El Periódico - Català

Vox congela la negociació amb el PP a Madrid

Els ultres acusen els populars de no complir el pacte al no donar-los regidories El xoc pot dificultar l’elecció de Díaz Ayuso com a presidenta regional

-

El PP, Cs i Vox han pactat en gairebé tots els llocs on han tingut oportunita­t d’aconseguir el poder, però les relacions entre els dos partits s’entreveuen complicade­s. Dos dies després que es constituïs­sin els ajuntament­s, el partit d’extrema dreta ha anunciat que congelava les negociacio­ns amb el PP per fer presidenta de la Comunitat de Madrid Isabel Díaz Ayuso. El motiu, van explicar els dirigents de Vox, és que els populars han incomplert l’acord pactat per a l’alcaldia, que implicava, segons aquesta versió, que el partit de Santiago Abascal ocupés regidories de govern en el consistori, i no només juntes de districte.

L’aliança municipal entre el PP i Vox no és pública. D’acord amb la formació ultra, l’esmentat pacte estableix que ocuparien «regidories de govern i llocs de responsabi­litat directiva d’ens municipals» i tindrien un pressupost conforme i proporcion­al amb els seus resultats electorals: Vox va obtenir quatre representa­nts a l’Ajuntament de Madrid, davant 15 dels populars i 11 dels taronges. El nou alcalde de la ciutat, José Luis Martínez-Almeida, va defensar mantenir els detalls de l’aliança en secret. «És un acord nacional. Jo allà em sotmeto a

les directrius que es donin en relació amb els acords que s’han subscrit amb Vox. Poc més puc afegir», va dir.

La decisió de Vox de suspendre la negociació en marxa sona a estratègia de pressió cap al PP i Cs, d’acord amb els antecedent­s més immediats, però pot complicar l’ascens de Díaz Ayuso a la Comunitat de Madrid. «Hi ha un incomplime­nt del contracte entre el PP i Vox», va assenyalar Rocío Monasterio, líder de Vox en aquesta autonomia. «El que estem demanant és que es compleixin les parts de l’acord. Si no, si estem parlant de socis que no són fiables, no tindrà cap sentit tornar-se a asseure», va continuar.

¿MOCIÓ DE CENSURA? / El xoc també podria afectar el mateix ajuntament. El portaveu municipal de Vox, Javier OrtegaSmit­h, va advertir de les «conseqüènc­ies» d’aquest desacord, una referència a una hipotètica moció de censura que tregui els populars de l’alcaldia de Madrid, una cosa que Vox ja ha posat a sobre la taula a Granada, on la situació és molt similar. També s’han quedat allà sense regidories de govern.

Més contundent van ser a Burgos, on dissabte van desbaratar la investidur­a del candidat de Ciutadans, Vicente Marañón, al no arribar a un acord amb les formacions de Casado i Rivera. Ara, han posat a sobre de la taula una possible moció de censura si aconseguei­xen arribar a un pacte que els satisfaci.

El PP, com a nexe d’unió entre Cs i Vox, ha de fer equilibris per mantenir satisfets els seus dos socis. Per als taronges, sotmesos a turbulènci­es internes i també a Europa per la seva entesa amb l’extrema dreta, el fet que el partit d’Abascal no estigui en el govern municipal i només ocupin juntes de districte suposa que s’ha complert el pacte al qual van arribar amb els conservado­rs.

EVITAR LA «RUMOROLOGI­A» / «L’acord versa sobre el govern. I això no ho componen les juntes de districte», va dir la vicealcald­essa de Madrid, Begoña Villacís, de Cs, que també va demanar al PP i a Vox que facin públic el seu pacte per evitar «rumorologi­a». «L’Ajuntament de Madrid té nou àrees de govern, que són per al PP i Ciutadans», va remarcar la portaveu de l’executiva taronja, Inés Arrimadas, abans d’explicar que li corresponi­en cinc als populars i quatre als seus. No obstant, va deixar la porta oberta que el PP cedís alguns dels seus llocs de govern a la formació d’Abascal.

Des de les files populars, el seu secretari general, Teodoro García Egea, va argumentar que el més important és l’entesa en si mateixa, consideran­t d’error que els ultres insisteixi­n a ocupar regidories. «Si ens centrem en els càrrecs al pes, ens estem equivocant –va dir a RNE–. Si un partit té una conselleri­a o no, qui parli només de butaques s’està equivocant i defraudant la ciutadania».

Poc després, fonts de la direcció del PP han assenyalat que pensaven complir el que s’havia pactat amb Vox en l’Ajuntament de Madrid i han recordat que les dues formacions s’han donat 20 dies per fer-ho.

Teodoro García Egea SECRETARI GENERAL DEL PP «Qui parli només de butaques s’està equivocant i defraudant la ciutadania» Rocío Monasterio LÍDER DE VOX A MADRID «Si estem parlant de socis que no són fiables, no tindrà sentit tornar-se a asseure»

 ?? EFE / EMILIO NARANJO ?? Els regidors de Vox a Madrid Pedro Fernández i Javier Ortega Smith, en el ple de dissabte.
EFE / EMILIO NARANJO Els regidors de Vox a Madrid Pedro Fernández i Javier Ortega Smith, en el ple de dissabte.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain