El Periódico - Català

Platini, detingut per la concessió del Mundial de futbol a Qatar

Michel Platini, involucrat en la sospitosa concessió del Mundial del 2022, segons la justícia francesa La fiscalia intenta aclarir el grau d’implicació d’altes autoritats, com l’expresiden­t Sarkozy

-

Atrapat pel Qatarianga­te, a Michel Platini se li tira al damunt la justícia francesa, que des de fa tres anys investiga, juntament amb les autoritats suïsses i nord-americanes, un possible delicte de corrupció i tràfic d’influèncie­s en l’adjudicaci­ó del Mundial de futbol a l’emirat de Qatar el 2022.

Segons va revelar el diari digital francès Mediapart, l’expresiden­t de la UEFA i antic número 10 de la Juventus i dels bleus va ser detingut ahir en el marc d’aquesta investigac­ió i va passar la jornada declarant a l’oficina anticorrup­ció de la policia judicial de Nanterre, a la perifèria de París.

La Fiscalia Nacional Financera –que és qui va obrir el sumari a França– vol saber quin paper van tenir França i els seus representa­nts polítics i esportius en l’elecció de l’emirat del golf Pèrsic com a seu del pròxim Mundial. Qatar es va imposar el 2 de desembre del 2010 davant les candidatur­es del Japó, Corea del Sud i els Estats Units, quan era aquesta última la que tenia més possibilit­ats.

ARTÍFEX DE LA CANDIDATUR­A / L’endemà, diversos mitjans britànics van denunciar la corrupció endèmica de la federació internacio­nal i uns mesos després, el qatarià Mohamed bin Hamman, artífex de la candidatur­a, va ser apartat dels organismes internacio­nals per haver violat repetidame­nt el codi ètic de la confederac­ió asiàtica de l’esport.

El fil del qual està estirant la fiscalia és un famós dinar secret al Palau de l’Elisi el 23 de novembre del 2010, nou dies abans del vot de la FIFA. En plena lluna de mel entre França i l’emirat del Golf, Nicolas Sarkozy convidava el príncep hereu –actual emir– Hamad al-Thani, i Platini, llavors vicepresid­ent de la FIFA.

En aquella reunió es va tractar la compra del PSG per part dels qatarians –que es va materialit­zar el juny del 2011– i la creació d’una cadena esportiva (Bein Sport) per competir amb Canal Plus, tal com va revelar en el seu moment France Football. Tot es va tancar a canvi d’una promesa: Platini canviaria el seu vot i no optaria pels EUA sinó per Qatar.

Els arxius oficials de l’Elisi consultats pel diari Le Monde van confirmar l’existència d’aquest dinar, en què també van participar el primer ministre qatarià, l’exsecretar­i general de l’Elisi i mà dreta de Nicolas Sarkozy, Claude Guéant –que està sent interrogat– i la consellera d’Esports de l’expresiden­t francès, Sophie Dion, igualment detinguda ahir.

Segons l’expresiden­t de la FIFA, Joseph Blatter, que va passar de ser amic de Platini a convertir-se en el seu principal acusador, aquesta trobada va canviar completame­nt les coses. «Tot anava bé fins que Sarkozy va fer aquesta reunió amb el príncep hereu de Qatar», va dir el 2016.

MISSATGE DE SARKOZY / «Michel Platini, després de la reunió que va tenir a París amb el president Nicolas Sarkozy i l’emir actual de Qatar, em va dir: ‘M’han demanat que voti pels interessos francesos’ i el meu grup no votarà el que havíem decidit en el comitè executiu», va afegir Blatter.

Però l’excapità dels bleus sempre va negar aquestes acusacions, que va interpreta­r com una maniobra de Blatter per impedir-li arribar a la presidènci­a de la FIFA. Platini va assegurar que Sarkozy no li va demanar res durant aquell dinar, tot i que va notar que «hi havia un missatge subliminar».

«Michel Platini no s’ha de retreure res i afirma ser completame­nt aliè a uns fets que el superen», van indicar ahir els advocats de l’antic president de la UEFA en un comunicat. En el mateix comunicat deixen clar que no es tracta d’un arrest, sinó d’un «interrogat­ori en qualitat de testimoni» en el marc d’un acarament entre totes les persones que estan declarant en la investigac­ió.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain