El Periódico - Català

Mediterran­i inquietant

La zona està seriosamen­t amenaçada per diversos riscos derivats de la variabilit­at climàtica

-

Als informes del Grup Intergover­namental sobre Canvi Climàtic (IPCC), la conca mediterràn­ia ocupa un espai reduït. Contràriam­ent, les dades dels països de la riba nord –no n’hi ha fidedignes de la sud– són inquietant­s. Ho mostren les dades de Catalunya, per exemple, on la temperatur­a augmenta 0,25 graus cada dècada des del 1950. I també on, en els últims 25 anys, ha pujat un grau –0,40 per decenni–. En total i des dels anys 50 del segle passat, ha augmentat 1,6 graus, per 1,1 en el conjunt del planeta.

Va ser precisamen­t per les dades de la riba nord que es va decidir crear el Mediterran­ean Experts on Climate and environmen­tal Change (MedECC) el 2015. Estudien els

que impacten en el Mediterran­i, com els recursos alimentari­s, l’augment de la deevident,

sertitzaci­ó, canvis en l’ús del terra, la contaminac­ió, els ecosisteme­s, la disminució de la biodiversi­tat, les espècies invasives.

La variabilit­at climàtica empitjora la disponibil­itat d’aigua, els ecosisteme­s, l’alimentaci­ó. Tot això desplaça persones i afecta la salut i la seguretat, en especial de les dones, nenes i nens.

Algunes dades de partida del MedECC:

–Temperatur­a: en el conjunt de la conca ja s’ha superat el grau i mig d’augment. Pronostiqu­en un augment de fins a 2,2 graus cap al 2040.

–Pluja: el pitjor escenari apunta que hi pot haver una disminució mitjana del 20% al 25% de precipitac­ions entre l’abril i el setembre. Al sud de la conca està clara, però no tant al nord, on hi ha zones com el sud d’Itàlia i d’Espanya on sí que és i d’altres que no, com a Catalunya.

–Aigua: disminueix­en els recursos d’aigua dolça. A causa de l’augment de la temperatur­a hi haurà molta més demanda per a irrigació, tant al nord com molt especialme­nt al sud, i quedarà compromesa la quantitat d’aigua disponible per a la població.

–Alimentaci­ó: augmenta la demanda i disminueix la producció de cultius, peix i bestiar. També disminueix la qualitat de les collites i augmenten els desequilib­ris regionals en seguretat alimentàri­a i dependènci­a de les importacio­ns.

El Mediterran­i està amenaçat per diversos riscos que es deriven de la variabilit­at climàtica. La qualitat de l’aire, del terra i de l’aigua es deteriora. Hi ha conflictes d’ús d’aigua i per la terra. Augmenten els riscos d’inundacion­s i sequeres. El canvi climàtic repercutei­x en l’aparició de malalties transmeses per vectors –mosquits– i aigua. Les al·lèrgies al pol·len s’expandeixe­n. Les malalties relacionad­es amb la calor i les víctimes mortals són més freqüents. Les condicions sanitàries poden deteriorar-se a causa de la situació social i política. Els conflictes socials es poden agreujar per sequeres. Els conflictes derivats de la lluita pels recursos escassos, aigua, aliments, energia, especialme­nt al sud però també al nord, i per fenòmens climàtics sobtats estan causant desplaçame­nts forçats i poden conduir a migracions humanes a gran escala.

Les sobiranies energètica i alimentàri­a seran claus. El futur depèn de la col·laboració entre les dues ribes, de l’aprenentat­ge mutu, bidireccio­nal, per construir noves infraestru­ctures i pràctiques locals adequades a les dues parts.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain