El Periódico - Català

Corbacho talla amb Valls, que sospesa apadrinar un nou partit

El partit taronja li garanteix un lloc a la Diputació i llibertat de vot L’ex primer ministre francès es queda amb dos edils i passa a ser la sisena força

-

Enèsim cisma a la plataforma municipal de Manuel Valls. L’exministre socialista Celestino Corbacho va decidir ahir trencar amb l’ex primer ministre francès i unir-se al grup municipal que va constituir Ciutadans (Cs) després de consumar el seu divorci amb Valls. La maniobra de Corbacho deixa la candidatur­a amb què es va presentar a les eleccions amb un grup propi sota mínims –Valls i Eva Parera– i reforça l’agrupació taronja, que tindrà quatre edils.

Des de primera hora del matí, Corbacho va inaugurar una ronda de contactes per transmetre la seva decisió: primer es va reunir amb Valls, després va trucar al líder de Cs a Catalunya, Carlos Carrizosa, i va pactar les condicions de la seva aliança. En una conversa amb EL PERIÓDICO, l’exalcalde de l’Hospitalet de Llobregat va explicar que aquest acord li permet mantenir-se com a independen­t i assegurar-se un seient a la Diputació de Barcelona. «Vull preservar la meva independèn­cia», va emfatitzar, i va desdenyar tenir interès a aventurar-se en un altre rang de la política.

Fonts de la plataforma de Valls van afirmar que l’exministre socialista va defensar intramurs el vot per ungir Ada Colau com a alcaldessa i que va mirar d’arribar a un consens per evitar

la imatge de divisió i la posterior separació. Per això, Corbacho va destacar del seu pacte que se li permeti tenir «llibertat de vot» i no haver d’estar subjecte a la disciplina d’un partit en el qual no milita.

PACTE AMB VILLEGAS «El meu interès és en clau local. Això no ha canviat. Però amb la meva experiènci­a a l’hora de prendre la decisió ha pesat que Cs sigui una organitzac­ió amb presència territoria­l, una cosa molt necessària quan ets a l’oposició», va explicar. Quant a la seva presència a la Diputació, va dir que era una casella pactada amb el portaveu nacional taronja, José Manuel Villegas, i amb Valls, per la qual cosa Carrizosa només va haver de ratificar-la.

Hores abans de donar-se a conèixer el final de la roda de contactes, Carrizosa havia obert la porta a aquesta possibilit­at, sabent que era una condició indispensa­ble perquè Corbacho s’atrevís a fer el pas: «És un polític de vàlua i apreciat, i tota la seva experiènci­a en l’àmbit de la gestió municipal i el seu coneixemen­t de l’àrea metropolit­ana seria de gran utilitat per al nostre projecte municipal», va proclamar. Va destacar, així mateix, que manté una bona relació amb la direcció nacional, especialme­nt amb Rivera, més encara després de les topades que va portar el fitxatge de Valls. Corbacho, a diferència de l’hispanofra­ncès, va participar en actes amb la formació taronja, el més destacat a la ciutat que va governar durant 14 anys sota les sigles del PSC.

LA MAJORIA DE COLAU La suma de Corbacho a Cs fa perdre la majoria absoluta que va possibilit­ar la investidur­a de Colau. Però, en realitat, que Valls perdi un edil no deixa de ser una bona notícia per a l’alcaldessa. Podrà dir, d’ara endavant, que l’ex primer ministre francès no té la clau, perquè, amb només dos regidors, més els 10 de BComú i els vuit del PSC, ja no té a la seva mà decidir si permet o no que el govern bipartit tiri endavant les iniciative­s. Si, a més, Corbacho li salva alguna votació, no serà el mateix que si ho fa l’exalcal

de d’Évry. És cert que els grups de Valls, el de Colau i el de Jaume Collboni continuen sumant 20 edils, a un de la majoria absoluta, i que per tombar aquesta xifra la resta de l’oposició hauria d’anar de la mà, la qual cosa suposa plantejar una posició comuna entre ERC, JxCat, Cs i el PPC.

Dit d’una altra manera, si ERC necessita bloquejar iniciative­s del govern municipal s’haurà de posar d’acord amb Cs i el PPC, una cosa que sembla pràcticame­nt impossible. Si la resta no vota en el mateix sentit, sempre guanyaran els 18 regidors de BComú i el PSC. En definitiva, oxigen per a Colau, que podrà afirmar que no hi ha manera que acabi depenent d’algú que només té dos edils.

 ??  ?? SINTONIA Corbacho, al costat del líder de Cs, Albert Rivera, en un acte celebrat al març.
SINTONIA Corbacho, al costat del líder de Cs, Albert Rivera, en un acte celebrat al març.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain