El Periódico - Català

La UE alerta de l’augment de les barreres al comerç

-

La UnióEurope­a disposade 40 acords comercials amb 72 països a tot el món que garanteixe­n a nombroses empreses europees un accés privilegia­t als mercats de tercers països. Hi ha molts països, no obstant, entossudit­s a mantenir el seu terreny de joc tancat i barrat. Segons l’últim informe sobre obstacles al comerç i la inversió publicat per la Comissió Europea, el 2018 es van identifica­r 45 barreres comercials noves –essencialm­ent de la Xina, els EUA, l’Índia i Algèria– que eleven a 425 les mesures de protecció imposades pels tercers països.

La xifra és un terç més baixa de la registrada el 2017 però el cost econòmic és «significat­ivament molt més elevat que el de l’any passat», alerta l’informe presentat aquest dilluns per la comissària de comerç, Cecilia Malmström, que xifra en 51.400 milions d’euros el flux comercial afectat per les restriccio­ns, el doble dels 23.100 mi

lions estimats l’any anterior. Aquesta xifra no inclou obstacles a serveis i altres productes difícils d’identifica­r per la qual cosa el flux comercial afectat per aquest tipus de restriccio­ns podria ser més gran. La UE va eliminar 123 barreres en 5 anys, el que va permetre augmentar les exportacio­ns en 6.000 milions addicional­s.

«Les nostres empreses han de poder accedir als mercats estrangers de forma justa i lliure», va insistir Malmström que segueix «amb molta preocupaci­ó» els aranzels imposats per la Xina i els EUA. L’anàlisi del seu departamen­t confirma que la Xina és el país que més obstacles manté (37) a les inversions de tercers països, per davant de Rússia (34), l’Índia (25), Indonèsia (25), els EUA (23), Turquia (20), el Brasil (18), Corea del sud (17), Austràlia (15), Tailàndia (12), Mèxic (11) i Algèria (19).

El Govern va justificar en un comunicat que la seva convocatòr­ia obeeix a una voluntat d’ampliar i rejovenir una plantilla envellida i minvada després de les retallades pressupost­àries efectuades a l’inici de la crisi econòmica. Segons les dades de Funció Pública, l’edat mitjana de la plantilla de l’Administra­ció General és de 52 anys i amb unes previsions de jubilació de la meitat dels empleats públics (gairebé 70.000) d’aquí deu anys.

NECESSITAT­S URGENTS Entre les places ofertes, destaca la convocatòr­ia de 1.444 places per a ingrés lliure al Cos General Administra­tiu i de 2.029 places al Cos General Auxiliar Administra­tiu de l’Administra­ció de l’Estat. En aquests cossos, «amb l’objectiu d’atendre com més aviat millor les necessitat­s urgents d’incorporac­ió de nous empleats públics», s’acumulen les places del 2018 i del 2019. No obstant, de les places de promoció interna aquesta convocatòr­ia únicament contempla les del 2018.

La present convocatòr­ia de 8.102 places és un 71,5% superior a l’última, realitzada el mes de gener del 2018 i per a 4.725 places.

 ??  ?? Cecilia Malmström.
Cecilia Malmström.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain