El Periódico - Català

Gonzalo Boye

Advocat de Puigdemont i Comín

-

El lletrat va buscar un conflicte innecessar­i a l’intentar arribar a la taula on hi havia la presidènci­a de la JEC per acreditar Puigdemont i Comín, en una sala on només hi podia haver els eurodiputa­ts electes, en lloc d’anar al registre d’aquest òrgan.

Era el que s’esperava. Els ho havien advertit el Parlament Europeu i la Junta Electoral Central les últimes setmanes, però la política són gestos i JxCat va escenifica­r ahir al Congrés dels Diputats les suposades vulneracio­ns de drets polítics dels quals acusa l’Estat espanyol. Gonzalo Boye, advocat dels fugits Carles Puigdemont i Toni Comín, ha intentat acreditar l’expresiden­t i l’exconselle­r com a eurodiputa­ts davant la Junta Electoral Central (JEC), però no ho ha aconseguit. L’organisme havia citat a les dotze del migdia els 54 eurodiputa­ts elegits a les eleccions del 26 de maig passat per procedir a l’acte de promesa o jurament de la Constituci­ó, un tràmit imprescind­ible per poder recollir les actes.

Com era d’esperar, ni Puigdemont ni Comín van aparèixer per la Cambra baixa, on es va reforçar el dispositiu policial. Tots dos haurien sigut detinguts immediatam­ent per l’ordre dictada pel jutge Pablo Llarena que pesa sobre ells. Tampoc va ser a la Carrera de San Jerónimo Oriol Junqueras, el líder d’ERC i cap de llista d’Ara Repúblique­s, la coalició amb què es va presentar a les eleccions europees. Junqueras, que està en presó preventiva a l’espera de la sentència pel judici al procés, no va obtenir el permís del Tribunal Suprem per sortir de la presó de Soto del Real.

EXPULSAT AMB DISCRECIÓ Boye va anar a la Cambra baixa i va accedir a la sala on els eurodiputa­ts realitzave­n el tràmit. Portava uns «poders especials» concedits per un notari de Bèlgica, país on van fugir Puigdemont i Comín. Segons el lletrat, aquests documents manifesten l’acatarant ment de la Constituci­ó per part dels seus dos representa­ts.

Amb discreció, una funcionàri­a de la junta electoral va demanar a Boye que abandonés la sala, perquè només hi podien estar els eurodiputa­ts electes i li va impedir arribar fins a la taula on hi havia la presidènci­a de la JEC per entregar els papers que duia. «Ni tan sols els han llegit», es va queixar minuts després el lletrat al pati del Congrés, on va anunciar que en unes hores els presentari­a al registre d’aquest òrgan, tal com el va convidar a fer la funcionàri­a.

L’òrgan regulador estudiarà aquests documents a la reunió de dijous que ve. Aquell dia, previsible­ment, la JEC remetrà la llista dels 51 electes proclamats i els tres de Puigdemont, Comín i Junqueras estaran vacants duels cinc anys que dura la legislatur­a. Si en aquest temps, no compleixen els tràmits, els escons quedaran buits.

En qualsevol cas, la setmana passada la junta havia advertit l’expresiden­t que no podria convertir-se en eurodiputa­t si no anava a jurar la Carta Magna. De la mateixa manera, l’abrilel ParlamentE­uropeu li va recordar per escrit que la seva «presència a Madrid» era «obligada per jurar o prometre la Constituci­ó», pas necessari per obtenir l’acta.

BORRELL, BAIXA A la cita de la JEC estaven convocats 20 eurodiputa­ts electes del PSOE, 12 del PP, set de Cs, sis d’Unides Podem, tres de Vox, tres de la coalició Ara Repúblique­s (que van formar ERC, EH Bildu i BNG), dos de Junts i un de la Coalició per una Europa Solidària (CEUS), que van subscriure, entre altres, el PNB i Coalició Canària.

A l’acte, a banda dels polítics inependent­istes, també hi va faltar el ministre d’Afers Exteriors en funcions, Josep Borrell, que va ser cap de llista del PSOE a les europees i que va haver de participar a Luxemburg en un Consell de Ministres de la UE.

Gonzalo Boye ADVOCAT «La gent es pensa que estem improvisan­t i no és així. Ni tan sols s’han llegit els documents» Dolors Montserrat EURODIPUTA­DA DEL PP «Puigdemont és un fugit de la justícia i el seu únic camí és presentar-se davant els tribunals espanyols»

FÓRMULES D’ACATAMENT La JEC va validar tots els acataments que van pronunciar els eurodiputa­ts, tarmbé el que va utilitzar Diana Riba (Ara Repúblique­s), que va demanar «la llibertat dels presos polítics» i «el retorn dels exiliats». Els eurodiputa­ts de Vox han acceptat la Constituci­ó «per Espanya». Alguns representa­nts d’Unides Podem han fet afegitons, com María Eugenia Rodríguez Palop («per la lluita feminista») i Miguel Urbán (per «treballar per les classes populars»). «Un s’avorreix amb tanta impostació», ha comentat Javier Nart, de Ciutadans, quan li ha arribat el torn.

 ??  ??
 ??  ?? Gonzalo Boye, advocat de Carles Puigdemont, i Laura Borràs, al Congrés, ahir.
Gonzalo Boye, advocat de Carles Puigdemont, i Laura Borràs, al Congrés, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain