El Periódico - Català

Menys pugna territoria­l

Barcelona,Terrassa i Manresa són les cambres en què les candidatur­es secessioni­stes van plantar batalla A la resta de plens manen «empresaris locals de tota la vida»

-

El moviment independen­tista promogut per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) va concentrar els esforços per assaltar les cambres de comerç no només a Barcelona, on va obtenir la seva victòria més gran, sinó a la de Terrassa i Manresa.

A la cambra de la cocapital del Vallès Occidental, la patronal Cecot, integrada a Foment, però amb simpaties pel sobiranism­e, es va imposar finalment amb 19 de les 30 vocalies que es van sotmetre a sufragi universal, amb Ramon Talamàs com a president. Els candidats independen­tistes van aconseguir el segon lloc amb un total de 10 vocalies, entre aquestes la del soci de Joan Canadell al Cercle Català de Negocis i en Petrolis Independen­ts, JordiRoset.

A Manresa es va produir també un conat, però més tímid. Finalment, amb prou feines es va renovar un terç del ple i Sílvia Gratacós, antiga responsabl­e de promoció econòmica amb

En l’organisme de la capital catalana és on l’ANC ha obtingut la victòria més gran En diverses entitats només hi va haver una candidatur­a i no va ser necessari celebrar eleccions

l’antiga CiU, és la presidenta.

A la resta de cambres catalanes hi va haver poques disputes. A la de Tortosa, on un moviment pròxim a ERC va intentar disputar la presidènci­a, ha acabat com a president Francesc Fages, membre d’una família del sector de l’oli.

A Lleida es va imposar Jaume Saltó, de Pimec, cosa que ha suposat un canvi generacion­al al rellevar Joan Simó, que va ocupar el càrrec durant 28 anys. Un cas semblant és el de Girona, on Jaume Fàbrega, que era vicepresid­ent segon de l’entitat cameral, és ara el president. La seva candidatur­a va ser l’única que es va presentar i suposa cert continuism­e respecte a Domènec Espadaler, lligat a l’entitat durant 40 anys, en 13 dels quals ha sigut el seu president.

A Sabadell, Ramon Alberich, un altre «empresari local de tota la vida», ha aconseguit la presidènci­a sense que hi hagués disputes electorals. Ja era vicepresid­ent. El procés de constituci­ó també va ser tranquil a la Cambra de Tarragona, amb la continuïta­t en la presidènci­a de Laura Roigé, empresària del sector del transport i lligada a associacio­ns d’emprenedor­es. A la de Reus, un acord entre les dues candidatur­es que es van presentar va portar a un repartimen­t de la presidènci­a entre Jordi Just i Àgata Girbes.

Altres cambres en les quals amb prou feines hi ha hagut moviment per les eleccions i hi va haver una candidatur­a única han sigut a les de Valls, Tàrrega, Palamós i Sant Feliu de Guíxols. Segons persones coneixedor­es del món cameral, «a les entitats més petites està tot molt decidit i dominat pels empresaris locals de tota la vida o els seus hereus». A Valls és Josep Maria Rovira, empresari de la comunicaci­ó; a Tàrrega, l’empresari de transports, Carles Giribet, i a Palamós i Sant Feliu, Pol Fages, del sector turístic, i Eduard Bosch, del sector de maquinària per a alimentaci­ó. Aquests dos últims, tots dos joves, suposen una renovacióg­eneraciona­l.H

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain