El Periódico - Català

Els ‘endollats’ d’Endesa

La companyia promociona, amb més de 20 iniciative­s, la mobilitat sostenible dels seus empleats i flotes. El 10% de la plantilla tindrà cotxe elèctric particular el 2020

- Montserrat BALDOMÀ

Sobre rodes, ja en siguin dues o quatre, i endollats. Així vol veure Endesa els seus treballado­rs. Amb el doble objectiu estratègic de fomentar el canvi modal i l’ús racional i segur del transport per part dels seus empleats, i d’impulsar l’electrific­ació del transport, la companyia compta amb una vintena d’iniciative­s, articulade­s entorn del pla de mobilitat sostenible 2018-2020, adreçades a empleats i flotes.

El transport va ser el 2017 responsabl­e del 26% de les emis

sions de gasos amb efecte hivernacle a Espanya. Això el converteix en l’activitat amb més volum d’emissions, sobretot a les ciutats. Gràcies a aquest pla, segons Endesa, s’estalviara­n 650.885 desplaçame­nts i l’emissió de 9.500 tones de C02, que són equivalent­s a les emissions de 175 viatges d’avió en el trajecte Barcelona-Moscou. Per compensar-ho serien necessaris 19.000 arbres adults.

Entre les mesures del pla, anomenat Movimiento-e, hi ha el servei de Car e-Sharing mitjançant l’impuls dels pool de vehicles elèctrics a les principals seus per a l’ús dels empleats en gestions laborals i l’ampliació per a ús personal en caps de setmana. Els empleats compten amb una eina

online per reservar el vehicle per hores o, fins i tot, dies sencers. El servei ja té més de 1.600 usuaris registrats, gairebé 10.000 serveis realitzats i més de 320.000 quilòmetre­s recorregut­s, la qual cosa equival a un estalvi d’emissions de més de 55 tones de CO2.

En patinet

Com a complement del servei Car e-Sharing, Endesa ha posat en marxa en algunes de les seves seus la iniciativa Movilidad en 2 Ruedas. Consisteix en un

pool de bicicletes elèctrique­s i patinets elèctrics a disposició de tots els treballado­rs per a les seves gestions laborals i particular­s. Fins ara, ofereixen aquest servei les seus de Madrid, Barcelona, Sevilla i Saragossa. A la seu de Barcelona, a més, ha començat un projecte pilot amb un pool de patinets elèctrics perquè els tècnics de distribuci­ó puguin fer tasques de revisió i mantenimen­t dels centres de transforma­ció situats al centre històric de la ciutat.

El Movimiento-e, que inclou també mesures per fomentar el teletrebal­l, la jornada contínua o la flexibilit­at horària, promou la compra de vehicles elèctrics per part dels treballado­rs. En aquest sentit, Endesa va llançar a finals del mes de maig passat la cinquena edició del seu pla de mobilitat elèctrica per al treballado­rs. L’objectiu és aconseguir que, d’aquí cinc anys, el 10% de la plantilla hagi apostat per la mobilitat elèctrica de manera particular. Des que el 2015 es va posar en marxa el pla, 663 treballado­rs s’han comprat un cotxe elèctric.

Madrid, al capdavant

Madrid és la comunitat autònoma amb més acollida (el 44% dels vehicles adquirits pels empleats han sigut venuts en aquesta comunitat), seguida de Catalunya, Andalusia, les Balears i les Canàries. En aquests últims quatre anys, els vehicles elèctrics particular­s dels empleats d’Endesa han recorregut més de 23 milions de quilòmetre­s.

Com en les edicions anteriors, el pla inclou ajuda per al finançamen­t, possibilit­at de reserva de plaça d’aparcament a les seus de l’empresa i acords amb diferents fabricants de cotxes elèctrics, de manera que l’empleat pot triar entre els set models que s’han ofert. Tots els models són 100% elèctrics i, en alguns casos, amb autonomies homologade­s de fins a 450 quilòmetre­s.

Un altre dels objectius és que la meitat de la flota corporativ­a (operativa, comercial i de representa­ció) d’Endesa estigui electrific­ada en tres anys. Actualment, compta amb 104 vehicles elèctrics purs en la seva flota i amb 545 d’híbrids, la qual cosa ja suposa el 31,5% del total.

El transport va ser responsabl­e del 26% de les emissions de gasos amb efecte hivernacle a l’Estat espanyol el 2017

 ?? ENDESA ?? SOBRE RODES. Flotilla de bicis i patinets elèctrics a disposició de la plantilla a les instal·lacions d’Endesa a l’avinguda de Vilanova, a Barcelona.
ENDESA SOBRE RODES. Flotilla de bicis i patinets elèctrics a disposició de la plantilla a les instal·lacions d’Endesa a l’avinguda de Vilanova, a Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain