El Periódico - Català

La indústria alimentàri­a clava les dents al futur

Els desafiamen­ts del sector, estratègic per a l’economia espanyola, són la salut, l’estil de vida i la sostenibil­itat

-

Sector estratègic de l’economia espanyola, la indústria de l’alimentaci­ó i begudes posarà fil a l’agulla a un futur que, pels reptes que planteja, exigeix noves solucions. Salut, estil de vida i sostenibil­itat són els desafiamen­ts principals del nou paradigma.

Unes quantes dades per perfilar la importànci­a del sector a Espanya: 116.000 milions d’euros en producció, que represente­n el 16% del total de la indústria i el 20% de la manufactur­era; un cens de més de 31.000 empreses i mig milió de llocs de treball directes; una taxa d’ocupació femenina i juvenil per sobre de la mitjana nacional, i unes exportacio­ns que superen els 30.000 milions d’euros.

Espanya ocupa el lloc 23 de l’Índice de Atractivid­ad inclòs al Vademecum on Food and Beverage Markets, realitzat per l’IESE i Deloitte. L’informe, presentat a començamen­ts de mes durant la trobada anual del sector d’alimentaci­ó i begudes organitzad­a per l’escola de negocis i l’empresa de consultori­a, situa al podi per tercer any consecutiu els EUA, la Xina i Alemanya. Tot i que els EUA lideren la classifica­ció, Europa en el seu conjunt es confirma un any més com la regió més atractiva per a la indústria alimentàri­a, amb cinc països al

top 10 i copant nou de les 20 primeres posicions.

La de l’alimentaci­ó és una història d’èxit. El 1945, un 50% de la població mundial patia desnutrici­ó; el 2017, la xifra havia baixat el 10,8%. Però aquestes xifres revelen una evidència i una paradoxa. L’evidència és que queda feina per fer. La paradoxa, que la desnutrici­ó conviu amb unes alarmants taxes d’obesitat. «S’ha aconseguit el repte d’ingerir més calories però ha acabat sent nociu per a la salut de la població i del planeta», va afirmar Shay Eliaz, de Deloitte, en la trobada de l’IESE. Va agregar que no es tracta només de calories sinó de «valor nutriciona­l». L’obesitat provoca l’augment de les malalties no contagiose­s, com les cardiopati­es, diabetis i hipertensi­ó, entre d’altres.

ALIMENTS PROCESSATS / El sector fa anys que treballa i que innova per oferir als consumidor­s aliments cada vegada més saludables, però clama quan, per exemple, s’assenyala als productes processats, com embotits i hamburgues­es, com a únics culpables. L’obesitat, adverteix la indústria, també té a veure amb el sedentaris­me.

A més de satisfer les necessitat­s dels consumidor­s amb la fabricació d’aliments sense gluten, sense lactosa o per a vegans, per posar només alguns exemples, el focus de la innovació se centra en la nutrició personalit­zada i els probiòtics, segments en què es registren creixement­s anuals superiors al 10%. «Serà un mercat de dimensions gegantines», va augurar Manuel E. González Guzmán, fundador del fons d’inversió Global Riff, amb base al Sillicon Valley, i especialit­zat en la indústria alimentàri­a.

La demografia, especialme­nt per l’envellimen­t de la població, és un altre dels desafiamen­ts a què ha de fer front el sector, ja que implicarà un nou patró de consum. Però com a repte principal hi ha el de la sostenibil­itat. En aquest sentit, els experts assenyalen que s’ha de canviar la manera de consumir i de produir, reduir el ni

La nutrició personalit­zada i els probiòtics, mercats que ja creixen a taxes del 10%, centren el focus de la innovació

vell de desaprofit­ament (entre el 30 i el 40% de la producció es converteix en residu abans que pugui arribar a consumir-se) i generar menys residus. «En el futur, el creixement serà sostenible o no serà», va sentenciar Ignacio González Hernández, CEO del grup Pescanova i president d’Ecoembes.

CROADA CONTRA EL PLÀSTIC / Incitat per un consumidor cada cop més exigent i militant, el sector lluita contra el plàstic. «És el nou sucre de la indústria», va afirmar el responsabl­e d’Ecoembes fent referència a la «demonitzac­ió» que pateix, igual que va passar amb el sucre temps enrere. En aquest sentit, Ignacio García, mànager general d’Aseda, l’associació de supermerca­ts, va revelar que hi ha milers de persones que truquen a les empreses per saber què faran per posar fi al plàstic.

La taxa de reciclatge de plàstic a Espanya és del 78,5%: se situa en el lloc número sis a Europa. Però fins i tot Ecoembes avisa que no es tracta de reciclar més i millor –que també és necessari perquè queda molt camí per recórrer– sinó sobretot de produir menys residus. Per això la indústria treballa en l’ecodisseny per aconseguir envasos més sostenible­s que garanteixi­n les condicions de salubritat dels aliments i n’allarguin la seva vida útil.

 ??  ?? SECTOR ESTRATÈGIC. Activitat al mercat de fruites i hortalisse­s de Mercabarna.
SECTOR ESTRATÈGIC. Activitat al mercat de fruites i hortalisse­s de Mercabarna.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain