El Periódico - Català

Una altra Europa ha nascut amb les eleccions

- Rafael Vilasanjua­n PERIODISTA

Fins ara era així: populars i socialiste­s europeus decidien els llocs clau de la Unió Europea (UE). Fins ara aquests dos grups controlave­n la meitat dels escons del Parlament Europeu. Però ja no és així. Les eleccions han deixat un panorama fragmentat. Populars i socialdemò­crates –fins ara el centre de gravetat d’Europa– han perdut escons i estan

lluny d’acordar el repartimen­t de llocs entre tots dos.

Ja no serà així, els consensos seran més difícils. Entre els partits majoritari­s a la Cambra, els euroescèpt­ics de Nigel Farage, a la Gran Bretanya, són els que han aconseguit el nombre més alt de representa­nts, només igualat pels 29 parlamenta­ris alemanys dels conservado­rs d’Angela Merkel. Encara que els britànics se n’aniran quan es decideixi el brexit, a només un escó planeja l’ombra ultra dels italians de Matteo Salvini. La fragmentac­ió ha consolidat l’extrema dreta i els nacionalis­mes.

Comença una nova etapa, però no tot és negatiu, encara que el vot s’ha fragmentat, el que han perdut els populars i els socialdemò­crates ho guanyen els liberals i els verds. La centralita­t dels que volen seguir fent de la Unió un projecte ambiciós no perd força, només ha canviat de mans i en posa quatre a decidir, on abans només n’hi havia manejant dos. Europa requereix acords més amplis.

Estem en la setmana decisiva per conèixer el substitut de Jean-Claude Juncker. La reunió del Consell dijous que ve haurà de proposar al Parlament un nom per presidir la comissió que pugui sumar majoria. El candidat conservado­r, l’alemany Manfred Werber i el socia

lista, l’holandès Frans Timermans, ja no estan sols. Com que Angela Merkel se n’està anant, l’eix de la negociació es trasllada als presidents Emmanuel Macron i Pedro Sánchez.

El repartimen­t de càrrecs s’ajustarà amb nomenament­s per dirigir el Banc Central, per presidir el Consell i per a l’alt representa­nt d’Exteriors. Però la figura de president de la Comissió no és menys important. Europa ja no és la mateixa i necessita una nova empenta. Entre el

brexit, les tensions nacionalis­tes, el repte tecnològic o Trump, el substitut de Juncker haurà de bregar amb assumptes complexos i haurà de donar a la comissió tota la força que els ultres, de dins i de fora, somien arrabassar-li.

Per això el pacte a quatre s’obre a altres candidats que eren fora de les travesses.

Margrethe Vestager, la comissària liberal que va imposar multes milionàrie­s a Apple i Google, seria la primera dona en el càrrec. Però Macron, líder dels liberals, vol Michel Barnier, l’home implacable que ha portat les negociacio­ns del brexit. Hi ha també els Verds, que per fi han trobat el to i el recolzamen­t massiu amb una agenda cada vegada més compartida i urgent.

Fins a final de setmana tot està obert, però a diferència de quan es decidia entre dos , ara un repartimen­t més ampli es pot obrir a considerar que es necessita un perfil molt sòlid per liderar una altra Europa.

La fragmentac­ió ha consolidat l’extrema dreta i els nacionalis­mes

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain