El Periódico - Català

Insistint en el procés

El conflicte català copa les primeres iniciative­s de l’oposició al Congrés i Vox aborden el Govern pels possibles indults als presos independen­tistes El PP

-

L’arrencada de la legislatur­a ha estat marcada pel judici del procés. Mentre al Suprem s’anunciava el vist per a sentència amb els polítics catalans al banc dels acusats, els partits de l’oposició utilitzave­n la seva primera visita al registre del Congrés per presentar iniciative­s relacionad­es en una mesura o una altra amb els fets de Catalunya.

El PP no va esperar ni que els grups estiguessi­n configurat­s. El mateix dia que es van constituir les Corts, el seu secretari general, Teodoro García Egea, va registrar una reforma del reglament del Congrés sobre la forma en què s’ha de prestar el jurament o promesa d’acatament a la Constituci­ó. Que els diputats presos catalans ho fessin amb «lleialtat al mandat de l’1-O» va crispar els ànims dels populars, però també els de Vox, que van registrar un escrit perquè s’invalidés la fórmula. A aquesta iniciativa n’hi van afegir d’altres per demanar la suspensió dels «presos colpistes» o que se’ls suspengués de sou.

La primera proposició de llei del PP també la va presentar García Egea amb altres diputats del partit dos dies després. Es tractava de la reforma de la llei de l’indult, una de les mesures que estava més avançada i que va decaure amb l’avançament electoral la legislatur­a passada. El PSOE la va registrar llavors amb la idea d’evitar el perdó a corruptes i maltractad­ors, però les esmenes del PP la van transforma­r en una reforma per impedir l’indult als condemnats per rebel·lió i sedició. Els populars han registrat cinc proposicio­ns de llei més –ocupació il·legal, formació profession­al o el cost de la llum–. Entre aquestes n’hi ha una altra de relacionad­a amb el procés: que es pugui suspendre el finançamen­t d’un partit polític quan algun dels seus membres hagi sigut condemnat per delictes contra la Constituci­ó, contra l’ordre públic o relatius a la defensa nacional.

La primera llei de Vox, sobre protecció integral dels denunciant­s de corrupció, també inclou en les seves disposicio­ns finals una menció als indults polítics i al tracte penitencia­ri a reus de rebel·lió o sedició. Els dos partits han posat el focus en els possibles indults per a Oriol Junqueras i també en la ☰

resta de presos independen­tistes, fins i tot abans que el Tribunal Suprem determini el seu veredicte.

També entre les primeres iniciative­s de Ciutadans hi ha una petició de compareixe­nça del ministre de l’Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, perquè expliqui si permetria el trasllat a presons catalanes dels presos quan acabi el judici. Tot i que no tot és Catalunya: la seva primera mesura legislativ­a és una llei Integral de protecció i recolzamen­t a les famílies i han registrat una proposició no de llei perquè s’harmonitzi el contingut i les taxes de la prova d’accés a la universita­t.

«Estem negociant un govern». És la resposta que argüeixen a Unides Podem, un dels grups més actius la legislatur­a passada, per explicar que el seu comptador d’iniciative­s estigui encara a zero. Els morats s’afanyen a arrencar al PSOE un govern en coalició mentre apaguen els focs dels mals resultats electorals, de manera que hi estan centrant tots els seus esforços. El PSOE tampoc ha presentat encara cap mesura, perquè els contactes per a la investidur­a copen l’activitat de socialiste­s.

Ara, la Sala Contencios­a Administra­tiva del Suprem dona la raó a la Generalita­t al comprendre que la llei obliga que els documents siguin transferit­s. No obstant, el Tribunal Suprem remarca en la seva resolució que la Generalita­t no adquireix la titularita­t dels documents i que, si «resultés impossible la seva restitució als legítims titulars» conforme a la llei, aquests «continuara­n integrant l’Arxiu General de la Guerra Civil, amb la seva imperativa devolució o el seu reintegram­ent».

OBLIGACIÓ LEGAL Tot i així, el Ministeri de Cultura té l’«obligació» de transferir els documents i «no és exacte que existeixi una finalitat d’impossible compliment» que justifiqui la seva negativa a fer-ho. «Aquesta és una funció que, per mandat de la llei 21/2005, només la Generalita­t de Catalunya pot escometre una vegada li han sigut entregats els documents», disposa finalment en aquest sentit l’alt tribunal.

 ??  ?? Vista general de l’hemicicle de la Cambra baixa, durant la sessió constituti­va del Congrés
Vista general de l’hemicicle de la Cambra baixa, durant la sessió constituti­va del Congrés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain