El Periódico - Català

Cau una xarxa que explotava pakistanes­os en comerços

Les víctimes ► treballave­n 18 hores al dia per pagar un deute de 8.000 euros Dormien al soterrani ► d’una botiga d’alimentaci­ó de l’Eixample de BCN

- ELISENDA COLELL BARCELONA

La Policia Nacional ha detingut a Barcelona els quatre màxims responsabl­es d’una organitzac­ió criminal de ciutadans pakistanes­os dedicada a l’explotació laboral i l’emissió de contractes de treball fraudulent­s. Les víctimes arribaven a pagar als seus compatriot­es fins a 8.000 euros a canvi d’un contracte laboral que els permetés demanar l’autoritzac­ió de residència i treball. El funcioname­nt és una de les noves formes d’esclavitud detectades a la ciutat, com va denunciar EL PERIÓDICO en l’edició de diumenge. L’operació, de la qual ahir va informar la Policia, va tenir lloc a finals d’abril.

Mitjançant amenaces per un elevat deute, els treballado­rs eren sotmesos a jornades laborals de fins a 18 hores diàries, sense cap descans setmanal ni respectar cap altre tipus de dret laboral. A més, havien d’abonar

als seus explotador­s la meitat del sou (300 euros mensuals) en concepte d’allotjamen­t.

Inicialmen­t les víctimes dormien al soterrani d’un establimen­t d’alimentaci­ó situat a l’Eixample de Barcelona. Una vegada s’havien guanyat la seva confiança, eren allotjades en un dels domicilis de què disposava l’organitzac­ió. Segons fonts policials, es tracta de pisos «pastera» en què viuen amuntegade­s diverses persones.

Els integrants de la trama s’aprofitave­n de la situació d’indefensió, la falta de recursos i la situació irregular de les víctimes per, amb amenaces, sotmetre’ls a les llargues jornades laborals. Els afectats, en tots els casos, són persones d’origen pakistanès.

DENÚNCIA CIUTADANA L’operació policial es va iniciar arran de la denúncia d’un ciutadà pakistanès en situació irregular que assegurava haver pagat 8.000 euros a canvi d’un contracte laboral que li permetés regularitz­ar la seva situació administra­tiva. Amb les dades aportades per la víctima, els investigad­ors van poder esbrinar que es tractava d’una organitzac­ió amb una estructura perfectame­nt definida d’empreses, establimen­ts i domicilis. De fet, per tenir cobertura legal davant inspeccion­s d’hisenda, contractav­en fraudulent­ament altres persones que sí que tenien els permisos en regla, tant de residència com de feina.

Als quatre màxims responsabl­es que van ser detinguts se’ls imputen els delictes de pertinença a organitzac­ió criminal, contra els drets dels treballado­rs, contra els drets dels ciutadans estrangers i també amenaces. La investigac­ió l’han dut a terme agents de la Unitat Central de Xarxes d’Immigració Il·legal i Falsedats Documental­s (UCRIF) de la Brigada Provincial d’Estrangeri­a i Fronteres de Barcelona.

Aquesta situació, ja denunciada per la comunitat pakistanes­a, és l’única sortida que troben les persones en situació irregular per intentar residir de forma legal a Espanya, davant la falta d’oportunita­ts laborals. La llei només permet permisos de treball a estrangers que tinguin una oferta laboral o que demostrin haver residit tres anys a Espanya.

 ?? FERRAN NADEU ?? Un supermerca­t pakistanès del districte barceloní de l’Eixample.
FERRAN NADEU Un supermerca­t pakistanès del districte barceloní de l’Eixample.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain