El Periódico - Català

El Rei rep la principal distinció britànica

-

La dissenyado­ra de moda novaiorque­sa Gloria Vanderbilt va morir ahir als 95 anys, segons va indicar el seu fill, el conegut presentado­r de la CNN Anderson Cooper, que va destacar l’«extraordin­ària» personalit­at de qui va saltar a la fama per un judici sonat quan era una nena. «Estimava la vida i la va viure amb les seves regles», va dir el seu fill.

L’artista, molt coneguda entre la classe alta novaiorque­sa, va morir a casa al costat dels seus familiars i amics. «Era pintora, escriptora i dissenyado­ra, però també una destacada mare, esposa i amiga. Tenia 95 anys, però si li preguntes a qui sigui que li fos proper, et dirien que era la persona més jove que coneixien, la més i la més moderna».

Nascuda a Nova York el 1924, Vanderbilt va créixer a França, on la seva mare es va mudar després de la mort, quan ella només tenia 18 mesos, del seu pare, l’hereu del magnat del sector del ferrocarri­l Reginald Vanderbilt.

La vida de Vanderbilt va incloure des de les passarel·les –va fer una fortuna amb els texans–, els platós, el teatre i les exhibicion­s d’art. Mare de quatre fills i dona de quatre marits, se la va relacionar amb els actors Errol Flynn i Marlon Brando, amb Frank Sinatra o l’escriptor Roald Dahl.H Felip VI compleix demà cinc anys al tron amb l’orgull d’haver sigut investit cavaller de l’Orde de la Garrotera, màxima distinció del Regne Unit, en una cerimònia celebrada ahir a Windsor davant la reina Isabel II. Dos anys després que la sobirana anglesa li concedís la distinció, el rei Felip, acompanyat de la reina Letizia, va vestir una capa de vellut blau, un barret negre amb plomes d’estruç i un collar amb el símbol de la lliga que caracterit­za els integrants de l’orde de cavalleria britànic més antic.

Va ser un moment històric que va reeditar el protagonit­zat pel seu pare, Joan Carles I, fa 30 anys, quan es va convertir en el vuitè rei espanyol a entrar a la congregaci­ó des de la seva fundació, fa gairebé 700 anys. A la cerimònia, Isabel II també va investir cavaller el rei Guillem d’Holanda. D’acord amb la tradició, la imposició dels atributs de l’orde es va celebrar en un acte privat al Saló del Tron, amb l’assistènci­a del príncep Carles d’Anglaterra, el seu fill Guillem, duc de Cambridge, i altres membres de la reialesa britànica.

Després del dinar, els cavallers van anar a peu en processó fins a la capella de Sant Jordi. La desfilada, plena de pompa i solemnitat, va ser el moment més cridaner. La desfilada va arrencar encapçalad­a pels oficials de la congregaci­ó i darrere, en fila de dos, van marxar tots els cavallers i les dames. El bloc el van tancar Felip VI, Guillem d’Holanda, el príncep de Gal·les i el seu fill. Les reines Letizia i Màxima d’Holanda van presenciar el pas de la comitiva des d’un envelat a mig recorregut. La reina britànica, de 93 anys, va fer el traçat amb cotxe per estalviars­e la caminada. Les autoritats de Tailàndia van detenir diumenge prop de Pattaya dos ciutadans italians per utilitzar el nom de l’actor nord-americà George Clooney per cometre una estafa per valor de 40 milions de bahts (uns dos milions d’euros). Els detinguts són Francesco Galdeli, de 58 anys (a la foto), i Vanja Goffi, de 45. Interpol els tenia fitxats després que tots dos fugissin d’Itàlia després de ser condemnats per frau a Milà.

Galdeli i Goffi van convèncer diverses persones que estaven creant una empresa per vendre roba a internet amb el nom de Clooney, segons el diari

El 2010, l’actor de Kentucky ja va denunciar i va testificar contra la parella i un còmplice en una audiència a Milà. En aquest procés judicial es van mostrar fotos publicitàr­ies presentant la línia de roba i reclams pensats per donar a conèixer la firma de l’estrella.

Clooney va recalcar llavors que tots eren falsos. «En aquesta foto jo estic fumant i jo no fumo», «jo no tinc un rellotge com aquest» i «aquesta firma no és la meva», va al·legar en el judici. Segons la policia, la parella també era buscada a Itàlia per altres delictes, com vendre a través d’internet rellotges Rolex falsificat­s.

Felip VI s’uneix al seu pare entre els monarques ordenats per una congregaci­ó que té gairebé 700 anys

 ??  ?? El rei Felip VI al costat de la reina Isabel i la reina Letizia, ahir, després de la investidur­a.
El rei Felip VI al costat de la reina Isabel i la reina Letizia, ahir, després de la investidur­a.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain