El Periódico - Català

No era el Macron espanyol

Rivera treu ferro als retrets interns i externs per alinear-se amb Vox Cs al·lega que De Carreras s’equivoca i Valls no entén la complexita­t de Catalunya

-

Les múltiples crítiques que Albert Rivera ha rebut en les últimes setmanes pel seu acostament a Vox en la configurac­ió del nou repartimen­t de poder a Espanya cauen en sac foradat. Ni els retrets dels fundadors del partit, ni els de la família liberal europea – que veuen amb espant el coqueteig de Ciutadans amb els ultres–, ni els dels que els assenyalen per agenollar-se davant del PP semblen fer efecte en l’aposta de la direcció. Després d’escoltar les reprovacio­ns que han arribat urbi et orbe demanant tornar a l’esperit centrista amb què van néixer i abjurant de l’estratègia negociador­a, la cúpula taronja va decidir ahir trepitjar l’accelerado­r cap a la dreta. A Barcelona va trencar amb Manuel Valls i va sortir a defensar a ultrança el pacte que obre la porta del darrere de l’Ajuntament de Madrid als radicals de Santiago Abascal.

En públic, els seguidors de Rivera afirmen que les crítiques rebudes no tindran conseqüènc­ies a l’arena política i resten importànci­a a les divergènci­es. A Catalunya, els liberals expliquen que, al cap i a la fi, Valls no té el carnet del partit i suggereixe­n que l’ex primer ministre francès no coneix els clarobscur­s de la societat que representa­rà. Apunten que el seu suport a Ada Colau obeeix a una falta de coneixemen­t profund de la realitat catalana i venen a dir que recolzar la líder de Barcelona en Comú o Ernest Maragall (ERC) és el mateix. La decisió de l’alcaldessa de tornar a col·locar el llaç groc a l’ajuntament consolida aquest argument dels liberals.

L’altre front obert de Rivera ☰ són els liberals europeus encapçalat­s pel president francès Emmanuel Macron. El dirigent francès, que ha anat teixint gran complicita­t amb Pedro Sánchez en la seva visió de la UE, ha mostrat en més d’una ocasió el seu desacord amb la decisió de Cs de beneir acords amb formacions d’ultradreta. El seu partit ja ha avançat que demanarà explicacio­ns, però els de Rivera semblen despreocup­ats. Creuen que és un toc d’atenció protocol·lari que no

conduirà a cap fractura de la família liberal europea. «Parlem amb Macron, amb gent pròxima a ell, tots els dies sense problema», asseguren fonts de la direcció de Cs. Remarquen que l’advertènci­a llançada és una mera escenifica­ció, però queden lluny els temps en què Rivera es presentava en l’esfera europea com «el Macron espanyol», quan els seus assessors van tractar de construir la imatge d’un jove dirigent centrista i moderat capaç de liquidar el bipartidis­me.

Canvi de perfil

El pacte en l’Ajuntament de Madrid és potser la decisió que més allunya Rivera de qui va voler ser, quan emulava Macron, quan el partit s’ubicava en la socialdemo­cràcia, quan era inconcebib­le la connivènci­a amb forces ultres. Tot i que formalment el pacte amb el PP no dona cabuda a Vox, el cert és que els liberals es posen de perfil sabent que els conservado­rs tenen un pacte en paral·lel que obre la porta del consistori als radicals.

Madrid passa d’haver sigut la capital mundial de la festa de l’Orgull Gai a tenir un govern en què Vox pretén amagar la celebració portant-la als confins de la ciutat, la Casa de Campo, mentre el PP recorda que aquest és un espai familiar.

La connivènci­a amb els guardians de les essències del postfranqu­isme ha tensat les costures a Cs, però la direcció s’enroca en la defensa tecnicista de l’aliança de les dretes. «En l’acord hi ha nou àrees de govern, cinc del PP i quatre de Ciutadans. No hi ha altres partits», justifica la portaveu parlamentà­ria, Inés Arrimadas, com si Vox no existís.

Dards corrosius

El to corrosiu de la direcció de Cs per defensar-se de les crítiques no el dediquen només a Valls. L’aboquen també sobre el fundador del partit, Francesc de Carreras, que va escriure una carta a El País en què acusava el president de Cs de ser un «adolescent capritxós que fa un gir estratègic de 180 graus i anteposa suposats interessos de partit als interessos generals d’Espanya» per demanar-li que arribi a un acord amb Sánchez.

Ahir, el partit va buscar blindar-se contra el dard del fundador amb la clàssica tàctica del menyspreu. Arrimadas el va desautorit­zar a l’argüir que De Carreras «es va equivocar» quan va aconsellar a Rivera no fer el salt des de Catalunya a l’arena estatal. «Respecto moltíssim Francesc de Carreras, però s’equivoca en l’estratègia», va concloure la portaveu.

Els taronges creuen que la seva proximitat a la ultradreta no trencarà la família liberal europea

 ?? EFE / J. J. GUILLÉN ?? L’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida (PP), i la vicealcald­essa, Begoña Villacís (Cs), ahir. Joc de cadires
EFE / J. J. GUILLÉN L’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida (PP), i la vicealcald­essa, Begoña Villacís (Cs), ahir. Joc de cadires
 ?? REUTERS / YOAN VALAT ?? president de França, Emmanuel Macron, al centre, ahir. Referent enutjat
REUTERS / YOAN VALAT president de França, Emmanuel Macron, al centre, ahir. Referent enutjat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain