El Periódico - Català

Espanya passa a vuitens a l’empatar amb la Xina (0-0)

Espanya supera la fase de grups per primera vegada en un Mundial i s’enfrontarà als EUA o Suècia

- MAMEN Hidalgo LE HAVRE Enviada especial

S’havia de fer història i classifica­r-se per primera vegada per als vuitens de final d’un Mundial, i Jorge Vilda no va especular. Des de l’alineació, amb canvis ofensius que posaven sobre el mapa dues de les joves promeses de la selecció –Patri Guijarro i Lucía García– i Leila Ouahabi, el tècnic enviava un missatge: només valia guanyar, tot i que la conseqüènc­ia fos un encreuamen­t directe amb la favorita, Estats Units.

Aquesta era la intenció i tot just arrencar el partit, Lucía García mostrava les credencial­s que s’havia guanyat. Amb una arrencada de Mariona Caldentey, la davantera de l’Athletic aprofitava els espais a l’esquena de les centrals per driblar la portera Peng Shimeng i generar en només dos minuts la primera ocasió clara del partit. La seva velocitat va contrastar amb la lentitud per decidir i les rivals van recuperar la seva posició. Tot i que no va generar perill excessiu, donava mostra que la consigna era clara, aprofitar la velocitat de les puntes per generar espais davant d’un rival expert a anul·lar-los.

El partit va entrar en fase de creuer, en què Espanya tenia la pilota i la Xina continuava expectant. A les asiàtiques els valia un empat, i amb aquesta premissa van arriscar el mínim. Torrecilla i Jenni Hermoso van aconseguir el domini del xoc. Entre línies, van buscar una vegada i una altra els moviments de Nahikari i la mateixa Lucía García, però Espanya no va tornar a generar perill fins al final

de la primera meitat, amb dos xuts llunyans i una rematada de Jenni que va posar en un compromís Peng Shimeng.

La portera xinesa va haver de posar la mà a baix, cap a la base del pal esquerre, per repel·lir un cop de cap de la davantera matalasser­a. Des d’aleshores i fins al descans, només dos errors defensius de Leila van generar inquietud a la porteria de Sandra Paños, que va viure la primera part amb tranquil·litat i distància.

INTENTS D’HERMOSO La segona meitat va començar amb mostres de qualitat de les mateixes tres protagonis­tes que havien acabat generant perill. Un cop de taló de Jenni Hermoso va suscitar una onada d’admiració a la grada i una ocasió clara per a Espanya, desaprofit­ada per Nahikari. La reialista va arribar en solitari a l’àrea però, com davant d’Alemanya, no va saber definir. Temptada per una passada i amb el xut en ment, va acabar fent el segon amb nul·la precisió. En aquell instant ja estava sobre el terreny de joc Falcón, una altra mostra que Vilda buscava els tres punts.

La canària va oferir frescor per la banda esquerra, des d’on passaven coses cada vegada que tocava l’esfèrica. Se’n van aprofitar les seves companyes, ansioses de mobilitat en l’atac. I d’allà va arribar l’espai ideal per a un xut de Patri Guijarro des de la frontal davant del qual la portera es va haver d’estirar.

La blaugrana va mirar de rescabalar-se a escassos minuts del final amb un altre xut potent que va tornar a aturar la portera amb dificultat. Jenni ho va intentar de nou amb un tir a l’escaire també repel·lit. Malgrat aquests intents, Espanya va firmar un empat sense gols que la situa en la segona plaça, on es creuarà amb el primer equip del Grup F (EUA o Suècia).

 ??  ?? Les jugadores espanyoles (de blanc) i les xineses aplaudeixe­n al final del partit.
Les jugadores espanyoles (de blanc) i les xineses aplaudeixe­n al final del partit.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain