El Periódico - Català

El Banc d’Espanya vol el «consens» dels polítics

La «fragmentac­ió ► parlamentà­ria» pot portar a una «paràlisi», avisa Hernández de ► Cos alerta que és necessari generar un matalàs fiscal

-

Fa temps que el Banc d’Espanya alerta que la «fragmentac­ió parlamentà­ria» sorgida l’any 2016 i els pocs suports de l’últim Govern socialista suposaven un risc econòmic. El seu governador, Pablo Hernández de Cos, va pujar ahir un esglaó, a l’advertir que ja ha provocat «algun fre» en les necessàrie­s reformes estructura­ls i la reducció del dèficit públic estructura­l.

«Sembla evident que la fragmentac­ió parlamentà­ria que va ser una novetat fa tres eleccions [generals] torna a estar aquí per quedar-se, almenys durant un temps. És important que el país s’acostumi i comenci a gestionar aquesta fragmentac­ió parlamentà­ria perquè no porti a una paràlisi. El que crec que és important és que es generin els consensos perquè hi hagi una estabilita­t política

que permeti fer les polítiques que el país necessita», va reclamar en un curs de l’APIE i el BBVA a Santander.

En la mateixa línia, el president del BBVA, Carlos Torres Vila, va reclamar als polítics millorar l’educació i formació dels treballado­rs per impulsar la productivi­tat, mesures que redueixin la temporalit­at laboral, retallar el dèficit públic, i mantenir un «marc estable».

MARGE LIMITAT El governador va apuntar que Espanya ha entrat en una «certa desacceler­ació» que no li impedirà continuar creixent per sobre del seu potencial, però va advertir que ha de generar «matalassos» fiscals per afrontar la pròxima crisi i reduir el seu «elevat» endeutamen­t exterior i públic. Que es faci retallant la despesa o elevant impostos té un «evident component ideològic», però el Banc d’Espanya no es decanta.

En canvi, sí que es va oposar a revertir la reforma laboral del PP i va demanar més canvis legals per combatre la temporalit­at. També va treure importànci­a a les crítiques del Govern a l’informe que va fer la seva institució sobre els potencials impactes negatius de la pujada del salari mínim i va defensar que fins a l’any que ve no hi haurà prou informació per valorar-la.

Així mateix, va posar deures als bancs: reforçar el seu capital (que continua sent «reduït» en comparació amb els europeus), retallar la morositat i els actius immobiliar­is en balanç (ja que una baixada del preu de la vivenda els perjudicar­ia), no «relaxar» la concessió de crèdit per evitar nous impagament­s, preparar-se per als procedimen­ts judicials encara pendents, i combatre la «pèrdua de reputació» amb més transparèn­cia amb els clients. La nova llei de contractes hipotecari­s, va advertir, podria encarir aquests crèdits a curt termini, però a mitjà podria ser positiva a l’augmentar la seguretat jurídica.

 ??  ?? El governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos.
El governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain