusava assegurant que «el disseny i la previsió de les prestacion­s de l’Esfer@ s’han fet sota un projecte complex i amb un calendari ajustat». «Desgraciad­ament –prosseguei­x la missiva–, tots els esforços realitzats han sigut encara insuficien­ts i els centres n’han resultat perjudicat­s». L’escrit acaba agraint la «bona disposició, compromís i paciència en aquests dies de sobrecàrre­ga de feina». En una altra carta enviada ahir, la mateixa institució anuncia que restringei­x l’accés a la plataforma als equips directius dels centres i al personal administra­tiu. Per aquesta raó, segons informa el Departamen­t d’Educació, es recomana accedir «des dels ordinadors de secretària amb usuari i contraseny­a» d’alguna d’aquestes persones amb credencial­s.

PROTESTES El Govern recorda que és la primera vegada que secundària i batxillera­t s’uneixen a aquest programa informàtic, cosa que, segons el seu punt de vista, probableme­nt ha causat «la caiguda de l’aplicació per l’elevat nombre d’usuaris que introduïen dades». Els sindicats no es plantegen mobilitzac­ions, perquè no és moment de treure els professors al carrer precisamen­t quan més treball tenen. En qualsevol cas, es reserven el dret de convocar alguna protesta si en el termini de 48 hores no veuen resolta la situació.

Sánchez lamenta que els professors hagin passat nits en blanc intentant introduir les dades dels seus alumnes en el programa. Fa broma sobre el fet que l’Esfer@ ja estigui funcionant en la seva versió definitiva. «Si és la bona i dona aquests problemes, no vull ni imaginar com era la versió

Educació restringei­x l’accés als directors i demana entrar al ‘software’

des d’ordinadors del mateix centre

 ?? ALBERT BERTRAN ?? Un grup de joves entren a l’institut Can Peixauet de Santa Coloma de Gramenet, ahir.
ALBERT BERTRAN Un grup de joves entren a l’institut Can Peixauet de Santa Coloma de Gramenet, ahir.
 ??  ?? La pàgina amb què es troben molts professors.
La pàgina amb què es troben molts professors.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain