El Periódico - Català

Palol, Simó i l’oblit

Dees

-

En l’homenatge, no per institucio­nal menys clandestí, dedicat a IsabelClar­a Simó divendres passat, vaig llegir un poema seu, inèdit per descomptat, en què es lamentava de l’oblit a què s’havia vist sotmesa.

L’endemà vaig felicitar de Palol per el seu últim títol. En resposta a una pregunta meva, l’autor, l’únic entre nosaltres que és considerat de culte a nombrosos països que encara no han renegat de l’alta literatura, em va confirmar el desastre. Tret d’una aparició col·lectiva a Can Grasset, en què va promociona­r la sèrie de novel·les de Comanegra i d’una petita entrevista-ressenya publicada per un amic que la va col·locar malgrat tot, el silenci, el buit, gairebé m’atreviria a dir que el boicot, han sigut totals.

«No et volen... t’han fet fora ...

Miquel

has caducat ...» Després d’enaltida i multiguard­onada com l’autora més buscada i llegida, la Simó va haver de patir la humiliació d’un oblit tan espès com imprevist i injust.

Si no arriba a ser dona i el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes no exhibís un historial tan fastigosam­ent masclista, no hauria sigut rescatada un instant per ser l’excusa d’una festa autocompla­ent i tornada de seguida al pou fosc dels desnonats. De sobte, el cim és l’avantsala de l’abisme.

Més encara si el cim s’ha coronat lluny de casa. Quan una prestigios­a revista nord-americana va publicar allò dels tres genis catalans –Antoni Gaudí, Salvador Dalí i Palol–, el tercer en concòrdia va ser esborrat del mapa.

Des d’aleshores, l’autor d’El

en comptes de condescend­ir i fer-se digerible es venja de la mediocrita­t tornant-se més i més explosiu. Sota el pretext d’un doble espionatge, és un

burleta, salvatge, barroc i cultíssim que es transforma en un torniquet al ganyot d’aquell crític que se sap intel·lectualmen­t desnerit, és a dir, del crític i del professor de literatura catalana. En aquests pagaments, no ser recomanabl­e per a pusil·lànimes és sinònim de no apte per a ningú.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain