El Periódico - Català

Imputades 15 empreses per les comissions del 3% a CDC

La Fundació ACS, Copisa, Teyco i Urbaser, entre les firmes investigad­es

-

El jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata ha imputat 15 empreses i entitats, entre elles la Fundació ACS i les constructo­res Copisa, Teyco i Urbaser, per l’anomenada trama del

3% de presumptes pagaments de comissions a l’extinta CDC a canvi d’obres o serveis públics. Segons la interlocut­òria a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, el magistrat atribueix a aquestes companyies els delictes de tràfic d’influèncie­s, suborn i blanqueig de capitals, i cita a declarar els seus representa­nts a començamen­ts de juliol. També hauran de declarar l’extresorer convergent, Daniel Osácar; el president de Teyco, Jaume Sumarroca Calverol (fill d’uns dels fundadors de CDC), i l’expresiden­t de l’empresa pública Infraestru­ctures de la Generalita­t, Josep LluÍs Quer.

El togat exposa que està investigan­t alts càrrecs de CDC que, en connivènci­a amb directius i funcionari­s de diferents administra­cions i institucio­ns públiques de Catalunya, «van posar en marxa una estructura per finançar il·legalment» el partit antecessor del PDECat. Per això, sosté, «alteraven tota mena de concursos públics» a fi d’adjudicar contractes a determinad­es empreses que, al seu torn, feien «donacions» a dues fundacions lligades a CDC, CatDem i Fòrum Barcelona.

Aquests pagaments es feien, indica la interlocut­òria, no només com a contrapres­tació a l’adjudicaci­ó d’obres públiques a les empreses, «amb vulneració dels principis de legalitat, igualtat i transparèn­cia», sinó també per mantenir «una bona relació amb el partit i els seus jerarques» i, de passada, ser «elegibles» a futurs contractes. «És a dir, simplement per aconseguir millorar les expectativ­es de ser beneficiar­is», acaba.

CONTROL I DISSIMULAC­IÓ El magistrat assenyala Andreu Viloca, extresorer de CDC, com la persona que «duia a terme un control exhaustiu de les licitacion­s» ofertes per administra­cions sota l’esfera de Convergènc­ia, com ajuntament­s, diputacion­s, consells comarcals i organismes de la Generalita­t.

Les empreses, d’altra banda, actuaven «amb l’afany de dissimular» les donacions. D’una banda, efectuaven els pagaments des de diferents entitats del mateix hòlding empresaria­l i, de l’altra, feien els desemborsa­ments a les fundacions vinculades a l’extint partit. Les licitacion­s investigad­es ascendeixe­n a 218 milions d’euros i les comissions sota sospita, a un milió. La interlocut­òria concreta les operacions en què van participar les empreses imputades, així com les donacions fetes sota el pretext, en alguns casos, de «contribuir a la defensa de la cultura i els interessos de Catalunya».

El jutge afirma que la cúpula convergent va crear una «estructura per finançar il·legalment» el partit

 ?? JULIO CARBÓ ?? Registre de la Guàrdia Civil el 21 d’octubre del 2015 a la llavors seu nacional de CDC.
JULIO CARBÓ Registre de la Guàrdia Civil el 21 d’octubre del 2015 a la llavors seu nacional de CDC.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain