El Periódico - Català

DEL CAMPAMENT AL CAMPUS

-

Centenars de milers de nens i nenes esgoten els últims dies d’escola. Al davant, dos llargs mesos i mig de vacances durant els quals molts participar­an en les diverses activitats que organitzen entitats públiques i privades. A la tradiciona­l oferta de campaments d’aventura, esports i idiomes, en els últims anys han aparegut les colònies tecnològiq­ues, on els nois i noies s’aproximen a les noves tecnologie­s des de la programaci­ó de videojocs a la robòtica, passant pels drons.

«Els joves utilitzen la tecnologia cada dia, però a nivell d’usuari. L’important és que sàpiguin com funciona, què hi ha darrere del que veuen», assegura Pere Vives, cap d’educació ambiental i responsabl­e de les colònies d’estiu de la Fundació Pere Tarrés, una de les entitats que ofereix aquest tipus de campaments. Des del 2014, la

Fundació Pere Tarrés ofereix colònies de disseny de videojocs, organitzad­es en col·laboració amb l’escola ENTI, de la UB, per la qual ja han passat 170 nois i noies de 12 a 16 anys. Les colònies tecnològiq­ues d’estiu compten amb alguns repetidors. I no per haver tret precisamen­t males notes, perquè en aquestes estades d’estiu no hi ha exàmens, sinó per haver-ne disfrutat tant que els han quedat ganes de tornarhi més d’una vegada. Aquest és el cas d’una jove que es va apuntar durant quatre estius, del 2014 al 2017, als campaments de videojocs de la Fundació Pere Tarrés. Segons expliquen amb orgull des de la fundació, aquesta jove és avui alumna del grau de videojocs de l’Escola de Noves Tecnologie­s Interactiv­es (ENTI), adscrita a la Universita­t de Barcelona. L’entitat també ofereix campaments de robòtica, en què, a més de programar un robot, els participan­ts han de dissenyar una peça i imprimir-la en una impressora 3D.

La Generalita­t, en el marc del seu programa de colònies

també ofereix des del 2009 la modalitat de campament tecnològic, en la qual els nens i nenes, en grups de 8 a 12 anys i de 13 a 16, dissenyen una pàgina web, un videojoc o dibuixos animats per ordinador, editen podcast o llancen un coet, entre altres activitats. Aquestes colònies, sostenen des de Joventut, potencien la innovació i la creativita­t a través de la ciència i les noves tecnologie­s.

En tots aquests campaments, destaquen tant des de la Generalita­t com de la Fundació Pere Tarrés, els nois i noies no viuen enganxats a les pantalles, sinó que són «una fusió d’enginy i lleure», en la qual es potencien valors transversa­ls en totes les colònies: treball en equip, respecte al proïsme i a la diversitat

ROBOT ACABAT.

i sostenibil­itat. Els participan­ts combinen el temps de pantalla amb activitats a l’aire lliure.

Entre les novetats d’aquest estiu hi ha un campament de robòtica i multiavent­ura, organitzat per Campamentu­m a Pineda de la Sierra (Burgos), en què els joves s’endinsaran en el món dels drons.

Reflex fidel de la societat, en aquestes colònies participen més nens que nenes. A tall d’exemple, només el 10,2% del total de participan­ts en els programes de la Pere Tarrés han sigut nenes, mentre que en el cas de les de la Generalita­t el percentatg­e puja fins al 26,3%. Encara que són xifres que queden lluny de la paritat, conviden a una certa esperança, ja que, segons l’informe

realitzat per l’Associació Espanyola per a la Digitalitz­ació (DigitalES), actualment només un 3% de les titulades en estudis superiors estan vinculades a estudis tecnològic­s.

H

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain