El Periódico - Català

Canadell s’estrena a la Cambra invocant la secessió

El nou president suma 36 dels 54 vots presents en el ple de majoria independen­tista Tusquets i 21 empresaris més van intentar fins a l’últim minut paralitzar la presa de possessió

-

Joan Canadell es va estrenar ahir com a president de la Cambra de Comerç de Barcelona, després de ser elegit per 36 vots dels 54 assistents, reclamant la unitat de l’independen­tisme i demanant a les grans empreses que «forcin l’Estat» a defensar el dret d’autodeterm­inació. El seu primer discurs va acabar amb una forta ovació i crits de «Visca Catalunya lliure», un indicador del profund canvi que s’ha produït en una de les principals institucio­ns econòmique­s de Catalunya.

Cofundador del Cercle Català de Negocis, de Petrolis Independen­ts i seguidor de l’expresiden­t

Carles Puigdemont, l’elecció de Canadell –que relleva Miquel Valls, que ho va ser durant 17 anys– consolida la victòria de la candidatur­a independen­tista Eines de País, promoguda per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), en les eleccions celebrades a començamen­ts de maig, amb majoria absoluta (31 de les 60 vocalies existents).

Dels 60 membres del ple en van faltar sis: Martina Font, de Pimec i el representa­nt de la candidatur­a Eines de País d’Avant Telecom, així com quatre representa­nts d’empreses que fan una aportació anual de 75.000 euros (Magma, Damm, Abertis i Deloitte). Els guanyadors van obtenir 36 vots (30 de propis, ja que en faltava un dels 31; i a més existia el compromís explícit de Pimec –que tenia presents tres dels quatre amb els quals compta– que també recolzarie­n). Hi va haver, a més, 18 vots en blanc, entre els quals els dels dos representa­nts de la patronal Foment.

Abans de la celebració del ple es va produir certa confusió perquè un notari va instar que aquest no es constituís davant la presentaci­ó d’un recurs d’alçada contra 35 vocalies davant de la Conselleri­a d’Empresa del financer Carles Tusquets i l’advocat Ramon Masià, que van encapçalar dues candidatur­es en les eleccions, juntament amb uns 20 empresaris i autònoms més. Tot i que a l’inici de la sessió es va dir que encara no s’havia rebut, fonts de la conselleri­a van afirmar que posteriorm­ent es va poder comprovar que havia entrat dijous passat. En tot cas van recordar que la petició no pot paralitzar un acte administra­tiu, cosa que sí que pot fer una resolució, per a la qual el Departamen­t d’Empresa compta amb un mes. Tusquets, per la seva banda, va fer constar en acta que no s’havia informat d’aquest fet.

Després de l’elecció, Canadell, que es va comprometr­e a ser inclusiu i va destacar que l’Estat «no va a favor sinó en contra» de Catalunya. «Hem vingut a la Cambra a fer realitat un somni», va dir i va demanar a l’independen­tisme «unitat» i diàleg amb l’Estat i amb la societat. Al seu torn, va demanar res

pecte a les grans empreses i va defensar el dret d’autodeterm­inació i de «forçar l’Estat a respectar la voluntat del poble de Catalunya».

També va tenir un record per als polítics empresonat­s i per als que van marxar a l’estranger. El nou president de la Cambra va recordar Pau Casals i l’aposta per la «no-violència» per a les «aspiracion­s nacionals» de Catalunya. En un discurs amb cites històrique­s, Canadell va acabar recordant l’«enfonsamen­t» de l’economia catalana que, al seu entendre, es va viure el 1714 amb «la pèrdua de les nostres institucio­ns i llibertats». En tot cas va destacar que els empresaris catalans estan acostumats a «persistir, resistir i construir». I es va mostrar convençut que el millor és «convertir-se en Estat».

Altres compromiso­s que va anunciar van ser millorar el cens electoral, així com posar en marxa un sistema de consultes perquè els empresaris puguin opinar sobre qüestions com si la Cambra ha de participar en el procés per aconseguir una república. A parer seu, només hi ha dues opcions: estar a favor d’aquest equip de govern o estarhi en contra, però «no sabem a favor de qui», va dir.

MÀXIMA INCLUSIÓ El nou president també va defensar integrar en comissions empreses que no van sortir elegides. «Volem una Cambra al màxim d’inclusiva possible», va sentenciar. Així mateix, va apostar per millorar el finançamen­t de la Cambra, que «no pot ser que estigui per sota dels 20 milions d’euros» de pressupost. El mandat de Canadell, amb més pes de les pimes i autònoms, té un caràcter obertament polític.

Pimec i Foment van presentar llistes separades per a les sis places en lliça reservades a les patronals i la primera en va obtenir quatre i la segona, dues. En total hi ha 31 representa­nts d’Eines de País; quatre de la candidatur­a d’Enric Crous; tres de la de Tusquets; una de la de Masià; un del lobby 50a50; 14 de les empreses que aporten 75.000 euros, i sis de les patronals (quatre de Pimec i dos de Foment).

Per la seva banda, la consellera d’Empresa, Àngels Chacón, que va clausurar l’acte, va demanar a la Cambra «lleialtat» cap a l’economia productiva de Catalunya. Va defensar el vot electrònic amb què es van fer les eleccions i va assegurar que comença «una nova era» per a les cambres, amb una futura llei que abordarà les funcions que els correspone­n, el seu finançamen­t i composició.

 ??  ?? Joan Canadell després de ser elegit, ahir, president de la Cambra de Comerç de Barcelona.
Joan Canadell després de ser elegit, ahir, president de la Cambra de Comerç de Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain