El Periódico - Català

L’Audiència de BCN ordena investigar més càrregues de l’1-O

El tribunal reobre quatre causes que van ser arxivades pel jutge d’instrucció En canvi, una jutge de Manresa arxiva dos processos similars

- J. G. A. BARCELONA

L’Audiència de Barcelona va ordenar ahir reobrir la investigac­ió per les càrregues policials de l’1-O en quatre centres de votació de la ciutat, després dels recursos presentats per l’ajuntament de la capital catalana, la Generalita­t i els afectats. Amb aquesta decisió anul·la l’arxivament de les causes pels incidents a l’IES Jaume Balmes, el CEIP Víctor Català, el CEIP Marenostru­m i la Conselleri­a d’Ensenyamen­t.

El jutge va sobreseure les quatre peces separades que corresponi­en a cada un dels centres al considerar que després del visionamen­t de fotografie­s i vídeos no es podia concloure que l’actuació dels agent fos desproporc­ionada, ja que, al seu entendre, es van limitar a apartar les persones concentrad­es. Per això va desestimar la pràctica de noves proves.

TANCAMENT PREMATUR L’Audiència de Barcelona recorda ara a l’instructor que ha «de dur a terme una investigac­ió completa» dls fets, a fi de dilucidar si l’actuació policial es va limitar a complir l’ordenat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya d’impedir el referèndum fent servir la mínima força indispensa­ble, o bé hi va haver una utilitzaci­ó «desproporc­ionada de la violència».

Aquesta investigac­ió, segons l’Audiència, no pot ser parcial, limitada a cada centre, sinó global, «ja que l’anàlisi de les ordres donades pels responsabl­es de l’operació conjunta» i cada un dels «subdisposi­tius» i la seva execució «permetran posar en evidència si els fets revesteixe­n o no caràcter de delicte». Per això, no hi ha, segons l’opinió dels magistrats, el sobreseïme­nt dels casos per separat. El tribunal afirma que no ha arribat a la mateixa conclusió que el jutge d’instrucció i qualifica de «prematur» l’arxivament d’aquests quatre casos. «Insistim en la conveniènc­ia d’esgotar les vies d’investigac­ió», argumenta.

En canvi, la titular del Jutjat de Primera Instància i Instrucció 2 de Manresa va arxivar les investigac­ions incoades per les càrregues policials en escoles de Callús i Sant Joan de Vilatorrad­a. Segons la magistrada, de la declaració dels implicats en les càrregues, dels informes forenses i policials i dels vídeos «no es pot inferir que hagi existit un excés policial, davant de la conducta de les persones allà concentrad­es i menys encara que les esmentades conductes es poguessin atribuir a les ordres concretes de comandamen­t, tinent o agent responsabl­e de l’operatiu».

 ?? RICARD FADRIQUE ?? Càrregues al Jaume Balmes l’1-O.
RICARD FADRIQUE Càrregues al Jaume Balmes l’1-O.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain