El Periódico - Català

La cúpula de la UE es manté oberta

La negociació per elegir els cinc alts càrrecs entra a la recta final Espanya intenta traduir en poder el seu lideratge socialdemò­crata

-

Apocs dies d’una nova cimera clau per al continent, la fotografia de la nova cúpula d’alts càrrecs que dirigirà les institucio­ns europees els cinc anys vinents –president de la Comissió Europea, Consell Europeu, Banc Central Europeu, Parlament Europeu i alt representa­nt per a la política exterior i de seguretat comuna– continua sense definir-se.

Ni els contactes restringit­s entre els coordinado­rs dels tres grans grups –PPE, socialdemò­crates i liberals– ni la ronda de consultes bilaterals en què està immers el president

del Consell Europeu, Donald Tusk, amb la resta de líders i responsabl­es de l’Eurocambra, han permès trobar «la fórmula màgica». La negociació entra en la setmana més crucial sense cap favorit clar. Els caps d’Estat i de Govern s’han marcat com a objectiu tancar un acord en el Consell Europeu del 20 i 21 de juny, tot i que ningú posa la mà al foc que la cita acabi amb el puzle resolt.

En realitat no hi ha una data límit que obligui a prendre una decisió. La renovació –tret de la presidènci­a del Parlament Europeu, que s’ha de produir la primera setmana de juliol– no s’ha de formalitza­r fins a la tardor, però als líders els agradaria tancar aquest capítol abans de les vacances. «Hi ha disposició per decidir-ho aviat però això no vol dir que passi», admet un diplomàtic. Tusk, que es reuneix demà amb la conferènci­a de presidents de l’Eurocambra, plantejarà la discussió com un paquet «perquè és l’única forma que té sentit», insisteixe­n des del Consell.

En aquest nou engranatge sobresurt una peça fonamental: la presidènci­a de la Comissió Europea, el càrrec més apreciat, la grossa entre els cinc a repartir. El Partit Popular Europeu, com a guanyador de les eleccions passades, continua reclamant el lloc del luxemburgu­ès Jean-Claude Juncker per al seu candidat principal (o spitzenkan­didaten), l’alemany Manfred Weber. Malgrat les crítiques per la seva falta d’experiènci­a i els rumors de fissures dins el partit –el primer ministre hongarès, Viktor Orbán, ja ha anunciat que no el votarà si és l’elegit–, el polític bavarès afronta l’esprint final com a favorit.

RETROCÉS / El retrocés dels democristi­ans el 26-M ha donat ales als socialiste­s i liberals per disputar-li el lloc, posar fre al monopoli institucio­nal del PPE, que ostenta les tres presidènci­es de la Comissió, el Consell Europeu i l’Eurocam

El retrocés dels democristi­ans el 26-M ha donat ales als socialiste­s i els liberals Merkel es configura com la candidata de consens si al final el PPE decideix retirar Weber

bra, i impulsar una «aliança progressis­ta» que moduli les noves prioritats cap a altres interessos. No obstant, tothom coincideix que si Weber salta de les travesses també ho farien els candidats d’aquestes dues famílies: el socialdemò­crata holandès Frans Timmermans i la liberal danesa Margrethe Vestager.

«El PPE ha de triar si recolza el procés de spitzenkan­didaten o vol un president de la Comissió Europea», resumeix un alt funcionari europeu sobre l’estat de la partida. Des del francès Emmanuel Macron fins al luxemburgu­ès Xavier Bettel i fins i tot el socialista Antonio Costa han demostrat que cedirien la joia de corona i acceptarie­n un conservado­r si la persona elegida fos una altra i, en particular, Angela Merkel. «Seria una candidata perfecta», deia dijous passat el primer ministre luxemburgu­ès. «Si ho vol la recolzaria, per descomptat, perquè crec que necessitem algú fort», proclamava Macron.

EQUILIBRIS / Als passadisso­s circulen altres noms. Des del primer ministre holandès, Mark Rutte, fins a l’irlandès Leo Varadkar o el negociador en cap de la UE per al brexit, Michel Barnier. Tot dependrà d’una negociació complexa i de la persona que aconseguei­xi unir una majoria qualificad­a en el Consell –21 països que representi­n el 65% de la població– i una majoria simple a l’Eurocambra (376 vots). Amb aquesta fitxa central triada es repartiran la resta de càrrecs en funció dels diferents equilibris geogràfics, polítics, de mida i de gènere. Per exemple, la lituana Dalia Grikauskai­te o l’exprimera ministra danesa Helle ThorningSc­midt opten a la presidènci­a del Consell Europeu, o l’alemany Jens Weidman i el francès Villeroy de Galhau per al BCE.

Segons fonts diplomàtiq­ues, el més important per a Espanya és situar algú al capdavant de la Comissió que comparteix­i la visió d’Europa sense donar importànci­a al passaport. Amb l’aval dels resultats de les últimes eleccions europees, Pedro Sánchez és avui el líder de més pes de la família socialdemò­crata europea i tot i que afronta aquesta lluita sense grans noms haurà de jugar les seves cartes per aconseguir que Espanya, la cinquena economia de la UE, comenci a boxejar en el seu pes a les diferents institucio­ns i especialme­nt a la Comissió Europea amb una vicepresid­ència important.

 ??  ?? La cancellera Angela Merkel.
La cancellera Angela Merkel.
 ??  ?? El conservado­r Manfred Weber.
El conservado­r Manfred Weber.
 ?? AP / AFP ?? El socialista Frans Timmermans.
AP / AFP El socialista Frans Timmermans.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain