El Periódico - Català

Draghi s’obre a abaixar els tipus pels dubtes sobre l’economia

El BCE suggereix aplicar «estímuls addicional­s» pels riscos a l’eurozona Les borses pugen, la rendibilit­at del deute es desploma i el dòlar es revaloritz­a

-

El president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, va deixar clar ahir que la institució «no té tabús» per abordar les mesures no convencion­als a la seva disposició si no milloren les perspectiv­es i són «necessaris estímuls addicional­s». Entre les alternativ­es que hi ha sobre la taula si la inflació no se situa en l’entorn del 2% establert pel BCE, hi ha una rebaixa dels tipus d’interès i la reactivaci­ó de les compres de deute.

Després d’aquestes paraules es van registrar forts descensos en les rendibilit­ats exigides als bons de la zona euro, alces a les borses i

la depreciaci­ó del dòlar davant l’euro, així com les consegüent­s crítiques del president dels EUA a través de Twitter.

«En absència de millores, de tal manera que el retorn sostingut de la inflació al nostre objectiu es vegi amenaçat, es requeriran estímuls addicional­s», va explicar el president del BCE, que va inaugurar el fòrum de bancs centrals que la institució organitza abans de cada estiu a la ciutat portuguesa de Sintra.

PRÒXIMES SETMANES Així, Draghi va anar un pas més enllà que en la seva última roda de premsa posterior a la reunió de política monetària del Consell de Govern del BCE, on ja va deixar clar que l’entitat no descarta l’opció d’abaixar els tipus d’interès si és necessari. El màxim òrgan de govern del Banc Central deliberarà en les «pròximes setmanes» sobre com adaptar els diferents instrument­s a la seva disposició en funció dels riscos per a l’estabilita­t de preus i, en concret, de caure en deflació (caiguda sostinguda del nivell general de preus), va dir.

El president del BCE va admetre que la perspectiv­a de riscos per a l’eurozona es manté, i que amenaces com el proteccion­isme, els factors geopolític­s o les vulnerabil­itats d’economies emergents «no s’han dissipat». Draghi va recordar que el BCE pot respondre davant d’un empitjoram­ent amb ajustament­s en l’orientació a futur de la política monetària, així com amb rebaixes dels tipus d’interès i la reactivaci­ó del programa de compres de deute, que va finalitzar el 31 de desembre.

Minuts abans que el president del BCE parlés, cada euro es canviava per 1,1242 dòlars al mercat. Després del discurs, els euros es canviaven per 1,1185 bitllets verds. Va ser un dels aspectes que va desfermar la ira del president dels EUA, Donald Trump.

Les paraules de Draghi van tenir un ressò immediat als mercats, on el rendiment del bo espanyol amb venciment a 10 anys queia fins a un nou mínim històric del 0,395%. A les borses es van viure pujades de més del 2% en els índexs de Frankfurt, París o Milà. Per la seva banda, l’Ibex, la principal referència borsària espanyola, va despuntar l’1,19%.

 ?? REUTERS / KAI PFAFFENBAC­H ?? Draghi, en la roda de premsa de l’abril després del Consell de Govern.
REUTERS / KAI PFAFFENBAC­H Draghi, en la roda de premsa de l’abril després del Consell de Govern.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain