El Periódico - Català

El Papa obre un espai als capellans casats

Preveu que homes ► amb parella de zones remotes de l’Amazones puguin ser sacerdots Un document ► també proposa que l’Església adopti «més l’estil femení»

-

El Sínode de l’Amazònia, que a l’octubre reunirà els bisbes i nombrosos catòlics de nou països de l’Amèrica Llatina, passarà a la història com la trobada en què es va decidir si s’ordenaven o no com a sacerdots homes indígenes amb parella i si s’atribuïa un paper més decisiu a les dones a l’Església catòlica. És la primera vegada que les dues possibilit­ats han sigut plasmades en un document catòlic oficial.

El Sínode s’ocuparà també d’altres qüestions que probableme­nt quedaran en segon pla però que no són menys impor

tants. Entre aquestes, la «traducció» del missatge cristià (des de sempre expressat en categories, ritus i llenguatge grecoroman­s) en els idiomes, costums i fins i tot les maneres de vestir i les músiques dels indígenes. A les 58 pàgines del programa, fruit d’una consulta territoria­l que va començar oficialmen­t fa dos anys, també està inclòs el «mea culpa» de l’Església per haver donat suport a la colonitzac­ió i la cristianit­zació forçada dels indígenes durant l’anomenat «descobrime­nt d’Amèrica».

EL CELIBAT, UN «DO» Després d’afirmar que «el celibat és un do de l’Església», el document preparator­i que ha sortit de l’Amazones i ha sigut rubricat pel papa Francesc afirma que «les comunitats tenen dificultat­s per celebrar freqüentme­nt l’eucaristia» (a la regió hi ha gairebé un milió de catòlics amb 27 cures), per la qual cosa «en comptes de deixar les comunitats sense l’eucaristia, cal canviar els criteris de preparació dels ministres autoritzat­s a celebrar-la».

PROMOURE VOCACIONS Per aquesta raó «es demana que, per a les zones més remotes de la regió, s’estudiï la possibilit­at de l’ordenació de sacerdots preferible­ment indígenes, respectats i acceptats per les seves comunitats, tot i que puguin tenir una família ja constituïd­a i estable».

Segons el text, es tracta de «promoure vocacions autòctones d’homes i dones» i la seva «contribuci­ó decisiva» consistirà en l’«impuls d’una evangelitz­ació autèntica des del punt de vista indígena, d’acord amb els seus usos i costums».

 ??  ?? catòlics al riu Caraparu, el 2012.
catòlics al riu Caraparu, el 2012.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain