El Periódico - Català

Rivera s’atrinxera i talla amb Valls a BCN

Trenca amb el regidor per votar Colau i reafirma les sumes de la triple dreta

-

Ciutadans va consumar ahir un divorci anunciat amb Manuel Valls. Els taronges es van anticipar i van donar per liquidada una relació que s’ha anat esquerdant des que van segellar l’acord de coalició Barcelona pel Canvi-Cs. La suma de desacords va culminar amb el recolzamen­t clau a la investidur­a d’Ada Colau a l’Ajuntament de Barcelona malgrat la negativa d’Albert Rivera. Al Saló de Cent es va evidenciar la que seria la seva última contesa: Celestino Corbacho i Eva Parera van seguir les directrius de l’ex primer ministre francès i van votar a favor, mentre Mariluz Guilarte, Paco Sierra i Marilén Barceló van obeir Cs i van dipositar un paper en blanc.

«Hem decidit separarnos per tenir veu pròpia», va anunciar des de Madrid la portaveu parlamentà­ria, Inés Arrimadas, en una roda de premsa posterior a l’executiva del partit. Els sis regidors es constituir­an com dos grups municipals independen­ts. Va amanir la

justificac­ió indicant que l’alcaldessa va tornar a penjar ahir el llaç groc: «Colau ha fet el mateix que el senyor [Ernest] Maragall: posar el llaç groc a l’ajuntament com si fos el tauler d’anuncis del separatism­e. Teníem raó: la diferència entre Colau i Maragall és molt poca», va concloure.

Els taronges no digereixen que el seu fitxatge estrella per a la capital catalana hagi impulsat Colau després d’una campanya forjada contra ella per la seva gestió. Uns plans que, per cert, podrà consolidar a partir d’ara gràcies als tres vots de l’hispanofra­ncès i el recolzamen­t del PSC.

DESAVINENC­ES / Valls i Rivera feia mesos que no es parlaven. Quan hi havia una cosa per consensuar ho feien a través d’un intermedia­ri Fins i tot per comunicar la ruptura, ja que va ser el portaveu José Manuel Villegas qui va transmetre a l’ex primer ministre francès la firma de la seva separació. La seva relació es va anar desgastant des d’abans de donar el tret de sortida a la ronda de campanyes electorals i es va esquinçar quan el líder de Cs el va pressionar perquè acudís a la

Valls i Rivera feia mesos que no es parlaven i es transmetie­n les decisions a través d’intermedia­ris

Fonts de BCN pel Canvi afirmen que la ruptura era «previsible» arran dels reiterats capítols de distanciam­ent

plaça de Colom. Valls va assistir a la manifestac­ió de la triple dreta, però no es va prestar a la fotografia amb Vox. Un gest de distanciam­ent que va fer créixer la tensió amb declaracio­ns contra l’acostament de Cs a l’extrema dreta. Rivera no va participar en la seva campanya, Valls tampoc el va reclamar i es va conformar amb l’abraçada d’Arrimadas en comptades ocasions.

SENSE MARXA ENRERE / Fonts dels liberals indiquen que les diferèncie­s que hi havia hagut fins ara es podien trampejar, però que el recolzamen­t a Colau no té marxa enrere. «La discrepànc­ia no l’hem negada mai, i aquesta és una discrepànc­ia molt important en un tema molt important», va esgrimir en públic Arrimadas.

Valls lluïa la seva targeta d’independen­t. Prenia les decisions, les comunicava al seu reduït grup i les executava. Poc havia de parlar amb els seus socis taronges. Es va plantar la nit electoral admetent uns resultats que no complien amb les seves expectativ­es (només va sumar un regidor a l’anterior registre) i va avisar que hi trencaria si s’aliaven amb Vox en algun racó d’Espanya.

Dies després, va certificar sense previ avís que els seus sis regidors votarien a l’uníson, és a dir, que els tres de Cs seguirien la seva disciplina i no els al·legats de la cúpula, una cosa que no va passar.

Fonts de la plataforma afirmen que la ruptura «no ha sigut cap sorpresa», que era «molt previsible». Comenten que els edils que van desatendre Valls van comunicar les seves intencions minuts abans de la sessió constituti­va i que van al·legar «pressions» per part de la direcció taronja. Aquestes veus asseguren que la decisió de trencar ha sigut una directriu orquestrad­a directamen­t per Rivera, en què el primer ha sigut evitar nous xocs després que Valls hagi erosionat els fonaments amb els seus postulats. Alguns dirigents es van alinear amb ell i van justificar un eventual recolzamen­t a Colau.

RESPOSTA A FOC LENT / En un breu comunicat, Valls va manifestar que compareixe­ria quan trobi el «moment oportú», ja que «està avaluant la situació política creada després de l’anunci». Això sí, va treure pit de la seva decisió amb l’agraïment als seus votants, definint-ho com

«un recolzamen­t decisiu per frustrar l’accés de l’independen­tisme a l’alcaldia». Ja sense hipoteques, ara pot liderar els seus sense haver de retre comptes davant els seus patrocinad­ors.

Inés Arrimadas PORTAVEU DE CIUTADANS «Teníem raó: la diferència entre Maragall i Colau és molt poca. La seva primera decisió ha sigut penjar el llaç» Manuel Valls REGIDOR DE BARCELONA «Agraeixo als votants el suport decisiu per frustrar l’accés de l’independen­tisme a l’alcaldia de BCN»

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain